Dåliga signaler från EU:s ordförandeland

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Det ungerska ordförandeskapet har fått en dålig början, som ett resultat av en dålig politik för Ungern. Efter ett antal år av socialistisk regering som underminerat de offentliga finanserna har den nya Orban-regeringen försökt tackla detta med fel inriktning samt åtgärder som bryter mot grundläggande regler för den inre marknaden.

Särskilda skatter som drabbar utländska företag förenas med en budgetpolitik som bryter med de överenskommelser som har legat till grund för stödpaket till landet, ovanpå en ny medielagstiftning som kräver att media ska utöva sin roll enligt en balans som en statlig nämnd avgör. Lägger man till detta att Orban-regeringen inte har dragit sig för att vädja till ungerska nationalistiska intressen i grannländerna blir det tillsammans dåliga tecken på vad som sker i ett viktigt land i Centraleuropa och ett land som är särskilt viktigt för EU under det kommande halvåret.

Bloggar: Mary X, Adam Cwejman, Marie Vaadre, Hemmesta Hasse, Borgmästaren (M), Törnqvist samt Apelsineld.

Kategorier: Blogg

6 kommentarer

Valeria Nagy Seidel · 03 januari 2011 kl. 17:31

Hej Gunnar!
Tack för ditt inlägg om detta ämne. Jag är född i Ungern och kom till Sverige 1956. Jag och många med mig har reagerat starkt över det som händer i dagens Ungern, som numera är ett sk demokratisk EU land. Ervin Rosenbergs artiklar i DN beskriver det som händer i Ungern mycket bra och trovärdigt.
Min fråga till dig är följande:
Vad tänker EU göra åt Ungerns ”avdemokratisering” eller som Rosenberg kallar det ”demokratur”? Vi som bor i Europa och värnar om att demokratins värdegrund skall följas och respekteras anser att EU måste ställa starkare krav på Ungern och dess regering inte bara i pressfrihetsfrågan utan även i andra frågor som gör oss mycket oroliga och upprörda. Det påminner om tider som ingen liberal individ önskar tillbaka.
Tack för att du engagerar dig för frågor som är mycket angelägna

Med vänliga hälsningar
Valeria Nagy Seidel
Medlem av Folkpartiet Norrmalm
f.d. ersättare i Norrmalms Stadsdelsnämnd
Nämdeman i Stockholm Tingsrätt och Förvaltningsdomstolen

Laszlo Donat · 03 januari 2011 kl. 18:19

Sorgligt att Ungern återgår till diktatur! Den nya medielagstiftningen försvaras med bla att även Tyskland och Frankrike har infört!

Johan-János Spada · 04 januari 2011 kl. 14:07

”Ervin Rosenbergs artiklar i DN beskriver det som händer i Ungern mycket bra och trovärdigt.”

Jag är minst sagt mycket tveksam om det! Och inte bara jag, många andra också.
Om någon inte delar era (neo)liberala synsätt då är man inte demokrat, eller hur? Det är lätt att babbla om demokrati i Ungern härifrån! Åk hem och lev där så får du se vad är demokrati. Ungern numera är nästan ”utsåld” och ungerska befolkningen ensam få stå för notan! Rosenberg skriver en massa osanningar som skadar Ungerns goda rykte. Han är verkligen född i Ungern, men det betyder inte att han är ungrare. En svensk skulle aldrig skriva så om sitt land som han skriver om Ungern! Skam!

Johan-János Spada · 04 januari 2011 kl. 15:00

Till Gunnar!

Om du hade levt som ungersk minoritet i någon av Ungerns grannländer under ständig förtryck, förnedring och orättvis chauvinistisk behandling då skulle du inte skriva om att ”Orban-regeringen inte har dragit sig för att vädja till ungerska nationalistiska intressen i grannländerna” Som du förmodligen känner till Trianon fördraget från 1920 då ur Ungerns territorium försvann 72 % och av befolkningen på 20 886 487 förlorades 61,8 % till grannländerna. Och då vi pratar om en urbefolkning som har levt där i mer än ett tusen år och inte om några invandrare. Ungerska befolkningen var utsatt för förtryck hela tiden sedan dess och än idag har de svårt för att behålla sin identitet och kulturella rötter.
Än idag, 20 år efter s.k. nya demokratiska ordningen ungerska befolkningen i dessa länder inte har fått tillbaka sina konfiskerade förmögenheter och tillhörigheter, endast i liten mån.
Du skulle kunna forska lite i detta ämne också innan du fördömer det ”ungerska nationalistiska intressen”. Om man fördömer någon eller någonting måste man vara objektiv!

Ralf Grahn · 05 januari 2011 kl. 8:15

Bra inlägg om den misstänkta diskrimineringen av företag från andra EU/EES-länder.

Gunnar Hökmark · 05 januari 2011 kl. 14:12

När man odlar den egna nationens intressen på bekostnad av andras skapar det problem. Det är inte så att ungrare i Rumänien eller Slovakien lever under förtryck, förnedring och chauvinistisk behandling, men varje intrång på deras intressen ska självfallet fördömas och rättas till. I vilket fall som helst ursäktar det inte att man genomför en politik som skapar spänningar mot grannländer och som riskerar att leda till mediecensur. Det drabbar främst ungrarna själva.

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *