Kampen mot terrorism måste rikta sig mot de skyldiga

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Kommentarerna kring självmordsdådet i Stockholm är många. Bland dem som kommenterar i media är det slående hur många som vill säga att vi nu har inträtt i en ny tid. Det vet vi inget om, om man med det menar att vi nu går in i en tid av terrordåd i det svenska samhället. Om det var en enskild som ville klä sin ilska i fundamentalistisk galenskap, om det var en vilseförd, om det var en aktör som uppmuntrats eller om det var ett regelrätt organiserat terrordåd med syfte att sätta terror i det svenska samhället vet vi inget om.

Den typen av kommentarer leder lätt till att vi glömmer att det var en person som utförde dådet och som hade varit skyldig till det som kunde ha blivit. Och beskrivningarna av att vi nu har trätt in i en ny tid bortser från att det är små grupper som utför terrordåd, inte en tidsstämning.

Sverigedemokraterna är de som allra först vill att vi ska glömma de skyldiga. De riktar in sig på gruppen av muslimer som orsaken till dådet och den nya tiden. Men Sverige har under lång tid levt i ett öppet samhälle i ett Europa där dåd av detta slag inträffar. Och brott begås av enskilda, individuellt eller i mindre grupper. Genom att skuldbelägga de många låter Sverigedemokrater och andra de skyldiga gå fria.

Möjligtvis har tankefelet bestått i att så många har trott att det inte kan hända här. En del av kommentarerna kring Göteborgsincidenten har präglats av den uppfattningen, där en dem mediakommentarer har präglats av ironi och förlöjliganden av polisen där. Vi lever i en tid som präglas av hat och konflikter. Vi är en del av världen. Det är inte nytt även om det var första gången vi såg ett självmordsdåd i en svensk stad.

Vi ska bekämpa dem som utför och planerar dåden, inte några andra och vi ska inte förutsätta att dåd av detta slag hör till vår vardag.

Bloggar: Carl Bildt.

Kategorier: Blogg

4 kommentarer

Kim · 13 december 2010 kl. 22:25

Problemet är att Koranen kryllar av befallningar av Gud att döda otrogna, speciellt judar. Jag kan inte fatta hur man kan tro på en gud som ger sådana befallningar år 2010. Terroristen gjorde inget annat än läste sin Koran och följde guds order. Att påstå att det inte är islam är som att påstå att katoliker inte är kristna.
Många har enorma svårigheter med att acceptera detta, de tror av någon oförklarlig anledning att all religion per automatik är god. Det är en total villfarelse. Bekanta er med Koranens budskap och ni kommer förfäras. Så länge Koranen ses som helig så kommer terrorn att finnas.

Martin · 14 december 2010 kl. 0:37

@Kim
Det finns extermistiska grupper inom såväl kristendom, islam och judendom som använder passager ur sina religösa skrifter för att utföra de mest hårresande handlnigar man kan tänka sig. Detta är INTE ett specifikt problem inom just Islam som du och andra islamofober vill göra gällande.

Inom den kristna högern i framförallt USA så ses ju ofta krigen i Irak och Afghanistan som en modern fortsättning på de medeltida korstågen. Man stödjer också den högerextrema bosättarrörelsen i Israel med religösa motiv om att Jesus återkommer först när ’Eretz Yisrael’ (det bibliska Israel) är återställt.

Inom judendomen använder man religionen kollektivt för att försvara sin olagliga fördrivning av det palestinska folket och annekteringen av Palestina.

Inom islam så vill vissa också använda synen på krigen i Irak och Afghanistan som korståg mot Islam som en förevändning för att inleda Jihad (heligt krig i försvarssyfte) mot de som angripit. Detta tolkar islamistiska extremister som att man även ska angripa civilaa från dessa länder, MEN det tåls att upprepas att våld mot civila inte har något som helst stöd i Islam.

Kim · 15 december 2010 kl. 13:46

@Martin
Du har så fel. Läs vad som står Koranen istället. Det ända du har att komma med är en new-age svenskakyrkan ideologi där all religion är fantastiskt snäll och god. Det är nonsens. Sura 9:5 exempelvis, det finns hur mycket som helst av den sortens påbud. Vad gäller de andra religionerna så var det inte en jude som försökte spränga sig på Drottninggatan. Det var inte heller den sjunde kristna självmordsbombaren från Sverige som slog till. Problemet är störst och extremast i islam i dag. Försök inte relativisera bort problemet, det kan även smälla där du bor..

Vi bär alla ett ansvar för att försvara vårt öppna samhälle | Kent Persson (m) blogg · 13 december 2010 kl. 19:47

[…] Thomas och Tokmoderaten och Hökmark och Motpol och Annarkia och Zoila och konservativa […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.