Hoppa till innehåll

Schyman gör Putins propagandalögn till sin

  • av

Gunnar Hökmark svarar Gudrun Schyman I Aftonbladet den 13 januari 2023 om att fredsförhandla med Ryssland.

Ställer man sig bakom krigsherrens krav på offret bidrar man inte till freden. Låtsas man som om krigsförbrytelserna som sker är en konsekvens av att offret försvarar sig legitimerar man dem istället för att fördöma dem.

Som en viskning från Moskvas propagandacentraler hävdar Gudrun Schyman att hennes krav på att Ukraina ska kompromissa med Putin är enda vägen till fred. Hon frågar retoriskt; tror ni det går att bomba bort Putin?

Nej, och det är heller ingen som bombar Putin men det är Putin som låter bomba barnsjukhus, städer, bostadsområden, köpcentra, transportleder, elförsörjning och värmeanläggningar. När Gudrun Schyman hävdar att vi som stödjer Ukrainas rätt till frihet och fred, som kräver fred genom att Ryssland slutar kriga, slutar bomba, är krigshetsare gör hon Putins propagandalögner till sina. Hon menar på fullt allvar att omvärldens stöd till Ukrainas försvar är ett försök att bomba bort Putin. Då har man hamnat långt inne i Kremls konspirationsväv.

Till stöd för sin tes om att Ukraina baserat på krigsherrens logik ska kompromissa bort delar av sitt land, sitt folk och dess frihet anför hon de bombningar och krigsbrott som Putin har genomfört! Men antyder att det är något som Ukraina och den demokratiska världen är skyldiga till.

Hon menar därför att strategin att bomba bort Putin inte kommer att lyckas. Men det är ju Putin som bombar, inte Putin som bombas!

Det vi, i ett i princip helt och hållet enat Sverige, gör är att vi ställer oss på den angripnes sida och gör vad vi kan för att Ukraina ska kunna försvara sig mot en grym och brutal despoti som för krig genom massmord och brott mot internationell rätt.

Schymans bild av kriget är surrealistisk. Eller rättare sagt en spegel av det som Medvedev, Lavrov och Putin hävdar, att det är Ukraina som är problemet och ukrainarna som måste få lära sig en läxa genom hårdfört våld så att det blir fred.

Putin bryter mot internationell rätt och alla avtal som han och Ryssland har ingått. Schyman tror att man får fred med denne diktator genom att låta honom få ett första stycke kött, om han nu lovar att inte fortsätta kriga, som om han nu skulle hålla avtal som han bröt 2014 och fortsatt därefter. Belönar man kriget får man mer krig. Och det är ju vad krigshetsarna i Kreml vill. Putins krav gäller inte bara hela Ukraina. Det gäller i grunden hela Europa. Ett delat Europa med en ny mur. Det är som att höra en gammal raspig skiva när man lyssnar till Schyman. Eller som att streama från en hårddisk undangömd från den tid då vänsterledare lyssnade på Moskva.

Gunnar Hökmark

Gunnar Hökmark är ordförande för tankesmedjan Frivärld och en av företrädarna för Måndagsrörelsen till stöd för Ukraina. Han är tidigare moderat Europaparlamentariker.