Hoppa till innehåll

Vi måste stärka försvaret snabbt

  • av

BT Debatt, publicerad den 26 januari 2024

Det finns en implicit uppfattning eller förhoppning om att militära hot mot Sverige följer våra planperioder för försvarets utveckling. Det förstärks av diskussionen om olika analyser kring hur snabbt Putinregimen kan återställa sina väpnade styrkor till den nivå de hade före invasionen den 24 februari 2022. 

Några analyser säger att det kommer att ta mellan tre till sex år, andra två till fyra och åter andra ytterligare tidsspann som alla har det gemensamt att de underbygger illusionen att vi har tid på oss för att möta de hot som Ryssland står för. Det är helt fel och direkt farligt för svensk säkerhet.

Det är förvisso sant att det kommer att ta tid för Ryssland att återställa sin militära förmåga men det säger inte något om att det kommer att ta tid innan Ryssland vill och kan använda den militära förmåga man ändå har mot andra. 

Den som hotar oss bryr sig inte om vare sig våra system för långsiktig budgetplanering eller byråkratisk upphandling. Den som planerar för något som kan hända 2027 blir därför överraskad om något trots våra egna planeringssystem händer 2024. 

I Arktis, på havet, under havet och i luften samt med specialtrupper har Ryssland förmåga att agera i nuet och mycket snabbt. 

Den ryska regimen har genom invasionen av Ukraina sänkt den politiska tröskeln för väpnade angrepp. Putins krigsretorik sänker tröskeln än mer när han pekar ut att det egentligen är Väst och inte Ukraina som är fienden.

Det är i nuet som vår beslutsförmåga prövas. Det gäller snabb anskaffning av mer luftvärnsförmåga. Mer ammunition till artilleri och soldater liksom till Gripen. Fler Gripenplan. Nya produktionslinjer för försvarsmateriel. Beslut om alla de beställningar som kan göras i dag och som tar tid för leverans. Och det gäller alla förutsättningar för att nu med ekonomiska medel öka övningstid och förmåga samt höja beredskapen. 

Det råder krig i Europa som bygger på att den ryska regimen ser omvärlden som sina fiender.  Det är nu vi måste ge Ukraina det stöd som krävs för att vinna det kriget. Och det är nu vi måste kunna möta de hot som kan drabba oss liksom de väpnade operationer som vi redan i dag utsätts för i form av sabotage under havsytan eller cyberattacker genom nätet.  

Gunnar Hökmark, ordförande för Frivärld och tidigare Europaparlamenteriker (M)