En tragedi för alla andra än hatets krafter

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Dödsfallen på Ships to Gaza är en tragedi oavsett vilken uppfattning man i övrigt kan ha om fartygskonvojen och dess syften.

Det faller självfallet ett ansvar på dem som i vetskap om att kunna möta våld i någon form likväl har valt att försöka nå igenom israeliska avspärrningar i en del av världen som ständigt står på randen till att vara en krigszon. De har självfallet varit medvetna om att det fanns risker och att operationen kunde leda till våld i någon form. De hade också möjligheten att föra in de förnödenheter de har med sig via andra hamnar, som hade gett möjlighet till den kontroll som israeliska och egyptiska myndigheter bestämt för att förhindra införsel av vapen. De valde en annan väg.

Men det är ofrånkomligt att ett avgörande ansvar faller på dem som beslutat och genomfört bordningen. Hur och i vilken omfattning måste klargöras för den klarheten finns inte i dag. Det är likväl ett ansvar som den israeliska allmänheten har anledning att få besked om liksom det internationella samfundet. De förlorade liv som världen nu räknar kommer nämligen att drabba det israeliska samhället och Israel.

Uppenbarligen har operationen genomförts internationellt vatten. Det är ett brott mot internationell rätt och ett ansvar som faller på den israeliska regeringen.

Vad som sedan skett ombord är ännu oklart och än finns allt för lite kunskap annat än att människoliv har förlorats.

Om det är så att det på ett av fartygen soldaterna mötts av yxor och knivar och försök att ta vapnen ifrån dem, eller av skottlossning, har detta startat en eldgivning. Det strider i så fall mot de syften som konvojen har sagt sig stå för och uttalanden om att inte använda våld. Det kan förklara något men likväl kvarstår att den israeliska regeringen genomförde bordningen på internationellt vatten.

Arrangörerna har varit väl medvetna om att man gick mot en konfrontation med israeliska försvarsstyrkor men har förmodligen, och förhoppningsvis, inte räknat med detta resultat. Det är en tragisk paradox att bordningen nu gett dem en propagandaseger som kommer att prägla debatten om Gaza och Israel för lång tid framöver. Det gör inte Hamas till en mer rättfärdig organisation utan fortfarande till samma hatfulla aktör i regionen. Det gör inte hoten mot Israel mindre, snarare begränsas möjligheten att hindra vapen att tillföras området.

Det som är rimligt att kräva är en frihet för människor och förnödenheter att passera in och ut från Gaza men en gräns som fungerar mot vapen. Det måste nu bli det internationella samfundets viktigaste uppgift att bidra till.

Den andra uppgiften är att skapa klarhet kring vad som skedde och vad som hände. Ju snarare det görs desto mindre utrymme blir det för hat och propaganda.

Det gäller även de arrangörer som nu använder sig av händelsen för att agera mot Israel och stärka hatet. Det är osmakligt. De bygger sin propaganda över liv som de själva har varit med om att riskera. De var inte okunniga om att de valde konfrontation kring gränser i en del av världen där politiken snabbt når det väpnade våldets nivåer.

Klarheten kring vad som hände måste också spela roll för hur vi bedömer israeliska aktörers agerande. Det finns ett djupt israeliskt intresse i detta. Det finns nämligen få saker som kommer att påverka det israeliska samhället som detta. Det som nu skett förändrar inget av det enkla faktum att Israel är regionens enda demokrati och rättstat. Just därför måste den nu möta det som har hänt.

Det som nu hänt är ingen triumf för någon annat än hatets krafter. Andra bör se tragedin för just vad den är: förlorade människoliv med det krav på klarhet i ansvar som detta kräver.


31 kommentarer

NIsse · 31 maj 2010 kl. 13:41

”De hade också möjligheten att föra in de förnödenheter de har med sig via andra hamnar, som hade gett möjlighet till den kontroll som israeliska och egyptiska myndigheter bestämt för att förhindra införsel av vapen. De valde en annan väg.”

Pricken över i:et! De valde att provocera, och fick smaka besk medicin. Att sedan samma grupper drar fördel av denna tragiska händelse visar hur skruvade de är. Vänsterns pinsamma uttalanden får mig att må illa.

Mållgan · 31 maj 2010 kl. 14:23

Du har skrivit ett mycket förvirrat inlägg. Du konstaterar ju själv att massakern skedde på internationellt vatten, alltså har inte någon valt att försöka nå igenom israeliska avspärrningar, det gör man inte förrän man når Israeliskt farvatten.

Danny Fröberg · 31 maj 2010 kl. 14:51

”Pappan som valde att trots fotbollsderbyt just slutat vågade sig ner till närbutiken på hörnet för att köpa frukost mjölk till barnen blir misshandlad så illa av hulliganer att han dog, vid rättegången sa dommaren att det var beklagligt att Pappan dött men att han borde ha vetat bättre än att våga sig ut!”

Vart drar vi gränsen?

Skall vi behöva omlokalisera vår flottas resurser från Afrikas horn till medelhavet? För vi skall väll skydda våra medborgare mot pirater på internationellt vatten oavsett om dom är statssanktionerade eller inte, eller hur?

Max · 31 maj 2010 kl. 15:56

SECTION V : NEUTRAL MERCHANT VESSELS AND CIVIL AIRCRAFT

Neutral merchant vessels

67. Merchant vessels flying the flag of neutral States may not be attacked unless they:

(a) are believed on reasonable grounds to be carrying contraband or breaching a blockade, and after prior warning they intentionally and clearly refuse to stop, or intentionally and clearly resist visit, search or capture;

Jens · 31 maj 2010 kl. 16:29

Martin Luther King, Gandhi riskerade alla att möta våld – de gjorde det ändå. Gjorde de också fel? Du som politiker om någon borde respektera människors engagemang och rättighet att påverka för ett bättre samhälle.

Faktum kvarstår: detta hade inte hänt om israeliska statsmakten inte hade skickat sina soldater. Men du svamlar och vacklar och det är fegt och smaklöst. Någon slags etisk botten borde det ju finnas hos en rikspolitiker som dig? Skäms!

Esse · 31 maj 2010 kl. 16:44

Statssanktionerad kapning och (mass) mord, när det är Somalier som begår dessa brott utanför Afrikas horn så skickar regeringen örlogsfartyg. När det är Israel letar våra borgerliga politiker retoriska utvägar så att man ska kunna fortsätta skydda Israels intressen. Fy fan.

Lasse Larsson · 31 maj 2010 kl. 17:05

Hökmark påstår att Israel är regionens enda demokrati och rättsstat.
Dubbelfel herr Hökmark! En rättsstat bordar inte fartyg på internationellt vatten och Hamas sitter faktiskt på mandat som rörelsen har fått genom demokratiskt val.

Johan · 31 maj 2010 kl. 18:33

Anser Hökmark att det vore lika berättigat av palestinier att borda fartyg som är på väg mot Israel på internationellt vatten? Vari ligger annars skillnaden?

P · 31 maj 2010 kl. 18:37

Klart och tydligt: http://www.youtube.com/watch?v=gYjkLUcbJWo

Vad tänker du göra åt Bildts ensidiga förhållningssätt?

Sansaer · 31 maj 2010 kl. 18:48

Jag uppmanar alla att köpa frukt från Israel. Goda viner också. Då!

Att så många svenskar är naiva galningar är trist. Först och främst varnade Israel mycket tydligt att det skulle bli bordning om de inte först gick till israelisk hamn för kontroll. Efter mer än 60 år av trakasserier från olika länder och muslimska grupper vågar liksom inte Israel lita på att det verkligen till 100 % är fråga om hjälpsändningar. Och om de släpper igenom en hjälpsändning vet de också att det kommer att finnas vapen, missiler, raketer och robotar i nästkommande dito.

I övrigt så tycks det finnas många som tror att israel fick land på andras bekostnad. Det är fel, Judarna utgjorde strax under 40 % av befolkningen, ägde – hade köpt och hade lagfart på ca 50 % av området (som var sydliga delar av Libanon, västliga av jordanien och Syrien, samt Gaza, Västbanken och nuvarande Israel). Området som stod under Brittiskt styre delades sedan upp där Judarna tilldelades det område de förvaltade-dvs ägde. I samband med detta upprustades till krig från kringliggande stater samt palestinier som inte ville att judarna fick ett land på området de ägde. I samband med detta flydde ca 700000 palestinier till olika länder då de räknade med ett kort krig och att de sedan kunde komma tillbaks och lägga beslag på Judarnas land. Mot alla odds vann Judarna kriget och rättmätigt ville de inte att de som ställt sig på fiendens sida skulle återvända så de hindrades från detta. Muslimerna som valde att inte fly har det därmed bättre än muslimer i kringliggande länder. De som är ättlingar till de som bor i Gaza borde rätteligen skylla på sina förfäder som istället för att anpassa sig tilld et nya landet valde att fly och kriga mot det. Jag har aldrig varit med om maken till nazism och folkrättslig kränkning mot ett folk som egentligen bara vill leva i fred som idag i Sverige. Inse att om gazaborna hade tagit chansen till fred när Israel lämnade området så hade det inte funnits någon blockad och det hade varit normaliserade förhållanden mellan Gaza och israel. Istället svarade området med att från skolor, sjukhus etc bombardera Israel med raketer. Det har aldrig varit liknande påhopp någonsin mot en annan stat i svensk press. Iran begår fruktansvärda brott mot sina minoriteter-ingen bryr sig, kristna och judar förföljs i både irak och diskrimineras i tex Egypten, Jordanien och Syrien-ingen bryr sig. Men när det gäller hets mot Israel och gulklande för hamas som vill utplåna Israel från kartan då plötsligt demonstreras det. Undrar vad det är för konstiga individer man delar det här landet med.

David · 31 maj 2010 kl. 18:49

Mycket märkligt inlägg, mindre Israel-vänligt än vanligt, vad menar du egentligen? Det du och bland annat Wykman tycker rättfärdigar ju terroristaktioner. Hur ska man kunna fördöma Hamas och andra grupper om Israel mördar oskyldiga människor på internationellt vatten?

En demokratisk stat förtrycker inte andra folk, en demokratisk stat mördar inte oskyldiga på internationellt vatten, en demokratisk stat avrättar inte barn. Sverige är en demokratisk stat och förtrycker inte något folkslag, vi skickar inte ut vår militär för att borda och skjuta ihjäl oskyldiga människor på internationellt vatten.

Det är en stor stor skillnad på Sverige och Israel. Satans mördare stämmer bara in på det sistnämnda landet.

”De valde en annan väg” måste vara det dummaste som skrivits på internet idag.

Gör om gör rätt.

Danny Fröberg · 31 maj 2010 kl. 18:52

”67. Merchant vessels flying the flag of neutral States”
Gäller altså fartyg med t.ex. Svensk och Suisse flag har alltså inget med att man skulle få attackera dessa på INTERNATIONELLT vatten.

David · 31 maj 2010 kl. 19:11

Till Sansaer: Det är precis såna åsikter, som du delar med alltför många, som gör att krig aldrig kommer ta slut. Att utmåla Israel som ett offer är farligt. Israel är den största och värsta ockupationsmakten i världen, och det är dom som ser till att det aldrig blir fred i området.

Man kan inte vara offer i en situation där man mördar oskyldiga på internationellt vatten. Hur mycket man än hatar Hamas och muslimer och alla som inte tycker att Israel har rätt, så är inte Israel offret här. Man måste ha en mycket snedvriden bild om vad som är rätt och fel för man ska tycka att det är okej att mörda oskyldiga på internationellt vatten.

Kjell · 31 maj 2010 kl. 19:17

Israel kvalifiserar sig med god marginal för att stryka sig från värdskartan
detta har medfört arbetslöshet för mig på två veckor men jag kan kanske behålla mitt liv
ingen tvekan med andra ord.
ISRAEL vad sysslar ni med ???????????????????????????????????????????????????????

abba · 31 maj 2010 kl. 19:19

Sansaer: Du måste ju vara fullständigt pantad.

”Först och främst varnade Israel mycket tydligt att det skulle bli bordning om de inte först gick till israelisk hamn för kontroll.”

Jaha, nä men dom varnade först så då är det ju fritt fram att borda ship to gaza på internationellt vatten, eller?


Jag tänkte först svara på allt dumt du hade skrivit, men när jag läste igen så insåg jag att det var så mycket att jag inte orkar lägga ner tid på det.

Kalle · 31 maj 2010 kl. 19:29

Det är på väg en skeppskonvoj från nationalsocialister i Tyskland. Målet är Stockholm där de ska mötas av svenska nynazister. Lasten sägs vara konstruktionsmateriel. Vad vill (MP) och (V) att vi gör då skeppen närmar sig svenskt vatten utanför Stockholm?

Danny Fröberg · 31 maj 2010 kl. 19:33

Kalle: När konvojen gått in i SVENSKT territorial vatten, eller när dom dockat skickas tullen dit precis som vanligt… Nått mer du undrar?

Danny Fröberg · 31 maj 2010 kl. 19:43

Varmt rekommenderad läsning i ämnet (Engelska)
http://www.tenpercent.org.uk/2010/05/31/this-is-the-article-i-am-sick-of-reading/

Nisse · 31 maj 2010 kl. 19:51

Vinnare i denna incident: Diktaturerna i Iran, Syrien, Libyen och SaudiArabien.
Förlorare: Demokratin, yttrandefriheten, sekularismen, ateismen och världsfreden.

Ännu en skicklig manöver av diktaturerna i mellanöstern, och våra naiva godtrogna välmenande medborgare faller pladask för diktatorns metoder som är så genomskinliga att det är pinsamt att vara Svensk idag.

Anna G · 31 maj 2010 kl. 19:53

19 dödade idag, och hela världen rasar.
En annan dag mördar Hamas 20 av sina egna invånare – alla är tysta.
Fegisar och medlöpare, ni vill bara bråka med Israel, inte stötta er med Islam

H A M A S = Hide Among Schools And Mosques

abba · 31 maj 2010 kl. 20:05

Det är ju helt sinnessjukt vad många hjärntvättade idioter det finns.

Anna G, Nisse, Sansaer m fl: Dö, bara DÖ, så slipper vi er förbannade äckliga propaganda.

Hrafn · 31 maj 2010 kl. 20:58

Att borda ett fartyg på internationellt vatten med vapen i hand är att definiera som ett piratdåd. Nu har dessutom flera svenskar blivit kidnappade av israelerna. Räcker det inte med israelisk förfalskning, mord på medborgare i andra länder, stöld av mark till bosättningarna? Nu får det vara nog.
Hur det går när palestinierna är ”resonabla” ser vi på västbanken. Belöningen blir att de får se sina byar raserade och israeliska bosättningar uppförs i stället.

Jonas · 31 maj 2010 kl. 23:14

Det vore intressant om du kunde utveckla dig lite hur man hade kunnat föra in byggnadsmaterialet och vattenrenarna i Gaza en mer legitim väg, då detta de facto är förbjudet av Israel?

Om det nu stämmer att angreppett skett på internationellt vatten, hur kan du då samtidigt misstänkliggöra det faktum att den angripne försvarar sig? Om syftet verkligen varit så dunkelt som du insinuerar, tror du inte man hade försvarat sig med bättre vapen än skiftnycklar och knivar?

Överlag känns det både humanistiskt och demokratiskt tvivelaktigt att läsa inlägg som misstänkliggör offren när en tragedi inträffar. Åsikten att vissa har mer människovärde än andra är ett mycket brant sluttande plan som man vill varje pris bör undvika att befinna sig på.

Daniel · 01 juni 2010 kl. 8:20

Utmärkt skrivet Gunnar Hökmark.
Som genuin Israelvän är det trist när de klantar sig på detta sätt, de ger bara alla antisemiter och USA-hatare på vänsterkanten momentum.
Men vad säger du om den obehaglige Lars Ohly?
”Satans mördare” tyckte han var lämpligt att vräka ur sig, själv skickade han hyllningsbrev till Honecker som mördade folk vid sin vidriga mur.Tydligen OK att mörda om man har rätt ideologi enligt denne vidriga hycklare.

Caroline · 01 juni 2010 kl. 22:38

Hökmark skriver ovan att Israel är regionens enda ”demokrati och rättsstat”.

Inom EU, vid vilket parlament Hökmark råkar vara medlem, definieras ”rättsstat” eller ”rule of law” som:

– lagarnas överhöghet,
– maktdelningsprincipen,
– rättsväsendets oberoende, och
– skydd för mänskliga rättigheter.

På vilket sätt, Hökmark, anser du att Israel lever upp till dessa kriterier, inte bara mot bakgrund av gårdagens tragedi utan mot årtionden av ockupation, bosättningar och fördrivningar?

Carl · 02 juni 2010 kl. 9:42

Israel och Hamas är samma pack vi borde göra en mur runt hela Israel istället.

modest bridal allure · 14 december 2013 kl. 10:05

I was reading some of your posts on this internet site and I conceive this internet site is rattling informative ! Retain putting up.

#shiptogaza – våld på endast en av sex båtar « Oscar Asplund · 31 maj 2010 kl. 18:46

[…] islamiter. Enligt uppgifter var personerna beväpnade med järnrör, knivar och yxor. Om så är fallet strider det mot de syften som konvojen har sagt sig stå för och uttalanden om att inte använda […]

Ship to Gaza, Rachel Corrie, Qana-massakern, Folke Bernadotte… : Motbilder · 31 maj 2010 kl. 19:09

[…] De borgerliga följer sin tradition från apartheidtiden att alltid stödja de massakrer som utförs av apartheidstater mot […]

Deepedition » Mer rätt åt folket och mindre åt kravallargument · 01 juni 2010 kl. 10:38

[…] vara bättre rustade att hantera en sån här situation. Sverige ska hårt fördöma och Israel ska inte komma undan med en liten slap on the hand. Självklart ska det markeras att attacken skedde på internationellt […]

Christian Holm » Arkiv » Oacceptabelt och tragiskt agerande utanför Gazas kust · 02 juni 2010 kl. 16:06

[…] som skrivit om händelsen: Carl Bildt, Kent Persson, Elisabeth Svantesson, Mattias Zackrisson, Gunnar Hökmark, Fredrik Federley, Mark […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.