Hoppa till innehåll

Nato möjliggör en starkare nordisk gemenskap

  • av

NT krönika, publicerad den 22 juli 2024

När samtliga nordiska länder är med i Nato innebär det att Norden har en gemensam säkerhetspolitisk plattform. Det finns inget som är mer definierande för en gemenskap av länder än att man står på samma säkerhetspolitiska grund. Det ger möjligheter för att fördjupa och utveckla den politiska och geografiska gemenskapen.

De nordiska länderna har en politisk tradition av starkt förankrad demokrati, respekt för människors rättigheter,  jämställdhet och rätt till lika förutsättningar. Vi delar grundläggande samhälleliga värden och det gäller lika mycket vår syn på den internationella rättsordningen och på att varje stat har sin rätt. Vi är lika varandra men med de olikheter som följer av närheten.

Tillsammans är vi en G7-ekonomi präglad av att hög standard och av att vi tillhör de mest innovationsrika länderna i Europa och i världen. Tillsammans med de baltiska staterna är vi en del av Europa med de mest konkurrenskraftiga kluster av nytt och gammalt företagande.

Norden och de baltiska länderna har en gemenskap som präglas av både närhet och några av världens mest stabila demokratier. Östersjöregionen eller Europas Nord har en djup samsyn kring vikten av det transatlantiska samarbetet, fri handel och marknadsekonomi samt vikten av att knyta Storbritannien närmare Europeiska unionen.

Genom vår geografi delar vi de hot mot vår säkerhet som Rysslands krigföring i Ukraina och aggression mot Europa innebär. Rysslands anspråk på Arktis och provokationer i Östersjön är ett uttryck för att det är i vår del av Europa som Ryssland söker konflikt utöver kriget i Ukraina. Inte bara vår historia och våra politiska traditioner binder oss samman utan även vår gemensamma geografi.

Nu är tid att fördjupa den nordiska gemenskapen, att utveckla Norden till en stark aktör i EU och i Nato och att bredda vår gemenskap till de baltiska länderna.

Det blir en kraft som kan driva på utvecklingen av Europa och politiken i EU. Vi kan gemensamt sätta fokus på vikten av gemensamma kapitalmarknader som innebär att man öppnar dem snarare än reglerar dem än mer. Vi kan driva frågor om konkurrenskraft i strid med dem som vill reglera och fortsatt försvarar nationella regler som motverkar den inre marknaden.

Vi kan se till att Europeiska unionen blir en företagandets och innovationernas union präglad av öppenhet och marknadsekonomiska reformer samtidigt som vi gör EU till en ledande aktör för att öppna upp fri handel och sätta Europa i centrum för den globala ekonomins utveckling.

Tillsammans kan vi skärpa Europeiska unionens politik gentemot Kina på ett sätt som inte innebär att vi motverkar handel men kräver respekt för den internationella handelns regler. Norden kan tillsammans med de baltiska länderna sätta ett mönster för hur Europa, och USA, måste förhålla sig till den fria världens regelsystem snarare än att den fria världens länder tvingas förhålla sig till diktaturens krav.

Och vi kan, i dag allra mest akut, se till att Ukraina får det stöd som Europa kan ge. Vi kan ge långt mer än vad vi gör i dag och vi måste göra det för att värna vår säkerhet. Europas säkerhet bygger på att Ukraina kan besegra de ryska trupperna och att varje framtida regim i Moskva inser att vi står samlade och starka i vår enighet. Därför bör Norden och de baltiska länderna bli till en gemensam kraft för att föra in Ukraina i både Nato och i EU. Det är ett sätt att lägga fast europeisk säkerhet samtidigt som vi genom reformer gör Europa till en tillväxtekonomi.

Gunnar Hökmark

Gunnar Hökmark är ordförande för tankesmedjan Frivärld och tidigare Europaparlamentariker