Det är en diktatur som har fallit – inte demokratin som fötts

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Det finns i kommentarerna kring Mubaraks avgång och flykt från landet en aningslöshet som riskerar att motverka de förhoppningar som de präglas av. Det är sen motsvarande aningslöshet som tidigare har präglat synen arabvärldens diktaturer, som om de egentligen inte var diktaturer utan bara ett typiskt arabiskt styre.

Det är diktaturens fall vi nu har sett, inte demokratins födelse. Demokratin och friheten har inte kommit till Egypten. Än är det inte demokratins seger vi ser. Det är däremot en diktaturregims fall som vi har sett det egyptiska folket driva fram. Och det är viktigt nog. Det är en befrielse som ger demokratin möjligheter, men också andra krafter. Och det vore aningslöst att inte se de hot som nu finns.

Nu gäller frågan om friheten kan komma ur befrielsen. Det kommer att ställa krav på hur Europa och USA förhåller sig till det militärstyre som nu inträffat. Det är vare sig från Kina eller Ryssland som kraven på demokrati kommer att komma och från regimer som Iran kommer vi se massiva försök att vända utvecklingen bort från demokrat. En demokrati i Egypten vore nämligen ett nederlag för den iranska regimen.

Det som nu också är viktigt att följa att det blir demokratins institutioner som byggs upp istället för aningslös syn på folkets makt. Folket i Egypten har inte fått sin makt förrän det finns en konstitution som kanaliserar och försvarar den. Den kommer inte på plats utan att demokratins fiender får möta en motkraft, både internationellt och genom stöd till demokratins krafter i Egypten.

Bloggar: Sandström, Pettersson, Jonlund samt Carl Bildt.


7 kommentarer

Joakim Kalantari · 13 februari 2011 kl. 11:45

Det har varit frustruerande att följa rapporteringen och inte se någon formulera det som du gör ovan. Jag håller helt och hållet med din anlys och det var befriande att få ta del av den.

Magnus · 13 februari 2011 kl. 16:49

Håller helt med Dig Gunnar. DOCK ser jag en fara i att man från demonstranternas sida inte nu tar ett halvt steg tillbaka och låter saker ha sin gång. ”Mycket vill ha mer” är en farlig inställning som kan få helt andra efekter. Även inom demokratin!

Ulf Oreest · 13 februari 2011 kl. 17:41

Hmm. Hoppas att de stulna pengarna återbetalas till Egyptens folk på något vis. Vidare, att det inte blir ett nytt Iran av Egypten-eländet. Jag hoppas vidare, att de mest utsatta av den korrupta idioten kan inhämta honom och även hans kärring, dra skinnet av fanskapet, utan lokalbedövning, bereda skinnet till en skaplig lampskärm. Men först, göra några jyssta tatueringar på skinnet. Resten, det som blir kvar, släng ut skiten i Röda havet till hajarna där i Sharm El Schejk så dom slipper attackera vanliga ljushyade turister på grund av brist på mat.

fredrik g · 13 februari 2011 kl. 19:14

läste nyligen artikel i gp.se att mobarak behövde den tid upproren var för att säkerställa de 455.000.000:- han bestulit det egyptiska folket på under 30 år han varit vid makten.
vidare stod oxå att läsa att det under oroligheterna varit #inbrott# på Egyptiska museet i
Kairo varvid de 8 mest historiskt värdefullaste stals och ”det verkade som om tjuvarna var
väldigt väl initierade på vad de stal, hur kan man förbise att mr.M inte nöjde sigg med de
455 Miljarderna, utan måste ha snutte-objekt under kudden för att bejaka faraonernas vrede…..

Jerker Nilsson · 14 februari 2011 kl. 7:24

Är det inte en förlust för moderaterna och främst utrikesministern och regeringen som inte på något sätt ställt krav på en demokratisering av Egypten? Inte ens när revolten började rulla och äntligen Obama började ställa krav på demokratisering?

Tweets that mention Det är en diktatur som har fallit – inte demokratin som fötts | Gunnar Hökmark -- Topsy.com · 13 februari 2011 kl. 11:30

[…] This post was mentioned on Twitter by Gunnar Hökmark, PJ Anders Linder and Kapten Usling, Ralf Grahn. Ralf Grahn said: RT @ghokmark: har bloggat: Det är en diktatur som har fallit – inte demokratin som fötts, http://tinyurl.com/6cyflxy #svpol #svpt #Jan25 … […]

Det tomma folkbegreppets återkomst « Tradition & Fason · 25 februari 2011 kl. 17:17

[…] tvungna att ställa oss frågande. Problematiken är enkel. Som SvD:s P J Anders Linder konstaterar via Gunnar Hökmark, betyder inte en diktaturs nedgång per automatik demokratins uppgång. Förändring är inte […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.