Om Grekland vill betala sina skulder eller ej

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Beslutet att hålla en folkomröstning i Grekland om krispaketen innebär i praktiken att det grekiska folket ska ta ställning till om landet ska betala sina skulder eller ej. Därmed skapar Grekland en större osäkerhet kring sin roll i det europeiska sammanhanget än någonsin tidigare men också kring sin egen framtid. Frågan om Grekland ska gå i konkurrs blir nu föremål för en omröstning om något annat, nämligen politiken mot en konkurs. Det är en osäkerhet som kommer att drabba Grekland men också Europa och den globala ekonomin i sin helhet.

Det sannolika är nämligen att folkomröstningen innebär ett ställningstagande till krispolitiken eller ej, men förmodligen inte till om man vill leda landet in i en situation av fritt fall där frånvaron av finansiering av underskotten leder till betalningsinställelser och konkurs. Det innebär i sin tur att den grekiska staten kommer att få mycket stora bekymmer med att fungera.

Efter att under årtionden ha underlåtit att ta sitt ansvar har den grekiska politiken nu nått ytterligare en nivå av ansvarslöshet. Den nuvarande regeringen låter det vara en öppen fråga om Grekland ska kunna fungera som stat eller ej. Det Grekland som kommer ut ur detta kommer inte vara ett bättre Grekland, vare sig för dem som demonstrerar mot besparingar eller gentemot andra länder.

Bloggar: Funderingar, Håkan Larsson, Tokmoderaten samt Ekonomisten.

Kategorier: Blogg

13 kommentarer

Dimitrios Karkamanis · 01 november 2011 kl. 12:56

Hej Gunnar,

Det är, tyvärr, det största oppositionspartiets, de grekiska Moderaternas, NEA DEMOKRATIAs, konsekventa brist på inget som helst samförstånd och stöd till krisåtgärderna och till de besluten som har fattats i de europeiska fora, som tvingade premiärminister Georgios Papandreou till detta våghalsiga beslut. Det är på tiden (kanske är det redan försent) att de grekiska moderaterna, NEA DEMOKRATIA och dess ledare Antonios Samaras, ta ett litet steg i rätt riktning mot samförstånd och stöd vad gäller att tillämpa de mycket impopulära besluten som har fattats. Det går inte att någon annan, dvs den socialdemokratiska PASOK-regeringen, gör smutsjobbet i riktning mot all lösa krisen (som, bör betonas, det senaste 5,5-åriga moderata, NEA DEMOKRATIA, regerandet, 2004-2009, skapade i Grekland, även om misskötseln pågick långt tidigare) och en annan, dvs NEA DEMOKRATIA och dess ledare Antonios Samaras, bär frukten!

F ö, eftersom jag, var säker, kan Grekland och politiken i det landet, långt bättre än du, håller jag inte alls med det du skriver inledningsvis, nämligen att ”Beslutet att hålla en folkomröstning i Grekland om krispaketen innebär i praktiken att det grekiska folket ska ta ställning till om landet ska betala sina skulder eller ej”. På vilket sätt kommer den grekiska statsskulden att påverkas av det ena eller det andra utfallet i folkomröstningen, under förutsättning att den överhuvudtaget blir av. Dock är det mer troligt att landet går till nyval innan dess, eftersom grekiske moderatledaren Antonios Samaras är det han vill pressa fram, bland annat, som det har sagts, genom att uppmanna (tvinga) sitt partis riksdagsmän att avgå från sina platser i Parlamentet, vilket enligt konstitutionen skulle omedelbart leda till nyval. Rätt snart får vi veta hur det blir…!

Hälsningar

Dimitrios Karkamanis,
nationalekonom och statsvetare, mm.

PS. Rent generellt håller jag med dig vad beträffar risker och eventuella konsekvenser som tillämpande av detta beslut kommer att innebära. Jag håller också med vad gäller de grekiska politikernas, de moderata respektive socialdemokraternas, ansvarslösa politiska beteende och handlande, i synnerhet när respektive parti regerade landet, såväl regeringspartiets som oppositionens (som du vet, rollerna har växlats ett antal gånger dem emellan). /DS.

Dimitrios Karkamanis · 01 november 2011 kl. 13:13

Fantastiskt, censuren gjorde sitt, väldigt snabbt!

Varför tog ni bort mitt svar (kommentar) om Grekland? Måste man alltid hålla överens med ”Gunnar” för att man skall ha någon chans för att få igenom ”svaret”? Togs det möjligen bort av andra skäl som jag inte känner till;

Vänligen
/DK

Dimitrios Karkamanis · 01 november 2011 kl. 13:15

JAG BER OM URSÄKT, mitt svar finns kvar.
Jag såg inte det först när jag kontrollerade!

Vänligen
/DK

Karl Erling · 01 november 2011 kl. 13:34

Om du, Gunnar Hökmark, skulle försöka övertyga dina partivänner i Grekland att inte på alla sätt motarbeta den här uppgörelsen, skulle du säkert bidraga mer till att lösa krisen, än genom att skriva meningslösa dumheter här på bloggen.

Det skulle väl också vara helt rimligt att just den besuttna delen av befolkningen tog täten i Grekernas ansträngningar för att göra rätt för sig. Men de har ju redan räddat undan sina ”silverpenningar” så de bryr sig nog inte särskilt mycket om hur det går för vare sig Grekland eller euron.

Gunnar Hökmark · 01 november 2011 kl. 14:44

Hej Dimitrios, som du ser inget svar borttaget, fanns i detta fall heller inget skäl. Vad gäller Grekland är det tyvärr så att det är ett land vars ledning oavsett partifärg inte har tagit sitt ansvar och istället gjort det enklaste möjliga. Och det innebär att man har levt långt över sina tillgångar samtidigt som man inte gjort något för att modernisera och utveckla. Det faller tungt på alla och det är ett ansvar som även oppositionen nu borde axla, och tyvärr inte gör. Problemet med en folkomröstning är att det är svårt att rösta om det som är åtaganden.

Gunnar

Lotta · 01 november 2011 kl. 14:45

Hej!
Men Grekland HAR redan gått i kånken. Som jag har förstått det så är en av anledningarna till turbulensen på marknaden problemet att Grekland har gått i kånken, men inte officiellt, så att credit defaults swaps inte löses ut.

Fö. Du sitter väl i samma grupp som Guy Verhofstadt? Tycker du också att vi ska överlämna mer ÄNNU mer makt åt (den icke-valda) EU-kommissionen.

Nigel Farage har ju haft helt rätt i sin analys hittills, så varför skulle han inte fortsätta ha det? Peter Obourne från Daily Telegraph säger också samma sak (liksom Margret Thatcher och William Hague). Vad tycker du om dem?

lena kostazou öberg · 01 november 2011 kl. 15:26

Den här folkomröstningen, som ingen viste precis hur regeringen skulle ställa frågan, skulle ge välsignelse till även mer nedskärningar.
Det ska snart bli val och ingen ”folkomröstning”. Då kanske alla banker och inblandade ockrare som satsade på landets konkurs, kan sättas till rätta som det hände med Island.

Dimitrios Karkamanis · 03 november 2011 kl. 12:00

Händelseutvecklingen i Aten är just nu explosionsartad. Den ena efter den andra, grekiska ministrar och PASOK-riksdagsmän ställer sig negativa till folkomröstningen, samtidigt som premiärminister Papandreou´s handlande blir alltmer ifrågasatt inom de egna leden. Mycket tyder på att Georgios Papandreou kommer att förlora den kommande fötroendevotering i Riksdagen (om man överhuvudtaget hinner komma så långt). Just nu pratas det om att Papandreou skall avgå och att en nationell samlingsregering skall bildas. Det är mycket troligt (jag hoppas på det) att det blir den slutliga konsekvensen av allt som har hänt de senaste dagarna…, och därmed har man äntligen lyckats uppnå den konsensus som är en förutsättning för att Grekland skall kunna komma ur krisen. Som sagt, händelseutvecklingen är så snabb, att vi rätt snart kommer att få veta vad som kommer att hända. Quo Vadis Giorgos? (Giorgos: Georgios Papandreou)

Gunnar, f ö håller jag i princip med det du skriver i ditt svar. Dock, vidhåller jag att det var de grekiska moderaternas, partiledarens Antonios Samaras, oförsonlighet (brist på konsensus) för en nationell krisstrategi som ledde till dagens händelser. För Samaras blev målet att fälla Papandreou och själv bli premiärminister snarast möjligt, ett självändamål oavsett hur ödesdigra skulle konsekvenserna bli för Grekland. Det är tragiskt, dock förekommande (t o m ganska typiskt) i det grekiska politiska livet, såväl i det moderna som i det antika!

/Dimitrios

Dimitrios Karkamanis · 03 november 2011 kl. 13:42

Hej,

Tyvärr, kommer frågan om folkomröstning att bli Georgios Papandreous sista stora politiska drag. Landets, Greklands, framtid kan inte och får inte bli föremål för ”pokerspel”, i synnerhet när den ena spelaren ”bluffar” med landets framtid som pott och har sagt ”All in”! Händelserna i Aten är idag torsdag lavinartade.

Europa (Eurozonen) har deklaretat att de vill att Grekland skall förbli medlem av Eurozonen, men man märker samtidigt att Grekland utgör en systemisk risk för eurons framtid och därmed, om det visar sig att grekiskt medlemskap inte är förenligt med EMU, bör Grekland lämna eurosamarbetet.

Just nu allt tyder på att Papandreous roll är avslutad och en nationell samlingsregering kommer att bildas med uppgift att nuvarande riksdag godkänner det senaste låneavtalet i enlighet med beslutet som fattades på toppmötet den 26 oktober, samt att nyval utlyses.

Min gissning är att Grekland stannar i Eurozonen, Papandreous politiska roll är, för stunden åtminstone, avslutad, en lsamlingsregering bildas och att landet går rätt snart till nyval, eventuellt kring och strax efter årsskiftet 2011/2012.

Dimitrios Karkamanis
Nationalekonom och statsvetare
Stockholm

”Grekland är under attack av inkompetens” | Eubloggen · 01 november 2011 kl. 15:04

[…] Gunnar Hökmark (M) är inne på samma linje kring bristen på politiskt ansvar i Grekland. Dela med […]

Tack så väldigt mycket Grekland! « Maria Hagbom · 01 november 2011 kl. 16:24

[…] Gunnar Hökmark, Böhlmark, […]

Tråkigt för Europa men skickligt och nödvändigt beslut av Papandreou! « Edvin Ala(m) 3.0 · 01 november 2011 kl. 17:13

[…] Hökmark, Böhlmark, Hagbom, Tokis […]

Kommer grekerna rösta rätt? — Mikael Persson · 02 november 2011 kl. 22:48

[…] egen del ser jag ett visst problem med att Grekland nu skall rösta ja eller nej till ett besparingspaket. Det kan bli rätt så absurt när det är klart. För vem vill bli utan […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.