När kampen mot demokratin blir viktigare än mot diktaturen

Publicerat av Gunnar Hökmark den

I dagarna seglar Ships to Gaza omkring i Medelhavet. Syftet sägs vara att föra in förnödenheter till Gaza, som om man bröt en blockad genom detta. I verkligheten förs varje dag mångdubbelt mer av förnödenheter in till Gaza genom de etablerade gränskontroller som FN och EU använder sig av, liksom Israel. Genom dessa gränskontroller får invånare i Gaza också en möjlighet att få israelisk sjukvård.

Så syftet med konvojen är inte att bryta en blockad eftersom det inte finns någon blockad i den mening som man utmålar. Förnödenheter förs in dagligen. Däremot syftar konvojen till att stödja Hamas. Det är det uttryckliga syftet med den turkiska organisation som leder verksamheten och det är om man tar del av de svenska deltagarnas retorik syftet även för deras del. Syftet med gränskontrollerna är att hindra att det förs in vapen och missiler istället för förnödenheter och sjukvårdsmateriell.

Om demonstranterna vill bidra till att föra in mer förnödenheter är det enkelt. Då använder man sig bara av de gränsövergångar som finns. Det är i princip så man gör när man för in varor till varje annat land men för ett land som är i krig blir det än mer viktigt att kontrollera att vapen inte förs in i skydd av livsmedelstransporter.

Så de svenska demonstranterna kan välja, om man vill göra detta för att bistå civilbefolkning eller stödja Hamas. Vill man det förra är det enkelt att föra in varorna. Vill man det senare kommer man hoppas på att bli bordade av israeliska marinen. Israel kommer nämligen inte släppa på kravet att kontrollera vad som förs in i Gazaremsan till Hamas. Om den israeliska regeringen agerar klokt tar man vara på de förnödenheter som finns ombord så de kommer palestinier till del utan att gå vägen via Hamas.

Förhoppningsvis gör man detta på fredligast och vänligast sätt. Det finns nämligen ingen anledning att hindra humanitära leveranser av något slag. Bara att hindra vapenleveranser till Hamas.

Mindre uppmärksammat än dramatiken med demonstranter som hoppas på att bli bemötta med våld är de texter som finns på Ships to Gazas hemsida. Där jämställs demokrati med diktatur. Det enda landet i denna del av världen anses ha upprättats med den fördel som förintelsen av judar gav judar. Hamas som upprättat en totalitär regim på Gaza med sharialagstiftning möter inte någon kritik. Arrangörerna tror att det är så att de som värnar Israel hatar araber. Så är det inte. Problemet är att de som säger sig vilja stödja palestinier är likgiltiga inför att de förtrycks av Hamas och används för att bedriva krig. Det är inte första gången i världshistorien som författare har fallit totalitära rörelser om halsen. Säkert inte sista.

Det går ett långt band mellan dem som föll i farstun för Stalinregimen och sedan inför de ”sociala undren ”i Östeuropa, de afrikanska enpartistaterna, Maos Kina, Kuba, Irak under Hussein och Kambodja. Och nu alla de som seglar för att bryta en blockad som inte finns för att stödja en demokrati som inte finns för att föra in varor som redan förs in. Det är att gå över ån efter vatten. Men det är också att förväxla demokrati med diktatur.

Och mycket riktigt går det inga konvojer för frihet vare sig till Iran, Saudiarabien, Jemen eller alla de andra brutala diktaturer som präglar Mellersta Östern. Det är demokratin som attackeras av dem som i diktatur ser demokrati och diktatur i demokrati.


9 kommentarer

Willy Gjøsund · 28 maj 2010 kl. 11:05

Den offisielle websiden til Det israelske utenriksdepartementet bringer interessante detaljer som setter den pågående båtaksjonen i et underlig lys. Ikke for oss som kjenner til hvordan det fungerer, men for andre må da dette være ganske rart å lese. Det er ingen matmangel i Gaza. Millioner av dollar blir kanalisert gjennom det private humanitære apparatet i Israel sørger for at det er rikelige mengder mat på markedene. Seks dager i uka, året rundt.

Store mengder varer som barnemat, hvete, kjøtt og andre ferskvarer blir transportert inn i Gaza til tross for terroren fra Hamas. Gjødsel som ikke kan brukes til bombeproduksjon, settepoteter, egg for reproduksjon, bier og utstyr for blomsterindustrien er blant ting som blir nevnt.

http://www.willy.no/index.php?option=com_content&view=article&id=366:overflod-i-gaza&catid=44:israel&Itemid=65

Hadar Cars · 28 maj 2010 kl. 16:09

Gunnar, Broder!

Klart och välgrundat. Tack för Dina insatser!

Hadar

Sincera · 30 maj 2010 kl. 22:52

Kan du inte säga detta offentligt också?! Det enda som hörs i vanliga media nu är vänsterns lögnaktiga propaganda-megafon, som hejar på ship to gaza.

Gunnar Hökmark · 31 maj 2010 kl. 20:26

Tack för kommentaren,

Gunnar

Jonas · 31 maj 2010 kl. 23:04

Nu kommer jag ju lite sent till detta inlägg efter allt som hänt i dag. Men jag förstår inte riktigt hur du menar? Menar du att denna hjälpsändning hade släppts igenom av Israel om man tagit en annan väg? Är alltsammans bara en stor lögn menar du, att cement och annat byggnadsmaterial skulle vara förbjudet att föra in i Gaza?

Är det också en intrikat väv av lögner kring alla tidigare hjälpsändningar som helt sonika förbjudits? Är alltsammans en enda stor konspiration?

Sen vet jag inte riktigt hur jag ska tolka den sista biten av din text, men det låter som att du misstänkliggör aktivisterna på båtarna för att vara stalinister? Hur ser denna koppling ut lite mer konkret menar du? Eller är det i själva verket stalinisterna som ligger bakom konspirationen ovan?

Erik · 01 juni 2010 kl. 13:30

Att det inte skulle finnas någon blockad av Gaza är ju fullkomligt strunt, det borde även Gunnar Hökmark veta. Skamligt att upprepa den israeliska propagandan som någon sorts papegoja, i strid mot bättre vetande!

Juha · 04 juni 2010 kl. 19:04

Det var sannerligen den bästa analysen av situationen jag hört/läst sedan hela den här antisemitiska hatmaskinen dragits igång i media. Folk sväljer allt Hamas-anhängarna och diverse sympatisörer lögnaktigt kläcker ur sig och svensk media är ju precis den papegoja Erik ovan hänvisar till (mot vad om i hans fall borde vara bättre vetande om man bara vill), som upprepar rena lögnerna och antisemitiska propagandan. Under hela den här historien är det enda man hört politiker och diverse kändisar säga att det endast är Israels version av händelsen som syns och hörs i media, när faktum är att det enda man sett här är just dessa politiker och kändisar föra ut sina smygrasistiska eller rent antisemitiska åsikter och inget annat.

Bra Gunnar!

Kim Milrell.se » Dagens läsvärda länkar · 28 maj 2010 kl. 9:20

[…] hela När kampen mot demokratin blir viktigare än mot diktaturen. CNN och Haaretz rapporterar att pappan till den kidnappade israelen Gilad Shalit fick kalla handen […]

Dagens läsvärda länkar (Uppdaterad) | Kiremik · 26 maj 2011 kl. 8:44

[…] hela När kampen mot demokratin blir viktigare än mot diktaturen. CNN och Haaretz rapporterar att pappan till den kidnappade israelen Gilad Shalit fick kalla handen […]

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *