Ryssland hotar Estland

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Det är en väpnad militär handling mot en suverän stat som Ryssland begått mot Estland när ryska specialstyrkor kidnappade den estniske säkerhetspolisen Eston Kohver på estniskt territorium. Det är en handling som står i strid med internationell rätt och respekt för ett lands territoriella integritet. När Eston Kohver nu har dömts till 15 års fängelse blir det ytterligare ett led i en rysk aggression mot Estland och ytterst mot de baltiska staterna. Det är Moskva som nu vill säga att gränser inte är ett hinder för rysk militär.

De ryska påståendena om att Kovher beväpnad med en pistol och med 5000 euro tillfångatogs på ryskt territorium ska ses mot bakgrund av att Kreml konsekvent använder sig av osanningar och lögner för att ge sig själv friheten att göra vad man vill mot sina grannländer. Straffet på 15 år visar att det inte finns någon proportion ens till det påstådda brottet.

Kidnappningen på estniskt territorium visar än en gång att andra länders suveränitet och territoriella integritet inte är något som står i vägen för rysk maktutövning och för väpnade insatser. Rysk aggression i dag måste kunna mötas med en förmåga att slå vakt om territoriell integritet, inte bara med en framtida förmåga att möta em än mer upprustad rysk krigsmakt.

Det gäller i allra högsta grad för de baltiska staterna. Därför bör de få vårt stöd och det är också i det perspektivet deras Natomedlemskap ska ses. Det är inte ett led i ett hot mot Ryssland utan det är nödvändigt för att möta ryska uppenbara hot. Stefan Löfvens besynnerliga tankar om att det inte är bra för säkerheten kring Östersjön att Nato har medlemmar som gränsar till Ryssland, om han fortfarande hävdar detta, bortser från det faktum att det är grannen som är hotet mot Estland och andra stater som gränsar till Ryssland. Rysslands möjligheter att hota, trakassera och provocera, och ytterst invadera, ger inte vår del av världen större säkerhet.

För Sverige är det en påminnelse om att vår försvarsförmåga inte bara handlar om att kunna möta storskaliga invasioner och krigshandlingar utan också väpnade aktiviteter som syftar till att provocera och underminera vår egen territoriella integritet. Det ställer krav på svensk försvarsförmåga i dag, inte bara om några år.

Eston Kohver bör friges. Sverige bör ge balterna sitt stöd till deras förmåga att hävda sin territoriella integritet. Vi bör bidra genom att med full kraft kunna hävda vårt eget territorium. Vi behöver ett försvar som kan möta alla de olika militära aktioner som vi nu ser prov på i form av ryskt agerande.

Kategorier: Blogg

3 kommentarer

prins korv · 19 augusti 2015 kl. 18:41

Och Sverige hotar världens länder och dess befolkning.

Fredrik Larsson · 19 augusti 2015 kl. 19:50

Det går alltid en kall ilning längs min ryggrad när den inrikespolitiska maktens rävspel tar sig uttryck i form av bristande respekt mot andra folk, nationer, grupper eller vad det nu rör sig om. Paradexempel är Nazitysklands hantering av Tjeckoslovakien och Österrike eller USAs krig i Vietnam. Det senare var ju kriget som Lyndon Johnsons USA ”inte kunde avsluta”. Sanningen var att Lyndon Johnson inte kunde avsluta det utan att framstå som att han varit en idiot när han växlade upp det.

Vladimir Putin är naturligtvis inte dum nog att så sent under sitt maktinnehav ge sig på att erövra grannstater. Det handlar inte om det. Nej, det handlar om att inför ryssarna framstå som en nya tidens tsar, agera så att alla påminns om hans maktposition och att ryska nationalister ska applådera förtjust inför maktdemonstrationen.

Men den som spelar på känslor på det viset är en definitiv riskfaktor om det en dag kommer till ett läge där ryssarna – med fog eller inte – anser att Ryssland är hotat/kränkt/ifrågasatt och Putin ger sig till att med vapenmakt ge svar på tal.

Det är små män i för stora kostymer som låter andra folk betala den egna maktpositionen. Självklart måste Sverige vara berett på ett värsta-scenario så länge han sitter på sin post. Annars gör vi samma dårskap som England och USA på trettiotalet. Hitler rustade, Churchill rapporterade men ingen VILLE se sanningen i vitögat. Bara idioter vägrar att lära av historien.

Adam · 23 augusti 2015 kl. 23:38

Undrar om när ni vaknar och förstår verkligheten. Ni många lever i en jävla bubbla som inte har förmåga att se bortom denna gräns. Allt är putins fel. Har ni nångon tänkt vad ni säger?

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *