Blogg

Reglering som hotar friheten

sarkk
Kategorier: Blogg

Istället för att fokusera på en politik som öppnar upp för tillväxt och ett öppnare Europa är det alltför många politiska ledare som istället tror sig lösa Europas problem genom nya regleringar. Den franske presidenten Sarkozys nya utspel, vid sidan om tidigare utspel om att reglera råvarupriser och beskatta handel och finansiella transaktioner, om att globalt reglera Internet skulle bara leda till att de som ser Internet som sina fiender får nya möjligheter.

Internet har i dag samma regler och lagar som gäller för andra verksamheter och det krävs inga nya. Men den stora dynamik som Internet har gett moderna samhällen är ett informationsflöde och en makt som ligger i enskildas händer, och som har gett möjligheter till en ständig utveckling genom nätets egna regler. Att ge världens regeringar rätten att reglera detta flöde kommer att ske på bekostnad av det fria flödet av information som har lagt grunden för demokratiska rörelser och som förnyat gamla ekonomier. Det är mer av detta världen behöver, inte mindre.

6 Responses to Reglering som hotar friheten

 1. Basco Da Flinco says:

  “Internet har i dag samma regler och lagar som gäller för andra verksamheter och det krävs inga nya”
  Jo det gör det. Internet bör regleras och kontrolleras mer inte för att inskränka yttrandefriheten utan för att öka trygghtwn och säkerhten på nätet, det vinner alla på utom det skumrask som livnär sig på att lura svindla och hota folk.

 2. Frostie says:

  Svar till Basco … Internet är en kanal, för information, inte en parallell värld som behöver specialregler. Vi har redan ett rättsväsende som ta hand om lurendrejare och skumrask. Blir man lurad gäller samma regler som om jag blev lurad på stan, via telefon eller brev. Finner åklagare att det är brottsligt får polis söka upp personen eller personerna, uppgifterna erhålls redan idag via några samtal till internetoperatören.

 3. Hanif Bali says:

  Helt rätt Frostie!

 4. Nils Dacke says:

  Gunnar och Hanif, kan ni inte prata med er partijugend Anton Abele(M) och försöka få honom att fatta det här också. Känns inte riktigt som att han förstått…..

 5. Johan H says:

  Internet får inte vara laglöst land. Idag är det närmast anarki på internet och de som är tongivande är pirater och andra snyltare som tycker allt skall vara gratis. Internet får inte vara en frizon för piratkopiering, spridning av material som man kommit över illegalt (ex Wikileaks) och liknande. Moderaterna har hittills förstått detta. Jag är därför lite besviken att du av populistiska skäl inte kan sluta upp bakom Sarkozys utmärkta förslag

 6. Du vill med andra ord inte se en reglering av internet, men dina partikamrater vill ha total kontroll över densamma (FRA m.m.).
  Reglering är bra, men det måste ske i rätt omfattning. Att Wikileaks sprider ut information om när USA kränker de mänskliga rättigheterna är riktigt bra. Detta är något som behövs ännu mer, eftersom rättstaten inte tar sitt ansvar och ställer de ansvariga till svars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *