En dag om torv och Kaukasus

Publicerat av Gunnar Hökmark den

En dag som pendlat mellan diskussioner kring finansiella marknader, torv, Kroatien och de politiska utmaningarna i södra och norra Kaukasien.

Under veckans första två dagar etablerades Euronests parlamentariska församling. Det är ett steg framåt åt att binda länderna i södra Kaukasien och Östeuropa närmare EU och stabil rättstat. För första gången samlades parlamentariker från Moldavien, Azerbadjan, Georgien, Armenien och Ukraina, med tomma stolar för Vitryssland, tillsammans med parlamentariker i Europaparlamentet. Det är ett viktigt steg som samtidigt för de politiska problemen i denna region högre upp på agendan. I Azerbadjan där demokratin är på undantag, Armenien där konflikten kring Nagorno-Karabach ständigt står i fokus, Moldavien som slits mellan ryska intressen och de facto rysk ockupering av Transnistrien, Georgien med sin utsatta situation och ockuperade delar Sydossesetien och Abchassien samt Ukraina där den gamla ryska strukturen just nu är på frammarsch. Och som sagt Vitryssland som är en rå diktatur, för närvarande utanför det parlamentariska samarbetet.

Det blir nu en viktig uppgift att försöka formera en gemensam agenda för att vända blickarna mot en gemensam framtid och gemensamma projekt snarare än mot gamla motsättningar, för sådana finns det gott om. Och i gränstrakterna i Ryssland ser vi i norra Kaukasien ett sönderfall av afghansk eller somalisk modell, med våld och fundamentalism som driver utvecklingen i Ryssland mot allt mer auktoritär riktning. En region i denna del av Europa och gränslandet till Asien som går i en demokratisk riktning kommer att vara en tillgång för Europa, en framgång för moderniteten kommer däremot vara ett hot.

Den 16 och 17 maj har jag ett möte med den gemensamma delegationen Kroatien – och Europaparlamentet för att i Dubrovnik diskutera slutfasen av förhandlingsprocessen där min förhoppning är att kunna bidra till att den kroatiska regeringen där kan presentera sina framsteg och aktiviteter sedan den senaste framstegsrapporten presenterades för några månader sedan. En positiv utveckling i utvidgningsfrågan är viktig inte bara för Kroatien utan för Balkan i sin helhet.

Och så de finansiella marknaderna där den viktiga utmaningen är att skapa en balans mellan behoven av säkra finansiella institutioner och finansiering av investeringar som ger en stabil ekonomi. En mer kontinental syn på finansmarknader leder lätt till regleringar mer av tjänster och produkter än risker för det finansiella systemet.

Under dagen också uppsummering kring vad som uppnåtts i arbetet med långtidsbudgeten där vi är på väg att få ökat tryck i finansieringen av forskningen. I dag också genomgång av resultatet av måndagens arbete med EPP ekonomiska och sociala kommitte. Delegationsmöte och förberedelser inför en vecka i Strasbourg med voteringar och beslut. Och snart i väg till det som en gång var den kommunala rikskonferensen, numera Sverigemötet, i Karlstad där som vanligt rekordmånga moderater samlas under torsdagen, fredagen och lördagen.

Kategorier: Blogg

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.