Det är inte arabers demokrati eller frihet de har kämpat för

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Den libyska regimens brutalitet har demonstrerats under åren. Från terrorattentat och skenprocesser mot utländsk sjukvårdspersonal till ett totalt förtryck av det egna folket. Det är mot den bakgrunden intressant att läsa om hur delar av den svenska vänstern har betraktat denna regim som utgett sig för arabisk socialism. Liksom Per Gahrton har skönmålat Egypten som en demokrati har Mattias Gardell skrivit intresserat beundrande om denna radikala folkdemokrati.

De har alla bidragit till att försvara diktaturen och gett den legitimitet. De har de också gjort genom att legitimera hatet mot Israel och genom att beskriva den enda demokratin som en diktatur. Intressant nog så finns det inget på de svenska palestinagruppernas hemsida om det som nu har pågått sedan i december och under vilken tid redan två regimer har fallit.

Och när demokratin beskrivs som diktatur blir det naturligt att framställa diktaturen som demokrati. Liksom Lars Ohly var en av dem som in i det sista försvarade diktaturerna i Central- och Östeuropa har vi personer som Gahrton, Guillou och Gardell som ständigt ville ursäkta dem som hatade Israel. Och de gjorde gemensam sak med förtryckarna när de förvrängde demokrati till diktatur.

Men i blindheten inför vad demokrati är blev de alla tre förtryckarnas vänner och de förtrycktas fiender. De tre g-na har aldrig värnat palestiniers demokratiska rättigheter utan deras diktatorers rätt att ha makten. Det är ömkligt och det skamliga framstår utan någon ursäkt när förtryckarna skjuter dem som demonstrerar. Deras hat mot Israel har lett dem till att hellre värna eller ursäkta diktaturer än palestiniers och arabers rättigheter. Det är intressant att notera att på de svenska palestinagruppernas hemsida står ännu inget om de diktaturer som har fallit eller som mördar människor för att kunna fortsätta förtrycket.

Ingenstans finns ett så djupt förtryck av araber som i de arabiska regimerna. Men deras hat har vänts mot det land där araber har rösträtt, demonstrationsfrihet och yttrandefrihet. Det är inte friheten som de kämpar för. Det är något annat.

Bloggar: Klamberg, Sundin och Wendt.


6 kommentarer

Bjarni · 22 februari 2011 kl. 2:30

Hej Gunnar kul att se att nágon har en nykter syn pá tillstándet och vágar saga som det ar om judehatet

Christian Schickhardt · 22 februari 2011 kl. 6:17

Mycket bra skrivet, instämmer fullständigt. Jag blir direkt illamående av att läsa Gardells hyllning till Gaddafis socialism.

Samtidigt rullar al-Jazeeras livestream på min dator och visar lemlästade och döda av Gaddafis luftvärn och pansarskott.

Prisad vare al-Jazeera som har varit på hemma hos mig dygnet runt de senaste veckorna.

Ha en bra dag!

Tk · 22 februari 2011 kl. 7:01

israel är långt ifrån den enda eller första demokratin i området.
Libanon är den första.

TG · 22 februari 2011 kl. 14:35

Nu har jag skummat igenom vad Gardell skrivit. Han är intresserad av Gaddafis ”socialism”, men inte är han särskilt beundrande av det faktiska resultatet. Mer avståndstagande.
Avståndstagande till arabiska regimer verkar vara väldigt viktig att demonstrera för närvarande, oavsett tidigare handlingar.
Om man vill visa sin motvilja mot Gadaffis regim, så bör man väl inte vilja sälja övervakningssystem som din partikollega. Det gör ju bara tillvaron för folket ännu eländigare, eller hur Gunnar?

Nightowl · 25 februari 2011 kl. 12:52

Framförallt bör man som ordförande i Samfundet Sverige Israel inte anklaga andra för att inte vara intresserade av arabers rätt till demokrati när Israel mig veterligen är det enda land som gått ut och gett Mubarak sitt fulla stöd.

http://www.reuters.com/article/2011/01/31/us-egypt-israel-usa-idUSTRE70U53720110131

Istället gnäller du på att palestinagrupperna inte uppdaterat sin hemsida. Det är bara löjligt Gunnar men det är man ju van vid från dig

Tweets that mention Det är inte arabers demokrati eller frihet de har kämpat för | Gunnar Hökmark -- Topsy.com · 21 februari 2011 kl. 23:54

[…] This post was mentioned on Twitter by Gunnar Hökmark and Pia Kinhult, André Assarsson. André Assarsson said: RT @ghokmark: De kunde aldrig skilja på diktatur och demokrati, http://tinyurl.com/69r55rl #svpol #libya #svpt […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.