Hoppa till innehåll

Möt amerikansk protektionism med en våg av frihandel

  • av

Europaportalen, publicerad den 13 mars 2025

Trumps handelskrig håller riskerar att dra ner den globala ekonomin i en recession och förefaller redan ha nått den utvecklingen i USA. Skälet är mycket enkelt. Handelskrig är som att skjuta först sig själv och sedan motparten i foten. Varor som importeras blir dyrare och driver upp kostnadsläget för alla varor, eftersom de importerade varorna ofta var de som höll igen kostnadsutvecklingen.

Men Trump skapar ytterligare ett problem för USA, nämligen bilden av att landet styrs av en oplanerad virrighet som bygger på olika dagliga infall. Den ena dagen hotas med 25 procent tullar mot ett land, för att plötsligt skrinläggas några veckor innan budet plötsligt blir 50 procent som sedan blir 25 procent. Mot Mexiko, Kanada och Europa samt Kina.  I en värld som söker fri handel gör Trump sitt Amerika till den opålitliga partnern. 

Som världens största ekonomi är det självfallet så att den amerikanska makten att med handel och andra ekonomiska medel hota andra är betydande. För Europa är det så enkelt att USA i båda riktningarna är vår största handelspartners. Vi är också varandras största utländska investerare. I detta ligger självfallet ett problem för Europa men det kan bli större för USA. 

Det är USA som underminerar den egna konsumentmarknaden samtidigt som man urholkar konkurrenskraften i de amerikanska företagen som behöver importera kvalitet till konkurrenskraftiga priser. Skälet till att de importerar är ju att de inhemska alternativen inte varit lika bra eller prisvärda, eller att det var bra med alternativa leverantörer. 

Varför han vill införa tullar är obegripligt och blir än mer konstigt eftersom den amerikanska ekonomin under de senaste 15 åren haft hög tillväxt på grund av handeln med andra. Oavsett kommer tullarna inte hjälpa. 

Skälet till underskottet i handelsbalansen beror nämligen på det amerikanska budgetunderskottet. Ju mer man konsumerar i förhållande till vad man producerar desto mer måste man importera från någon annanstans, och desto mer måste man låna för att finansiera underskottet.  Budgetunderskottet kommer att växa samtidigt som dollarn blir dyrare och även den bidrar till ökad import 

Men det räcker inte med det. Eftersom Trump agerar för att bli en opålitlig och hotfull handelspartner så kommer fler söka handla mer med andra.  Och i den globala ekonomin är den amerikanska numera bara en fjärdedel. Det är mycket men innebär att det finns tre fjärdedelar som vill handla mer med varandra. 

Så Europa bör självfallet ge riktade svar på de amerikanska tullarna. Men samtidigt bör vi se till att vara motorn i utvecklingen av internationell handel och göra så att europeiska företag befinner sig i centrum för den globala handelns kraftfält. De amerikanska tullarna kommer likväl att drabba vår tillväxt. Det kan vi inte göra något åt eftersom den amerikanska handelspolitiken formas bortom rationalitetens gränser. 

Men vi kan då långsiktigt öppna upp för en ekonomisk utveckling där amerikansk ekonomi hejdas av egna tullar medan världen i övrigt handlar mer och utvecklar sina relationer. Europa, Kanada, Mexiko, Latinamerika, länderna i Asien och många fler kan bidra till en ekonomisk agenda som gör att även Kina anpassar sig till en internationell handel där man följer reglerna. 

Så låt oss möta den amerikanska protektionismen med en våg av fri handel. Vill Trump förlora handel och göra USA till ovän med alla får vi andra utveckla handel och relationer desto mer. Det kan kanske tvinga Trump att tänka efter. 

Gunnar Hökmark
Ordförande i tankesmedjan Frivärld och tidigare Europaparlamentariker för Moderaterna.