Hoppa till innehåll

Hamas terror gör freden svår att uppnå

  • av

BT debatt replik, publicerad den 17 oktober 2023

Gunnar Olofsson, Borås Palestinagrupp, replikerade till mig när jag skrev att antisemitismen i Hamas, som totalitärt styr Gaza, och Fatah, som styr över Västbanken, är ett grundläggande problem när det gäller möjligheten att nå fred mellan Israel och palestinier.

Hamas attack mot Israel, där syftet var att med hatet som drivkraft mörda så många judar som möjligt, får anses ge ett svar på hans replik. Det var med Förintelsens våldslogik som Hamas trupper mördade en efter en i de byar och samhällen man tog sig in i. Vuxna, ungdomar och spädbarn.

Det ständiga hotet om att utplåna Israel är självfallet ett hot som måste tas på allvar av varje israelisk regering och ett skäl till varför det inte är en fri inpassering in i Israel från där Hamas styr. Samma sak gäller även inpassering till Egypten, som av samma skäl är stängd.

Hamas är en totalitär terrorrörelse som styr Gaza med hat, våld och avrättningar. De har använt bistånd för att bygga vatten- och elektricitetsförsörjning till att bygga missilramper och gigantiska tunnelsystem för det krig som de vill ska kunna utplåna Israel. De är en spegelbild av den iranska regimen, som förtrycker kvinnor, sexuella minoriteter liksom var och en som har en oppositionell uppfattning om Islam eller om styret i Gaza.

På Västbanken, där Fatah styr, råder en dokumenterad antisemitism och ett diktatoriskt styre, präglat av korruption, rättslöshet och förakt för kvinnors rättigheter. Den palestinska myndigheten har inte kunnat ta avstånd från de avrättningar som genomfördes av unga och gamla av Hamas. Däremot har man tyst gett sitt stöd.

Det är med sådana grannar svårt att forma fred. Det vore välgörande om de svenska Palestinagrupperna månade om palestiniers väl och ve istället för att försvara deras förtryckare och deras barbari.

Gunnar Hökmark, ordförande i tankesmedjan Frivärld och tidigare Europaparlamentariker för M

Ursprunglig debattartikel i BT går att läsa här >> https://hokmark.eu/satt-demokratin-och-freden-framst/