I Visby lanserade Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt det originella förslaget att grundlagen ska förändras så att den skyddar staten från medborgarnas vilja. Vänsterpartiet vill nämligen genomföra en grundlagsändring som innebär att kommunal egendom ska ha ett grundlagsskydd på motsvarande sätt, menar de gamla kommunisterna, som det privata ägandeskyddet. Det ska helt enkelt bli svårare att privatisera offentlig egendom. Det säger två saker om dagens vänsterpartister.
Den ena att de faktiskt anser att offentligt ägande är den naturliga ägandeformen som endast med kvalificerad majoritet ska kunna säljas till privata ägare. Det är den gamla hederliga socialismen igen.
Den andra att även dagens Vänsterpartister anser att staten och det offentliga ska ha särskilda skydd mot medborgarnas vilja och uppfattningar, som om staten i sig är ett väsen som står ovan demokratin och medborgarna själva.
Och om det är något som kan sägas om gångna dagars kommunister var det att de ansåg kollektiv ägande överordnat annat ägande och att statens makt över medborgarna skulle värnas mot medborgarna.
För de flesta andra människor är grundlagar till för att på olika sätt begränsa den offentliga makten gentemot de enskilda människornas frihet och rätt att bestämma över sin vardag. För vänsterpartister snart 30 år efter murens fall är grundlagen en möjlighet att skydda staten mot medborgarna. Det är Brideshead Revisited inom realsocialismens perspektiv. Gudarna ska veta att gångna tiders kommunistledare utvecklade lagar för att hindra medborgarna från att bestämma och nu tar Sjöstedt upp manteln.
I Egypten ser vi just nu hur maktens legitimitet undergräver sig själv genom att de som företräder den offentliga makten inte ansett, eller insett, att medborgarnas frihet är statens uppgift att värna, inte att begränsa.
Det gäller presidenten Mursi som använde sin egen makt till att förändra rättssystemet och lagstiftningen kring enskilda människors frihet. Ännu väntar Egypten på fria och demokratiska val till en lagstiftande församling. På grund av militärens ingripande kommer de sannolikt få vänta längre samtidigt som risken för att förtroendet för staten och det offentliga undergrävs ännu mer när makten utövas på militärens direkta eller indirekta mandat.
Grundlagar är till för att skydda enskilda människors frihet och rätt. Det är bara om staten respekterar medborgarnas rätt som medborgarna kan respektera statens rätt att under demokratins former utöva makt.
Jonas Sjöstedt vill inte skydda medborgarnas makt att bestämma över sin välfärd. Den vill han avskaffa. Han vill istället skydda statens makt att bestämma över medborgarna. Det handlar inte om grundlagar i demokratins tradition utan om att använda grundlagen för att värna om tanken att staten ska bestämma över medborgarna oavsett om det finns en majoritet som vill något annat. De som vill använda grundlagen för att urholka demokratin har vare sig förstått grundlagars syfte eller individens rätt. Än mindre demokratins villkor. På det viset anknyter Jonas Sjöstedt till det som inom Vänsterpartiets anses vara den finaste av traditioner, nämligen att värna om statlig överhöghet över individers frihet. Ränder går aldrig ur.
Gunnar Hökmark