Svd Ledare, publicerad den 5 augusti 2024
Båda dessa förutsättningar ligger i våra egna händer. Trumps val av JD Vance som sin vicepresidentkandidat är en varning om ett USA som inte bara abdikerar som den fria världens ledare, utan också vill ge efter för ryska krav på ukrainskt territorium. I en sådan situation måste Norden och Europa i stället för passivitet ta fasta på det vi kan göra för vår egen säkerhet.
Just i vår del av Europa, där Ryssland är som mest hotfullt, krävs ett uppvaknande och en inventering av våra egna möjligheter att göra det som krävs, i det fall USA ställer sig vid sidan om. Tillsammans har vi en ekonomi som är väsentligt större än den ryska, med den uthållighet det ger våra egna försvarsansträngningar och vårt stöd till Ukraina. Samtidigt ser vi nu fler och fler bevis för att Rysslands resurser vare sig är konstanta eller oändliga.
De nordiska länderna bör därför i den kraftsamling som nu behövs spela en ledande roll tillsammans med de baltiska för att se till att Europa mobiliserar den styrka vi faktiskt har. Det vi gör i dag räcker inte.
Den allvarstid som Försvarsberedningen beskrev i sin säkerhetspolitiska rapport våren 2023 var redan då sedan länge passerad. Nu lever vi i en krigstid som riskerar att bli till en mardrömstid om vi inte gör det vi själva kan för att bidra till att Ukraina slutgiltigt kan slå tillbaka den ryska invasionen, samtidigt som vi säkrar förmågan att skydda våra gränser mot ryska hot.
Det är mycket som står på spel. De nordiska och baltiska länderna är av geografiska skäl liksom Polen särskilt utsatta för Rysslands ambitioner att utvidga sin maktsfär och kontroll över sitt närområde. Den historiesyn som den ryska ledningen söker legitimera sin makt med understryker detta. Historikern Gudrun Perssons rapport ”Controlling the past” liksom forskaren Stefan Forss ”Russia’s victim narrative” (båda Frivärld) beskriver hur Rysslands krig i Ukraina handlar om Europa och i Moskvas perspektiv ses som ett krig mot väst.
Ett allvarligt hot mot vår säkerhet är därför den verklighetsflykt som syns runt om i Europa, som i skenet av förment realism säger att vi bör ge Ryssland lite av det som Ryssland vill ha. Det är att bjuda in till nya hot.
Varje rysk framgång i Ukraina, genom kriget, genom terrorbombningarna eller genom europeisk eftergiftspolitik, kommer fungera som en belöning för krigets logik. Tron på att Putinregimen skulle hålla avtal födda i kompromisser om Ukraina är en verklighetsflykt som förtränger att Ryssland inte håller avtal och inte respekterar andra länders gränser. En första och avgörande uppgift är att se till att Ukraina får det stöd från Europa och oss själva som krävs för att Ukraina ska kunna besegra den ryska invasionen.
Den andra uppgiften är att med stärkt försvarsförmåga eliminera ryska förhoppningar om att nå framgångar genom krig någon annanstans än i Ukraina.
Nordens länder bör utveckla en europeisk agenda som gör att Europas länder med sin försvarsförmåga kompenserar för amerikansk osäkerhet så mycket att den förebygger en sådan konventionell konflikt, som USA inte är en del i, och som av Ryssland skulle kunna eskaleras till ryska kärnvapenhot mot Europa. Därmed motverkar vi att svagheter i Europas konventionella försvar underminerar amerikansk vilja att stå fast vid den gemensamma strategiska kärnvapenavskräckningen.
För Sveriges del måste vi börja med vårt eget försvar. Försvarsberedningens förslag möter i bästa fall de hot som präglade vår omvärld i allvarstiden fram till 2022. Men beredningen försummade att staka ut den förstärkning av Sveriges försvarsförmåga som krigstiden nu och de kommande tio årens växande hot kräver.
På kort sikt måste vi stärka vår luftförsvarsförmåga genom fler Gripen och fler luftvärnssystem som Patriot, samtidigt som vi snabbt stärker vår marina förmåga för att omedelbart förmå värna Sveriges gränser och svensk sjöfart. På längre sikt måste vi utveckla fler armébrigader som en del av vårt eget försvar och som ett bidrag till att värna Natos gränser i de baltiska länderna.
De nordiska länderna måste skaffa sig en gemensam kontroll över luftrummet som gör att Ryssland inte kan hota och inte angripa våra gränser. Det svenska Gripenprogrammet bör därför utökas snabbt samtidigt som vi tillsammans med de baltiska länderna bygger en luftvärnsförmåga som minimerar utrymmet för ryska hot.
Tillsammans med de baltiska länderna bör Norden etablera målet om minst tre procent i försvarsanslag 2026 med sikte på fyra procent 2028. Det innebär att vi matchar Polens mål om försvarsförmåga och sätter en standard för andra stora EU-länder som Tyskland. För att komma ikapp försummade insatser bör Sverige tillföra försvaret en engångsupplåning på 100 miljarder kronor.
De nordiska länderna måste bli en ledande kraft för att stärka Natos europeiska ben. Vi bör tillsammans verka för att integrera Storbritannien i europeiskt samarbete om försvarsindustri, cyberförsvar och förmåga att möta och slå tillbaka mot rysk hybridkrigföring. Storbritannien är för försvars- och säkerhetspolitik en väsentligt viktigare partner för EU än Ungern.
Norden kan leda det uppvaknande som en ny europeisk kraft för frihet och säkerhet kräver.
De nordiska länderna bör tillsammans med de baltiska agera för att EU sätter minst en halv procent av BNP som norm för stöd till Ukraina. Det övertrumfar den ryska krigsekonomins förmåga att bedriva krig i Ukraina och är den viktigaste fredsinvestering vi kan göra.
Gunnar Hökmark