Hoppa till innehåll

En chans för Norden att hävda oss i Europa

  • av

NT krönika, publicerad den 31 mars 2025

Vi lever i en tid då Norden måste lämna småstaternas komplex bakom sig och se den gemensamma styrkan vi kan utveckla.  De nordiska länderna är ett kraftcentrum för liberal demokrati, för marknadsekonomi och innovationer och måste nu vara drivande för Europas nya säkerhets- och försvarspolitik. 

Tillsammans kan vi vara en ledande kraft för att driva på en utveckling som gör Europa starkt i världen.

Tillsammans har vi en ekonomisk styrka som gör Norden till en G10 ekonomi, vad gäller innovationskraft ligger vi i världstopp. Vi rankas högst i världen när det gäller öppenhet, transparens, pressfrihet, anti-korruption samt inte minst lycka och välbefinnande. På andra sidan Östersjön har vi grannländer som är nära integrerade med oss, politiskt och ekonomiskt samt numera säkerhetspolitiskt.

Den dagen kriget är över kommer Ukraina bli en snabbt växande ekonomi. Det samma gäller den fortsatta utvecklingen i Polen. Norden och därmed Östersjön är en förutsättning för kontroll över Nordkalotten, Arktis och vägarna ut i Atlanten. Längs Östersjöns och Nordens gränser kommer Rysslands hot vara som störst så länge vår gemensamma försvarsförmåga inte är av det slaget att det blir fullkomligt otänkbart för Ryssland att utöva aggression mot sina grannar.

För det första måste vi fullt ut utnyttja det gemensamma medlemskapet i Nato. För Sveriges och Finlands del är det fullständigt avgörande för vår säkerhet att vi är med i Nato. Utanför Nato hade vi stått utanför de överläggningar som nu förs om europeisk säkerhet. Oavsett vilken politik som kommer att prägla USA vad gäller Ukraina och vad gäller åtagandet i Nato ger medlemskapet Europas länder en gemensam struktur för beslutsfattande och integration som vi inte hade haft annars.

Natos europeiska ben är i dag en avgörande och viktig bas för europeisk säkerhet. Vi måste nu utnyttja processerna inom Nato liksom inom EU för att i det nordiska området utveckla en integrerad besluts- och försvarsförmåga.

De nordiska länderna måste med en gemensam agenda bidra till ett EU som ger ett kraftigt stöd till Ukraina idag och i dess framtida säkerhet.

För det andra måste vi i Norden i samarbete med de baltiska länderna, Polen och Tyskland, för att verka för en tydlig kontroll över vårt gemensamma luftrum genom en integration och utveckling av flygstridsförmåga och luftvärnskapacitet. Och vi måste gemensamt hävda säkerhet mot sabotage och militära hot under och på Östersjön.

De nordiska länderna bör i samverkan med Danmark och med det grönländska styret agera för att bidra till Grönlands integritet och det grönländska folkets rätt att forma sin framtid. När USA agerar med fientlig arrogans mot ett litet land och mot all internationell rätt ska Danmark ha hela Europa bakom sig. 

För det tredje måste vi driva utvecklingen av den europeiska försvarsindustrin till att bli en marknad, med konkurrens och öppenhet gentemot alla europeiska företag, och där Storbritannien och Norge blir självklara delar av en europeisk inre marknad för försvarsmateriel. Sverige har unika förmågor och är redan idag en ledande nation i EU vad gäller försvarsindustri. De nordiska länderna kompletterar varandra försvarsindustriellt och har tillsammans en kraft som gör oss till ledande inom EU.

För det fjärde måste de nordiska länderna driva en tillväxtagenda i EU som innebär att tillväxtmålen sätts främst, inte på bekostnad av andra mål utan därför att tillväxten är en förutsättning för dem. Vi måste driva på för fri konkurrens inom ekonomins alla områden och för en utmönstring av överreglering hela den europeiska ekonomin, från finansiella tjänster till den digitala marknaden. 

För det femte måste Europa nu, med utgångspunkt från de europeiska företag som i dag är ledande inom digitalisering, AI, molstrukturer och telekom, skapa en digital integritet som tillåter och underlättar för transatlantiskt samarbete men som minimerar beroende till en opålitlig administration i USA. 

För det sjätte måste Norden se till att Europa genom en förmåga till innovationer, och inte storlek,  kan bli en ledande global ekonomi inte genom storlek. I Norden finns de kluster för innovationer och kunskaper som kan sätta mönster för europeisk utveckling.

När USA sviker måste Europa bli desto starkare. Det är tid för Norden att ta ledningen i det arbetet.

Gunnar Hökmark

Gunnar Hökmark är ordförande i tankesmedjan Frivärld och tidigare Europaparlamentariker