Under röda fanor

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Under röda fanor ska det under första maj marscheras till stora musikkårer. I Havanna och Pyongyang liksom i Peking marscherar man på samma sätt som man gjorde i Moskva och i alla Östeuropas huvudstäder under tiden bakom järnridån. För halva Europa är den röda fanan en påminnelse och en symbolik för en totalitär diktatur som inte visade någon respekt för mänsklig värdighet, individuell frihet eller det civila samhället. Allt var under statens och kollektivets makt, människorna, företagen och samhället i sin helhet. Det finns få symboler som är så lite värda att fira som den röda fanan.

Man kan fråga sig varför svensk socialdemokrati låser sig fast vid denna förnedringens symbol. Att vänsterpartiet och de olika fraktionerna av socialister som marscherar i morgon gör det är inte så underligt. De har innerst inne en dröm om ett samhälle som bygger på de motsättningar som fanan symboliserar och den makt över andra som det innebär när den regerar. Men socialdemokraterna?

Vad är det de egentligen marscherar för till sina kampmelodier? Känner de inte att musiken, retoriken, marschen och fanspelen inte bara hör en annan tid till utan också i dag står för något som plågade Europa och som bygger på att människor görs till delar av ett kollektiv som taktfast marscherar och skanderar? Första majtågen är inte till sin karaktär individens triumf utan kollektivets grepp om den enskilde.

De motsättningar som socialdemokratins ledare älskar att blåsa upp bygger på en reducering av den enskilda människan där dom och vi blir till kollektiva grupper som definitionsmässigt ska stå emot varandra. Ingen modern samhällssyn borde hemfalla åt den fördumningen. Det finns det andra riktningar som står för. De som anser att utlänningar är dom och vi svenskar vi. Och alla andra som vill se eliten i täten för sina kollektiv.

När en av de lettiska självständighetsledarna våren 1991 såg Les Miserables i en föreställning till stöd för de baltiska folkens historia frågade han mig varför revolutionärerna använde de röda fanorna. De symboliserar ju inte frihet utan förtryck, konstaterade han. Och så är det.

Ett av Sveriges största partier ska i morgon marschera under röda fanor, med den symbolik de innebär, för att hävda att det finns en grundläggande motsättning mellan olika grupper i vårt samhälle. Det är först när socialdemokratin kan växa ur detta arv som man kan bli en modern europeisk rörelse.


18 kommentarer

Mikael · 30 april 2011 kl. 17:55

Hej Gunnar!

Det är ju ”solklart” att det finns motsättningar och att olika grupper står mot varandra. Det blir ju extra solklart när man läser den nu ökande boken ”Det sovande folket” där Fredrik Reinfeldt likställer välfärd med Aids och Smittkoppor. Sedan hör vi ju ständigt Moderater som smutskastar, hånar, mobbar och trakasserar ”ofrivilligt arbetslösa”, och som visar ett enormt förakt för ”utsatta människor”. Höger skall inte säga särskilt mycket då ni visar upp samma arrogans och förakt som ”Republikanerna” i Amerika och de neo-konservativa som bara ägnar sig åt att ”kasta skit på alla andra”. Men, att detta har kommit in i Moderaterna förvånar mig ”inte” det minsta lilla, då Alliansen och Moderaterna haft Karl Rove som rådgivare vilket pressen har uppmärksammat.

Så, innan ni kastar skit på andra, så ta och sopa rent framför er egen dörr.

Marie · 30 april 2011 kl. 20:01

I am a native from so called post- communist state (Czech republic) and I do not understand your comment. The First May tradition is not connected with our totalitarian past, but with (older) struggle for freedom and decency of then politically and socially discriminated lower class . In Czechia the first May Day parade took place just in 1890. Many political parties organized demonstrations and happenings under their flags (red and others) in the democratic era of the First republic (1918-1938). It is not fault of (social) democrats that communists tried to steal this tradition, colour etc. and use it for their purporse. I live near Austrian border (100 kilometres from Vienna) and I realized that May day tradition has been very popular there… More than 100,000 people walk through Vienna center every year in order to listen to Mayor speech…And Vienna was not part of the Eastern bloc, in the contrary Austrian people and officials (including social democrats) helped us to fight against tyranny.
It´s true that May day is more popular among left- wingers, but I decidet to react when you speak about Eastern bloc and tyranny. Generally, I think that any left wing party should not ignore history of labour movement and it is ok that social democrats have not abandonded their tradition so far..
Excuse me that I am writing in (not very developed) English, but it is better for me than Swedish.:-)

Gustav · 01 maj 2011 kl. 14:56

Till tidigare kommentarer!

Om ni slutar ljuga om oss moderater så kan vi sluta säga sanningen om era socialistpartiers bakgrund!

Toljow · 01 maj 2011 kl. 15:27

Kunde inte sagt detta bättre själv. 1 Maj har spelat ut sin roll, det är bara ett spel för att få en extra ledig dag, och en kvarleva av socialismens tid i detta land – där man försökte visa på sin egen förträfflighet där man skulle samla alla för att visa hur stolta de var, ty de fick en ledig dag att göra detta på.

Man kallar 1 Maj för en borgelig helgdag, det borde snarare heta att det är en socialistisk helgdag, då den inte alls har något med det borgeliga att göra.

Emil Rutkowski · 01 maj 2011 kl. 16:47

Gustav; hur ljuger de två som skrev innan dig?

g0x · 01 maj 2011 kl. 17:45

Gunnar, Gunnar, Gunnar.
Talen, lyssna på talen och att folk inte delar din nedvärderande syn på medmänniskor och din strävan efter mer pengar i plånkan.

Eller för att parafrasera ett gammalt socialistiskt slagord:
”Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex jobbskatteavdrag”.

Ha det så kul i Bryssel.

Dwight · 01 maj 2011 kl. 18:53

Käre Hökmark. Är du medveten om att 1:a Majfirandet är ett Amerikanskt påfund? Det är till minnet av Haymarketmasakern i Chicago 1886, då det demonstrerades för ett införande av 8 timmars arbetsdag och 21 demonstranter och 7 poliser miste livet.

Emil · 01 maj 2011 kl. 19:30

Du är nog en av de dummaste människorna jag någonsin haft oturen att råka på, även för att vara internet.

Secken jävla tomte

Olah Milton Örtengren · 01 maj 2011 kl. 19:36

Inte ens de största röda fanorna i förrådet lyckas dölja det faktum att det glesnar i leden…

Nicklas Martinsson · 01 maj 2011 kl. 19:45

1:a man handlar om solidaritet och medmänsklighet. Främmande ord för Alliansen.

Nicklas Martinsson · 01 maj 2011 kl. 19:47

V – för Välfärd och Välmående.

Johannes · 02 maj 2011 kl. 8:18

Gunnar, jag vet att du föraktar utsatta människor såom arbetslösa och sjuka. Du är ju moderat och det är det ni gör bäst. Ni njuter av det. Men för den skull finns det faktiskt människor, tvärtemot vad du tycker som vet vad medmänsklighet är och tror på den ganska fundamentala mänskliga principen och tror på att ett annat, bättre samhälle är möjligt. Du vet inte bättre än att koppla alla dessa till något öststatsförtryck. Jag tycker mest synd om dig faktiskt. Lite mer klass hade jag förväntat mig av en folkvald representant, även om du nu är moderat.

Att du sedan också talar om förtryck när du är en av de bredasate anhängare till just Israels förtryck och somsagt, den vidriga behandlingen av sjuka och arbetslösa är ju nästan bara tragiskt.

Så Gunnar, i all välmening tycker jag du borde till att börja med rensa framför egen dörr.

Tillsist; Alla är inte så egoistiska och oempatiska som du, Gunnar. Kom ihåg det. Det tycker jag trots allt inger hopp. Därför demonstrerar man bland annat på 1 maj. Bara som en upplysning, återigen. Pinsamt var ordet.

Micke · 02 maj 2011 kl. 9:25

Hökmark, läs lite grundläggande historia.

De röda fanorna uppkom flera decennier innan sovjetunionen ens var påkommen. >>> I USA. <<<

Då som nu handlar första maj om vanligt folks rättigheter.

Att sedan sovjetledarna valde att använda de röda fanorna som en ursäkt för sina fasoner är väl ändå ingen anledning för oss att ge upp den och dess riktiga mening.

Idag försöker t ex nynazister lägga beslag på svenska flaggan. Ska vi sluta använda den eftersom vi inte gillar nazism? – Nej. Trodde väl inte det.

Jaget · 02 maj 2011 kl. 10:36

Bland det mest pinsamma kommentarerna av en europa parlamentariker.
Om du har någon skam i kroppen, avgå du skämmer ut Sverige.

Manne N · 02 maj 2011 kl. 10:56

I vår stad var tågen längre än någonsin. Där vet vi också att de röda fanorna står för hjärtat. Till skillnad från den politik du representerar så sätter vi omtanke och medmänsklighet före den egna ekonomin. Omtanke om de svaga kommer främst, det är statens syfte. För detta står de röda fanorna.

Anders Wasberg · 02 maj 2011 kl. 20:13

Den röda fanan är en arbetarnas och folkets symbol mot facism och förtryck, inte som du tror ett uttryck för ”kommunistiskt” förtryck. Men som alla andra facister gör du ditt bästa för att svärta ner dina motståndare, utan tanke på historisk eller politisk korrekthet, och med en förhoppning om att din egen historieskrivning ska vinna gehör. Och det gör den, framförallt på den yttersta högerkanten, bland dina så kallade politiska motståndare inom Sverigedemokraterna och facistiska fallanger till höger om dom. Som tur är har du partikamrater som inte är lika plumpa och öppet okunniga som du så ännu är ni inte slagna. Men akta dig. Snart måste dina kamrater göra som SD och utesluta politiskt inkorrekta medlemmar.
Du är som tur är inte för gammal för att läsa en grundkurs i historia på universitetet. Annars har ABF bra studiecirklar.
Och observera kära gunnar, jag använder inte stor bokstav i ditt namn, ej heller i prepositioner som syftar på dig, ty jag föraktar dig och din okunnighet långt mycket mer än du kan förakta arbetslösa, sjuka eller frihets- och rättssökande medmänniskor. Medmänniska kan du slå upp i NE eller på Wikipedia. NE betyder Nationalencyklopedin och finns på nätet och dom bibliotek som finns kvar. Förlåt, Jag glömde att du föraktar kunskap också.

Fotnot
Det sista landet i Västeuropa som kvinnor fick rösträtt i var Liechtenstein. Det skedde 1984.
Det måste ha känts hemskt för dig

mvh/
Anders

Alexander Wallin · 03 maj 2011 kl. 10:56

Jag är mållös, gunnar. Gick du i skolan? Pratade ni om känslor hemma?

Det här är för mig en artikel som en hyfsad textgenerator skulle slumpa fram, gunnar, inte något skrivet av en tänkande, kännande människa.

Jag skrattar lite, men skäms mest.

Moder Jord · 10 augusti 2011 kl. 22:13

Nicklas Martinsson: V = Värdelöst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.