På väg till Strasbourg med telekompaket etc.

Publicerat av Gunnar Hökmark den

En dag i Stockholm med diverse möten, däribland en debatt hos LRF om den framtida jordbrukspolitiken. I morgon tidigt flyg till Strasbourg där energimarknadslagstiftningen och min rapport om kärnsäkerhetsdirektivet avgörs på onsdag efter debatt tisdag kväll.

I industriutskottet redovisas i morgon kväll resultatet av parlamentets förhandlingar med rådet. Telekompaketet handlar om ökade liberaliseringar som möjliggör för fler operatörer, efter mitt förslag full konkurrens också ända hem till det egna jacket, vilket kommer leda till ökat konkurrenstryck på företag som Comhem eller Telia. I förslaget finns också möjligheter till så kallad unbundling, men under enligt min mening alltför svaga former.

Som bekant finns det också en debatt om telekomlagstiftningen kan användas för att tvinga operatörer att stänga av användare. Det är en fråga som i grunden EU inte kan och inte ska hantera eftersom det handlar om lagstiftning som är medlemsstaternas kompetens. 

 Straffrättsliga frågor liksom processfrågor är inte unionens beslutskompetens. Det finns ingen anledning att ändra på detta och det är i vilket fall som helst en fördragsfråga.

Inte minst i Frankrike förs den debatt som handlar om att operatörer efter eget tyckande eller efter någon myndighets mer eller mindre godtyckliga agerande ska stänga av användare. Så ska det inte gå till i en rättstat.  Därför var det en framgång att vi när parlamentet behandlade detta fick in skrivningar om detta först i utskottets behandling av den så kallade Harbourrapporten som klargjorde att rättsliga frågor bör hanteras inom ramen för rättstatens institutioner och inte av enskilda operatörer. Det så kallade Bono-ändringsförslaget, som också kallas 138 gjorde detta än tydligare från parlamentets perspektiv. I vår grupps behandling av denna fråga fick jag också igenom ett stöd för att rösta emot franska förslag i den andra riktningen, vilket ledde till att de drogs tillbaka.

Nu har frågan varit uppe till förhandlingar mellan rådet och parlamentet med några skiljaktiga uppfattningar. Dels har det från fransk sida förts fram krav på att operatörer ska åläggas ett konsumentansvar att stänga av användare, dels har ett antal andra medlemsstater varit negativa på grund av att man ansett att en EU uppfattning om hur enskilda myndigheter ska agera strider mot subsidiariteten och ligger utom EU-kompetensen. För min del anser jag att det är viktigt att klargöra från EU-sida att det som är operatörers ansvar skiljer sig från det som är rättsliga myndigheters ansvar. Sedan kan det vara upp till enskilda medlemsstater hur detta ansvar utövas. Men det bör inte ligga något konsumentpolitiskt krav på operatörer att träda i polisens ställe.

Därför har jag när jag följt denna fråga försäkrat mig om att denna uppfattning fortfarande har styrt parlamentets förhandlingsarbete och jag förutsätter att det också kommer att bli resultatet i morgon kväll när det röstas i industriutskottet. Det är den linjen jag kommer att agera för. Vi ska inte blanda samman rättsliga processer med privata aktörers ansvar, vare sig inom detta område eller inom andra.

Kategorier: Blogg

28 kommentarer

Magnus S · 20 april 2009 kl. 17:47

Så om jag förstår dig rätt så kommer du att rösta för förslag 138? JA eller NEJ?

adde · 20 april 2009 kl. 18:00

Alltså! Man kan verkligen undra, vad är det för ”folk” som lägger fram så absurda förslag hela tiden? Telecompaketet, Ipred, Acta inte vet jag alla namn på lagar som är så absurda…att även en mässniska som jag t ex. inte ens är politiskt engagerad, vaknar av förskräckelse! Vart är vi på väg? Det känns som om någon planerar att ta över världen igen och gör planeten till en ”Evel Empire”. Varför lägger ingen fram något positivt och bra förslag, för männskligheten?
Nä, den som har lagt fram alla förslag borde söka ett nytt jobb. Människan har missuppfattat sin tjänst beskrivning. Vi lägger fram förslag för att förbättra och öppna upp för möjligheter, inte tvärtom!

adde · 20 april 2009 kl. 18:01

Ja, Gunnar är en vettig man, men EU är stort!

gunnar · 20 april 2009 kl. 18:20

Faktum är att telekompaketet inte handlar om frågan om hur fildelning ska hanteras. Det är som jag skriver i mitt inlägg ett område som rör medlemsstaternas kompetens. Debatten i Frankrike om att stänga av fildelare från nätet är just en fransk fråga, även om franska företrädare har försökt få stöd för detta. Det lyckades de inte under parlamentets behandling och kommer om jag får råda inte lyckas med nu heller.

adde · 20 april 2009 kl. 19:08

Det är inte den allmäna uppfattningen man får när man läser tidningar. Tekompaketet handlar om kontroll och friheten på internet. Vi pratar inte om fildelning här..
http://www.dn.se/kultur-noje/forhandlingar-i-bryssel-om-eus-telekompaket-1.844537

Christer Johansson · 20 april 2009 kl. 19:39

Kan inte annat än hålla med i denna linje. EU ska inte besluta om medlemstaternas egenintressen. Visst kan EU komma med riktlinjer kring vad man anser vara en bra linje, men det ska ligga i medlemstatens egen besluts-makt att bestämma kring de egna medborgarnas rättigheter/skyldigheter. Fildelning i all ära, men det har ju inte med detta att göra riktigt. Detta är en betydligt större fråga…Enskilda företag SKALL INTE agera polis och spaningsenhet åt andra särintressen i näringslivet av ekonomiska skäl. Låt polisen sköta sitt eget jobb….eller vill vi att grannen stormar in i vårt hus med sin egen piket och griper oss för allehanda småsaker…??
Nej, detta är absolut inget bra demokratiskt förslag! Ner med skiten i närmaste soptunna bara >:-)

Stefan Lannestedt · 20 april 2009 kl. 19:45

trevlig läsning! förstår din motvilja att låta div. företag agera ”poliser” och besluta vad som är rätt och fel användning utav internet. Hoppas verkligen att det går bra imorgon och att förslaget röstas igenom. ett stort tack från mig för att du röstar efter folkets vilja samt att du visar tecken på ovanligt bra förstånd!

mvh Stefan

Anonymous · 20 april 2009 kl. 21:07

Så jag antar du kommer rösta ja till tilläg 138? I sådana fall gillar jag dig!

herr gårman · 20 april 2009 kl. 21:39

har läst ett antal artiklar om det här förslaget. förstår inte riktigt vad poängen är? känns lite andra världskriget. varför ska lösningen alltid vara att begränsa istället för att utveckla?

Jonas Eriksson · 20 april 2009 kl. 22:47

Tjena!

Skulle inte du kunna vara lite ”icke politisk” för en stund och berätta om du kommer att rösta för eller mot 138:an så att man vet lite vart man har dig. Kan väl avslöja att det förmodligen kommer att påverka mitt val den 7:e Juni

Mvh Jonas

Anton · 21 april 2009 kl. 9:42

Gunnar: Drog du tillbaka ditt första inlägg angående detta? Hursomhelst. Hoppas du får med dig dina kollegor på 138’an. Tur man inte bor i Frankrike, och de ska inte få påverka oss med sådana idiotiska förslag.

Lars T · 21 april 2009 kl. 9:49

Helt visst är det en frågan för EU. Notera t. ex. Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna:

”Artikel 10 – Yttrandefrihet 1.
Var och en har rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser.”

Att stänga av människor från internet innebär att begränsa deras rättigheter enligt konventionen, dvs att ta del av och sprida information. Likvärdigt med att hindra dem från att läsa tidningar, lyssna på radio, yttra sig offentligt etc.

Christian Engström bloggar mer uttömmande om frågan här http://christianengstrom.wordpress.com/category/yttrandefrihet

Gunnar,
menar du verkligen allvar när du säger att tillämpningen av Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna är något som EU ”inte kan och inte ska hantera”?

Mike · 21 april 2009 kl. 9:55

Instämmer med fåregående inlägg: Tala ur skägget!

Mvh,
Mike

för friheten · 21 april 2009 kl. 10:39

Gör mänskligheten en tjänst och rösta NEJ. Vi hoppas och tror på er för det är vi folket som röstat fram er visa nu att våra röster verkligen betyder något och rösta så som om det var vi som röstade.

Rösta NEJ för det skulle vi alla ha gjort och vi röstade fram dig.

davor · 21 april 2009 kl. 12:15

Jag har inte klart för mig hur kommer du att rösta? kan du förtydliga detta? det är hur enkelt som helst
JA eller nej

davor · 21 april 2009 kl. 12:16

för mig är ett Ja det enda alternativet i denna frågan, och vill inte påverka nåt med det här uttalanden, men vill få att rakt svar

davor · 21 april 2009 kl. 13:48

Inget?
jag har ett ord för er ”OMVAL”

davor colic · 21 april 2009 kl. 14:52

7:e Juni, kommer vi antagligen att träffas sista gång

Helena Hånell · 21 april 2009 kl. 16:28

Som Gunnar skriver ovan verkade han bestämt för att hans partigrupp EPP-ED skulle stödja ändringsförslag 138 när Europaparlamentet röstade om Trautmanns betänkande första gången. Givetvis kommer han att fullfölja det och rösta för ändringsförslag 138 även fortsättningsvis. /Helena, medarbetare till Gunnar.

L.G. · 21 april 2009 kl. 18:29

Ok, tips till Gunnar i framtiden: Det skadar aldrig att vara övertydlig. Inte heller jag kunde förstå hur Gunnar skulle rösta innan detta förtydligande. Tack, Helena!

J.O · 21 april 2009 kl. 18:47

Jag har inte sett något svar om det blir JA eller NEJ.

Förutsätter då att det blir NEJ och röstar därefter.

Zoran · 21 april 2009 kl. 21:36

Tydligen vill han inte uppge hur han kommer att rösta, det borde väl finnas sätt att ta reda på hur han röstade, om inget annat kommer de som inte röstade som han att fömedla det. Hur tror du Hökmark, att efter så mycket politikerförakt att du fortfarande kan gå och prata mycket utan att säga något? Tydligen tar du OSS vanliga fortfarande för Jubelidioter och att vi inte fattar något ???
Den stora frågan är: SKALL VI HA DESSA POLITIKER ???

Stefan Lannestedt · 21 april 2009 kl. 22:08

läs texten två gånger så fårstår ni hans ståndpunkt

David Silverkors · 21 april 2009 kl. 22:20

Bra jobbat!

Kul att få ett svar, även om det var från sekreterare och inte dig personligen! Kul också att se att du lyssnar på frihetens röst!

Allt gott!

Jesper · 22 april 2009 kl. 8:18

Jag tror några har missförstått frågan, i enkla drag är frågan som röstades om: ”Vill vi fortsätta att ha ett fritt internet?” Det självklara svaret är JA.
Vissa säger NEJ och argumenterar sedan för JA-sidans räkning.

Tack Gunnar, du representerar majoritetens röster och framför våran talan på ett ypperligt sätt!
Tusen tack!
Många känner tyvärr en dålig tilltro till våra politiker, men du och dina svenska EU repsentanter ger oss alla väldigt mycket hopp!!

Stå på er, vi står bakom och håller upp er.
Skulle ni ramla så fångar vi er och lyfter upp er igen!

mvh
Jesper

Telekompaketet och tillägg 138 « DOOM4 · 20 april 2009 kl. 20:42

[…] Gunnar Hökmark (m): “På väg till Strasbourg med telekompaket etc.” […]

Jens O. » Blog Archive » Skall vi få mänskliga fri- och rättigeter på nätet, som vi har i övrigt? · 21 april 2009 kl. 18:37

[…] från Åsa Torstensson, att regeringen skall “kämpa med näbbar och klor” för våra rättigheter, (Karl sigfrid). Både som nationell regering, men även under perioden som ordförandeland i EU. […]

Per Olsson: Internetbolagen ska inte stänga av användare · 21 april 2009 kl. 23:43

[…] tex hotfulla brev från tillgången på postservice?Gunnar Hökmarks assistent skickar istället en länk till hans blogg. Från Göran ingenting.//PerMer: DN, Karl Sigfrid, departementet & SVD Upplagd av Per […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.