Socialdemokratins röda fanor

Publicerat av Staben den

Mer modern har den svenska socialdemokratin inte blivit än att den firar sin högtidsdag under röda fanor. Det är samma symboler som socialismens diktaturer använde världen över, i Sovjetunionen, i alla Östeuropas ockuperade och förtryckta länder och i Kina och i Havanna. Och det är fortfarande denna flagga som kommunistiska regimer använder sig av, oavsett om det är i Havanna eller i Peking. Det är obegripligt att svensk socialdemokrati vill använda en symbol som för så många människor världen över står för det brutala och totalitära förtrycket. Det finns ingen som ser den röda fanan som symbol för frihet, demokrati och en öppen värld. Däremot för kamp och för konflikt mot dem som har en annan uppfattning.

Mot dem som ville ha valfrihet i barnomsorg och i välfärdens olika verksamheter, som ville ha mångfald i skolan med rätten att själva bestämma, som såg det som bra att öppna upp för en sjukvård som sätter den enskilde i centrum och inte i kön, som tror på fritt företagande och marknadsekonomi. Alla dem har man marscherat emot och skanderat till under fanor som symboliserar socialismen.

Det säger något om den socialdemokratiska rörelsen av i dag att man är så fast bunden vid en idésyn där människor som skapar företag och nya jobb står på den andra sidan i kampen och att de som vill välja har fel. Det säger ännu något mer om socialdemokratin att man inte vill frigöra sig från ett arv av symboler som för halva Europa innebär förtryck och deporteringar. En sådan socialdemokrati är inte internationalistisk utan sitter fast i ett gammalt nationellt mönster som sätter kollektivets makt före den enskildes frihet.

Kategorier: Blogg

3 kommentarer

Gustaf · 01 maj 2012 kl. 21:41

Jaha, och då ska vi alltså anta att vi ska ta bort vår landsflagga också, för den måste ju representera Nazismen? Menar, Hitler hade ju också flaggor?

Synd att du ser kampen för frihet som terror. Menar, du åkallar säkerligen McCarthyismen var och varannan dag, här? Angående din ’attack’ (?) på S och V – larvigt trams. Palme slogs för den röda fanan och politiken den i Sverige står för – jag kommer göra detsamma. Hoppas att du njöt av gratis skola och sjukhus när du var liten, i alla fall. Kul att du förstår vem som gav dig detta. Inte var det ”gamla” (?) Moderaterna. Luffare.

Den enes terrorist, den andres frihetskämpe, angående Castro och Lenin. Förresten: hellre kommunism än fascim; hellre missriktad kärlek än pricksäker illvilja.

Nils Persson · 02 maj 2012 kl. 12:29

Mja, vi försöker i alla fall inte skriva om vår historia. Vad den röda fanan representerat är väl för övrigt ovidkommande. Tråkigt inlägg

Linus · 03 maj 2012 kl. 10:34

Många symboler har missbrukats men människor väljer att ”ta tillbaka dem” för att återge deras rätta syfte. Se på svastikan som många fortfarande använder (inte i främlingsfientliga syften), det kristna korset (majoriteten av dagens kristna stöder inte korstågen, häxjakten eller ”stening” men samlas ändå kring samma symboler) och inte minst det monetära systemet som enskilt stått för så mycket blodspillan men som människor ändå accepterar.

Att vi som art bör ta ett kliv framåt och särskilja oss från centrala symboler såsom fanor är en självklarhet och ett steg i den naturliga utvecklingen som för oss närmare varandra samt tillåter en mer objektiv beskrivning av de problem vi stöter på där antalet är av vikt (ex. olika typer av förbrukning, utsläpp m.m.). Där känns det som om vi drar jämt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.