Hoppa till innehåll

Lagstiftningsarbete, arabisk demokrati och Israel i Europa

En dag som började med en första diskussion om innehållet i min rapport om radiospektrumpolitiken, som är grunden för den digitala agendan. Först lite tankar med den liberala gruppens företrädare, senare under dagen med de Europeiska konservativa och därefter med socialisternas företrädare. Nu i kväll sista handen vid en preliminär version, förberedd av pigga medarbetare, av förslagen till ny lagstiftning och i morgon ett möte med den gröna gruppens företrädare. Just nu något trött på paragrafer.

Min ambition är att göra utrymmet för mobila bredband större i EU och därmed göra det möjligt för Europa att på nytt bli ledande när det gäller telekom och mobilt internet. Detta i sin tur lägger grunden för vad som telekomindustri och operatörer kan göra tillsammans med andra för att utveckla nya tjänster och tvinga fram mer av en gemensam inre marknad. Ju större ambitioner som vi har för att åstadkomma ett försprång, desto mer krävs för att hantera de tjänster som i dag använder de aktuella frekvenserna.

Samtidigt nyhetsflödet vad som sker Kairos gator och i arabvärldens diktaturer, snöstorm i USA och en rekordcyklon i Australien. Tidigare i dag gick jag tillsammans med kolleger från olika länder inom EPP-gruppen igenom vad som sker i EU:s östra grannskap och på västra Balkan, inklusive förhandlingsläget med Kroatien. Europa har ett grannskap i både öster och söder som är under förändring och som kräver tydliga budskap och modiga åtaganden för att vi ska vinna länder till Europa och ett demokratiskt grannskap och inte förlora dem till extremism eller auktoritära regimer.

I plenardebatten underströk jag inför Europeiska rådet denna vecka vikten av att EU inte bara agerar mot diktaturer utan också för att stödja de demokratiska krafter som nu måste få växa fram.

I morgon blir det ytterligare diskussioner kring radiospektrum och en första genomgång av ändringsförslag till lagstiftningen om den nya stabilitetspakten innan det är dags för besök i den moderata riksdagsgruppen och senare i veckan en policykonferens i Jerusalem kring frågor som berör EU- Israel relationer men också hur vi möter antisemitism i det europeiska samhället.

Det är intressant att notera hur ett grundläggande stöd för staten Israels rätt att existera leder till tillmälen, fientlighet och misstänksamhet som inte möter något annat politiskt arbete. I en tid då stora diktaturer svajar är det noterbart hur mycket fiendskap Mellersta Österns enda demokrati möter, även i Europa.

Bloggar: Birgitta Holm, Brännberg, Hemmesta Hasse, Carl Bildt, Christian Holm.