Hoppa till innehåll

Ska alldeles strax i väg till ett manifestationsmöte med anledning av kriget i Gaza. Det arrangeras av Samfundet Sverige – Israel men handlar inte om att vara för eller emot vare sig Israel eller palestinier utan om behovet att isolera hatets krafter. Det är inte så lätt, även här i Stockholm kommer det uppenbarligen bli stökigt och konfliktfyllt när ett möte ska avhållas. Våldets krafter manifesterar sig genom våld och försök att stoppa andras uppfattningar.

Här är något av det som jag kommer att säga, i presmeddelandets form:

De som nu utnyttjar kriget och tragedierna I Gaza och södra Israel för att stärka hatets krafter motverkar både vapenvila och en framtida fredsprocess. Det gäller dem som nu söker konfrontation och hat i den svenska debatten liksom alla dem som nu debatterar kriget. De som nu legitimerar hatet mot Israel eller under tystnad accepterar att människor används som sköldar i ett krig bär även de ett ansvar för dem som drabbas. Det sa Samfundet Sverige Israels ordförande Gunnar Hökmark vid ett manifestationsmöte i Stockholm på söndagen.
-Det vi nu ser är inte resultatet av en konflikt mellan judar och palestinier, eller mellan Israel och den palestinska myndigheten, utan konsekvenserna av det hat som bär upp Hamas krav på krig mot Israel.
-Det hatet är fredens och människornas största fiende. Det är Hamas som bröt vapenvilan. Som under jul och nyår sköt mer än 300 raketer mot Israel. Som bedriver kriget som civila bland civila och som uppmanar civilbefolkningen att stanna i krigszonerna. Det är Hamas hat och förakt för människovärdet, inte konflikten mellan Israel och palestinier som driver denna tragedi. Hatet riktar sig mot Israel och mot oliktänkande men drabbar både israeler och palestinier.
Det internationella samfundet måste nu samla sig kring de krav på en vapenvila som kan lägga en grund för fredsprocess istället för nya krig. Det innebär att alla raketbeskjutningar måste upphöra. Gränserna till Gaza måste ha en internationell bevakning som garanterar att inga nya vapen kan föras in till hatets krafter. Gränserna måste under motsvarande former öppnas för den civila befolkningen och för transporter till och från Gaza. Endast så kan garantier skapas för att vapenvila används för freden och inte för nästa krig, sa Gunnar Hökmark.