Hoppa till innehåll

Ungerns val stärker demokratin

I Ungern har oppositionspartiet Fidesz vunnit en jordskredsseger i valets andra omgång och blir nu regeringsparti. Den ursprungliga liberala studentrörelsen som en gång var den samlande kraften mot den ungerska kommunistregimen har därmed vunnit den största valseger som vunnits i något centraleuropeiskt land sedan kommunisterna själva räknade rösterna. Det är formidabelt men också en reaktion mot hur det gamla ungerska kommunistpartiet i ny skepnad har agerat under de gångna åren.

Ekonomin kördes i botten med ansvarslösa budgetunderskott vilket ledde till det första IMF-ingripandet och EU-lån innan den ekonomiska krisen bröt ut. Samtidigt gjorde de socialistiska ledarna internt en poäng av att man lyckats vinna val genom att föra folket bakom ljuset. Polis och åklagarväsende har man utnyttjat för att motverka den opinion mot regeringen som detta har skapat.

Det är en välbehövlig seger för demokratins och utvecklingens Ungern som blev resultatet av valet, också i den bemärkelsen att det extrema och skrämmande Jobbikpartiet dels blev mindre än socialisterna och dels på grund av Fidesz starka resultat marginaliseras. Det sociala missnöje som socialisterna har skapat har gett grund för partiet. Även i denna fråga har Fidesz nu ett stort ansvar. Det är i socialismens spår Jobbik har vuxit.