Hoppa till innehåll

Företag utan företagare, den nya socialdemokratins dröm

På DN debatt skrev socialdemokratins Carin Jämtin häromdagen om hur viktigt det var att företag som sysslar med välfärd inte ska gå med vins, i alla fall inte med hur mycket som helst.Det är en långtgåede ståndpunkt eftersom det borde innebära att företag som levererar välfärd inte ska gå med vinst. För det första, ska företag som bygger skolor få gå med vinst? Eller företag som levererar läroböcker, bygger vägar,tåg, försvarsmateriell, polisuniformer, stetoskop och medicin?

Varför ska överhuvudtaget någon tjäna pengar på att göra bra saker? Är det rimligare att den som tillverkar bilar går med vinst, vilket i dag synes vara ett litet hot, eller att de som gör sjuka människor friska?

Om man inte ska kunna gå med vinst inom sjukvården finns ingen anledning att bedriva företag inom sjukvården. Om man inte ska kunna öka vinsten genom att göra saker bättre kommer man inte kunna göra saker bättre.

Jämtin välkomnar i sin artikel privata verksamheter men hon vill inte att de ska gå med vinst eftersom välfärdens pengar inte får gå till vinst. Det är ett krav på ett stillastående samhälle, där det inte spelar någon roll hur verksamheter utförs eftersom alla betalas lika och företag inte har någon drivkraft att utvecklas. Den typen av samhällen och ekonomier såg vi misslyckas. Svårt att förstå varför just sjukvård och skola ska tyngas av ett system som motverkar utveckling och förändring.