Hoppa till innehåll

Attentatet mot Norge riktat mot oss alla

Ett av de allvarligaste attentaten mot ett nordiskt land, med konsekvenser som just nu i sin oöverblickbarhet är alarmerande. Det som har inträffat i dag i Norge är exceptionellt och ett slag rakt mot den norska staten och det norska samhället. Omfattningen på explosionen, eller de olika explosionerna har så omfattande materiella konsekvenser att det är svårt att tänka sig att det inte lett till dödsfall betydligt fler än det enskilda som nu rapporterats.

Även om det inte kunnat fastställas vilka som är skyldiga är det naturligt att det är ett terrordåd riktat mot Norge. I så fall är det ett terrordåd som är lika riktat mot Sverige och andra länder. Skälet är ytterst att öppna samhällen som bidrar till internationella fredsinsatser också drabbas av dem som är fredens och öppenhetens fiender.

EU och Europa bör ge sitt stöd i denna vetskap. Sverige har ett särskilt ansvar och en närhet som gör det möjligt att snabbt bidra till en katastrofinsats för att hjälpa det norska samhället.

Det är ett attentat mot det europeiska samhället, som tagit plats i staden Oslo. Men syftet är att skrämma, straffa och hämnas det som extrema grupper upplever som oförätter och som hindrar dem att utöva sin makt. Desto viktigare att de inte lyckas.