Inte uppmuntrande men en utmaning

Publicerat av Gunnar Hökmark den

En blick ut i världen är inte allt för uppmuntrande men ger samtidigt perspektiv på politikens uppgifter.

Skeendet i Syrien är en tragedi och ett misslyckande för det internationella samfundet. Samtidigt är Syrien en bricka i en maktpolitik som förenar regimen med Iran. Ett alltmer aggressivt Iran stödjer Syrien och regimens massaker av uppenbara politiska skäl, man vill kunna destabilisera regionen och utöva sin makt.

Om en vecka går Ryssland till val i ett val som bara har en möjlig vinnare på grund av en kombination av maktbrutalitet, korruption, rövarekonomi där de styrande skor sig själva och där mänskliga fri- och rättigheter är en sjunkande stjärna.

I Kina ser vi en växande brutalitet i ett redan från början brutalt samhälle. Vad gäller demokrati skiljer sig inte Kina från Vitryssland i vår mer omedelbara närhet. Men vad gäller ekonomisk utveckling ser vi i Kina en diktatur med allt större makt och allt större maktanspråk, både gentemot den egna regionen i form av Taiwan och Sydkinesiska sjön.

Och i Europa ser vi Vitryssland som är en brutal diktatur utan försök att dölja förtrycket. I Ukraina sitter den förra premiärministern fängslad utan egentlig sjukvård, möjligtvis också under förgiftning, i en politisk process för att knäcka oppositionen.

Och Europa och EU är ockuperat av den ekonomiska krisen som är mindre global och mer europeisk. Det ger mindre förmåga till ledarroll och till att låta det som ändå är världens största ekonomi utveckla en global identitet som bidrar till att hålla demokratiska värden starka. Och med växande motsättningar eller skiljelinjer inom och mellan länder växer ingen styrka fram

En enkel slutsats av dessa nedslag, som kan göras många fler, är inte den pessimistiska. Världen har sällan varit problemfri. Men det vore allvarligt om den politiska debatten blev så upptagen av interna och inrikes problem att vi inte ser vad som är avgörande för vår interna och inrikespolitiska utveckling framöver, nämligen hur demokratiska värden kan få styrka och Europas ekonomi dynamik behöver utvecklas, inte bara där krisen är som djupast utan också där ledarskapet måste stå som starkast.

Bloggar: Carl Bildt, Karin Enström.

Kategorier: Blogg

2 kommentarer

Daniel Nordberg vill du ha adress också? · 25 februari 2012 kl. 13:41

Är du på riktigt dum i huvudet?. Hur fan kan du kalla dig europaparlamentariker?…

Kom in i matchen för fan. gubbar som dig skulle ha samma rösträtt som en 12 åring som även dessa ser på tv och tror på allt som sägs..

Jag skulle vilja säga som såhär, det är lika skadligt för 55+are att se på nyheter som det är för 10-12 åringar att titta på vålds film..

Ingen arning om vem du är aldrig tidigare uppmärksammat ditt namn… Men du placerade dig just på samma nivå som Carl Bildt.. Idioti propaganda!

Röstboskap · 25 februari 2012 kl. 23:34

Visst är skeendet i Syrien en tradegi, men jämfört med alla andra våldshandlingar i Nordafrika, Mellanöstern, Afganistan och Pakistan så är inte Syrien något särskilt drabbat område. Där råder inbördeskrig, precis som i så många andra länder. Problement med Syrien är att vissa i omvärlden vill störta den sittande regimen och skapa oordning i landet, precis som man ville i Egypten, Tunisien och Libyen. Detta beskrev stratfor som enstrategi för regionen innan oroligheterna bröt ut. Omvärlden borde kanske försöka hjälpa syrierna att enas istället för att mana på ena parten i en intern konflikt.
Sedan tycker jag att journalisterna som säger sig vara drabbade av våldshandlingarna i Syrien har sig själva att skylla. De skall inte kräva särskild service när de befinner sig i ett skadedrabbat område. De har rest dit frivilligt, eller hur? När det gäller sjukvård i fält så skall de som bäst behöver hjälp hjälpas först. Ingen skall ha förtur! Man får inte skilja på egna och fiender. Därför tycker jag att det är skrämmande att läsa hur media kräver att de skadade journalisterna skall hjälpas trots att det finns oräkneligt många andra offer. När de befinner sig på en skadeplats skall de få samma hjälp som alla andra skadade och skickar någon in särskild hjälp skall den hjälpen på samma sätt i första hand ges till de som bäst behöver hjälpen och inte till några priviligerade västjournalister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.