En socialdemokrat

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Med kombinationen Håkan Juholt och Carin Jämtin väljer den svenska socialdemokratin en vänsterväg som gör partiet till ett socialdemokratiskt vänsterparti i det europeiska perspektivet. Håkan Juholt är en frispråkig och skicklig person, som jag sedan en gemensam tid i försvarsberedningen har stor respekt för och som har förmåga både till humor och distans till sig själv. Men frågan om han har den syn på världen och samhällets förändring som krävs för att leda en socialdemokrati som fortfarande sitter fast i sina egna drömmar från 1980-talet.

Själv är han inte en produkt av den tidens mer socialistiska världsbild men däremot av en mer traditionell socialdemokrati, försvarsvänlig, industrivänlig och statsvänlig, där socialdemokratins makt i sig är grunden för samhället.

I en tid då socialdemokratin söker sina rötter står han för en trygg socialdemokrati som vet vad man står för och vad man är emot. Ett problem med den socialdemokratin är att det inte hjälper om man inte vet var man står, hur annorlunda dagens samhälle är det gamla svenska industrisamhället, och vad förutsättningarna för jobb och företagande är i ett kunskapssamhälle. Det är ingen tillfällighet att Håkan Juholt rynkat på näsan åt förnyelsediskussionen. Det är lika mycket en reflektion över hur mycket sådan diskussion är ytlig som att han nog heller inte känner sig engagerad för att söka det nya.

Men många traditionella socialdemokrater kommer känna trygghet och känna igen sig. Problemet för socialdemokraterna är att de numera inte är så många. Å andra sidan är det kanske så att bilden av honom som starkt förankrad i socialdemokratins rötter ger honom större utrymme för att förnya. En trevlig person är det i vilket fall som helst. Och han är mycket socialdemokrat.

Bloggar: Inga Magnusson, Tokmoderaten, Jan Nilsson, Staffan Danielsson, Runo Johansson, Sten Nordin.


4 kommentarer

Johan · 10 mars 2011 kl. 22:25

Hej! Jättebra blogg! Tänkte bara på en knasig grej, varför inte lägga länkarna som SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2 osv i slutet, istället för som du har nu, insmetat i texten i random ord så det ser lite knasigt ut…? Kolla på andra bloggar så kanske du ser vad jag menar…

väljare · 13 mars 2011 kl. 11:45

När jag såg sossarnas presskonferens där valberedningen presenterade sitt förslag slog det mig att detta liknade ett TV-program jag sett för länge sedan. Jag tror att det var ett naturprogram som var inspelat i Syd-Georgien, det man fick se var olika vattendjur och när jag såg valberedningens förslag tänkte jag direkt på detta program och associerade till en sjöelefant tillsammans med en sälflicka. För mig var likheterna slående.
Om vi nu skall gå till den politiska delen av presentationen så undrar jag om det svenska folket är beredda att låta den lilla guldkant många skaffat sig plötsligt försvinner för att politiker skall få utlopp för sin klåfingrighet. Guldkant i tillvaron betyder olika för olika människor och skall då socialdemokratiska kongresser plötsligt bestämma vilka intressen vi skall få ha och vilka intressen som skall straffbeskattas? När det gäller jobbskatteavdragen så är de högst rimliga eftersom det kostar att arbeta, exempel är lunch, arbetsresor och ofta även kläder. Tidigare var det faktiskt så att arbetslösa i låglöneyrken inte hade råd att hitta ett jobb eftersom det förstörde deras ekonomi.
Nu kanske vi kan sluta att oroa oss eftersom det ser ut som om kongressen kommer att fortsätta stympa partiet, något som Mona inledde, och därför kan vi se fram emot en rörelse som lägger ner mer arbete på att slåss internt än de satsar på att sälja sin politik till väljarna. Trots detta är det viktigt att göra folk uppmärksamma på att en socialdemokrati med Juholt i toppen kommer att satsa på att begränsa friheten för var och en av oss samtidigt som de säger att de skall hjälpa andra. Det är ungeför som den uppfinningsrike Milo i Moment22, som knycker allt som kommer i hans väg, säger att alla har en andel, men aldrig delar med sig.

Håkan Junholt – en liten förklaring « mycketyck · 10 mars 2011 kl. 14:07

[…] Hittade ett inlägg i EU-parlamentariken Hökmarks blogg, med en förklaring om vem denne partiledarkandidat är. De har arbetat tillsammans i utskott så Hökmark känner honom väl och vet var han står för.http://hokmark.eu/en-socialdemokrat/ […]

Samma gamla Socialdemokrati | Kent Persson (m) blogg · 10 mars 2011 kl. 19:15

[…] Krassman och Tokmoderaten och Ledarbloggen och Hökmark och Magnus och Broman och […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.