Media inget monopol

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Då och då dyker det upp en förvirrad debatt bland mediaföreträdare om hur allvarligt det är att politiker själva kommunicerar med väljarna genom hemsidor och bloggar. Det är som att många mediaföreträdare har missuppfattat sin roll och tror att man ska vara ett filter som lägger tillrätta och vidarebefordrar det som makthavare säger, så att ingen väljare av misstag råkar höra hela budskapet från makthavaren själv och då riskerar att inte förstå vad som egentligen sägs.

En annan syn på media skulle kunna vara att de är en del, men just en del, av ett fritt och öppet samhälle som med kritisk granskning och öppen debatt bidrar till att förmedla vad som sker och till granskningen av makthavare. Något monopol över informationsflödet var det aldrig tänkt att fria media skulle innebära. Yttrandefriheten, offentlighetsprincipen och tryckfriheten är inte till för dem som tillhör skrået journalister utan för oss alla. Den mångfalden bidrar också till att media kan bedömas och granskas utifrån hur väl man fyller det uppdrag man själva har åtagit sig.

Det är ett förmätet skråtänkande som menar att nyheter, debatt och kunskaper ska bygga på journalisters urval och anpassning. Även media får leva med att man kan granskas och kritiseras. Och det är inget skumt eller konstigt att valda kommunicerar direkt med sina väljare. Det kan det bara anses för bland dem som anser att nyhetsflödet som sådant ska kontrolleras.

Kategorier: Blogg

3 kommentarer

Daisy · 20 februari 2011 kl. 16:43

Trots att jag faktiskt tillhör skrået journalister så håller jag helt med dig. Bra skrivet.

Marianne Rönnberg Galmor · 20 februari 2011 kl. 17:14

Som journalist med början på 70-talet känner jag inte igen mig i den roll media spelar idag. Där man som du så riktigt påpekar, avgör vilken sida av saken som är den läsaren/tittaren/lyssnaren ska få ta del av. Opartiskheten utbytt mot partiskhet, helt enkelt.

Joakim Kalantari · 20 februari 2011 kl. 17:39

journalister/media är väl som alla andra människor/organisationer: det är svårt att hantera flera stora förändringar samtidigt. De måste samtidigt lista ut vilket innehåll att producera, hur att dstribuera och framför allt hur man ska ta betalt för sitt innehåll. Och det är bråttom.
Med det sagt (att det deras vilsenhet i den nya tiden är förståligt), så är det näppeligen förlåtligt. De ligger sannerligen illa till om de inte förstår på vilken grund deras verksamhet vilar nämligen: ”Yttrandefriheten, offentlighetsprincipen och tryckfriheten…”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.