Hoppa till innehåll

Kväll efter partistämman

[BILD1]Partistämman i Gävle var trevlig genom alla dagarna. Tack vare den extra vintertidstimmen behöver man inte känna sig alltför trött. Partistämman beslutade att påtala behovet av balans på arbetsmarknaden och underströk att värnskatten är en straffskatt på kunskap och kompetens som därför bör avskaffas, vilket var bra. Spelmonopolets vara och inte vara diskuterades under förmiddagen i dag, med resultatet att stämman uttalade att det ska avskaffas och att man ska ha ett system för licensiering som också kan bidra med intäkter till staten.

Det var viss debatt kring detta och en del känslor också men till slut blev detta stämmans beslut utan något motstånd, kanske för att partistyrelsens företrädare hade glömt att lämna in ett yrkande om att avslå den utskottstext som förespråkade en avreglering och privatisering av Svenska spel. Föreningsteknik är stundtals viktigt. Men denna miss hade inte spelat någon roll, det var en mycket stor majoritet för utskottets förslag som ju fick stämmans röst nu utan votering eftersom det inte fanns något annat alternativ. I Radio P4 hade jag tillfälle att kommentera stämman och svara på några andra frågor kring sambandet mellan svensk och europeisk politik.

I sin avslutning förde Fredrik Reinfeldt fram tanken på att göra Sverige till ett skatteparadis för människor med låga inkomster. Det är nog en lång väg dit men en utgångspunkt som är helt rätt. Skatterna är det största problemet för enskilda människors hushållsekonomi, ett större problem desto mindre marginaler man har.

Men samtidigt måste frågor som värnskatten hanteras, bland annat av det skälet att den nya tidens jobb kommer att uppstå kring olika centra av kunskap och kompetens, och då är straffbeskattning ett hot mot en utveckling som gör Sverige till ett ledande kunskapssamhälle med många nya jobb, från restauranger, salladsbarer, konsultbyråer, hantverkare, forskare, designers och mycket mer. Det förtar inte vikten av att etablera ett skatteparadis för vanliga inkomster, men understryker att vanliga inkomster förutsätter rejäla jobb.