Hoppa till innehåll

Valfriheten behöver säkras även i specialistvården

  • av

Dagens Samhälle, publicerad den 23 april

Alla som över tid följt svensk politik vet att Socialdemokraterna alltid har varnat för att det blir en nedrustning av sjukvården om partier till höger får styra. Vi två, som från lite olika utgångspunkter länge varit delaktiga i rikspolitiken, kan vittna om att varianter på dessa anklagelser funnits med i alla moderna svenska valrörelser.  

Det är därför högintressant att i realtid bevittna vad som just nu sker i Region Stockholm. Det kan inte beskrivas som annat än en systematisk nedläggning av välfungerande sjukvård. 

Redan i en första nedläggningsvåg kommer drygt 140 vårdmottagningar att bli av med sina avtal med regionen. Alltifrån geriatrik och handkirurgi till ätstörningsvård och gynekologi kommer att stängas, som en konsekvens av den politik som drivs av S, MP och C med stöd av V.

Nedläggningspolitiken handlar om en renodlad ideologisk dogmatik. Hela 13 av 38 vårdval försämras eller slopas. 

Enskilda patienter, patientföreningar, omtyckta privata vårdgivare och den politiska oppositionen vittnar varje vecka om de förödande konsekvenserna.

Denna nedrustning av hälso- och sjukvården är av nationellt intresse. Dels för att var fjärde svensk bor i Region Stockholm. Dels för att alla svenska medborgare kommer att kunna se vad som händer med vårdköer, vårdkvalitet och patientsäkerhet när ett rödgrönt styre förverkligar Socialdemokraternas retorik mot valfrihet. 

Det är självklart att nedläggning av stora volymer fungerande sjukvård leder till ökade köer. Regionens egna tjänstemän varnar: ”Samtidigt finns en risk att tillgängligheten överlag försämras under en övergångsperiod i det fall vårdvalsvårdgivare trappar ner sin verksamhet så snart förändringar beslutas” skrev de i ett tjänsteutlåtande över Omställningsplan vårdval 2023.

Dessa köer kommer inte att kunna elimineras med färre vårdgivare. Tjänstemännen konstaterar just det: ”tillgängligheten kan också påverkas negativt på längre sikt om den egenägda vården alternativt LOU-upphandlade vårdgivare” skulle visa sig oförmögna att expandera sina verksamheter tillräckligt mycket. 

Enligt vår uppfattning är det nu dags att staten tar ett ansvar för att vård över hela landet ska kunna ge alla likvärdiga villkor. Fram till nästa sommar arbetar statliga Vårdansvarskommittén med att belysa för- och nackdelar med en helt eller delvis förstatligad sjukvård. 

Vi anser att kommittén i sitt arbete bör utgå från redan befintlig lagstiftning. I år fyller Lagen om valfrihet (LOV) 15 år. Den har bidragit till att mångfalden inom primärvården blomstrat.

Men valfriheten behöver säkras även inom specialistvården. Därför är det dags att stifta en ny lag – lagen om patienters valfrihet (LOP), som bör ge alla en rättighet att söka specialistvård var som helst i landet, oavsett i vilken region man bor. 

Inom specialistvården är det nämligen fortfarande frivilligt för regionerna att införa valfrihetssystem. Konsekvensen är att människor drabbas olika hårt beroende på var i Sverige de bor.

Därför bör det bli en statlig angelägenhet att garantera enskilda människors rätt att välja specialistvård. Det som sker i Region Stockholm visar hur angelägen en sådan reform är.

Den närmare utformningen av LOP behöver utredas, men utgångspunkten ska vara att patienter har rätt att söka specialistvård i hela landet utan beaktande av regiongränser.

Från Valfrihetskommissionens sida uppmanar vi därför Vårdansvarskommittén att föreslå att regeringen påbörjar arbetet med att ta fram LOP. I likhet med LOV är inte heller LOP avhängig av om vårdens huvudmannaskap är helstatligt, delvis statligt eller inte alls statligt. 

Gunnar Hökmark
Ordförande i Valfrihetskommissionen, tidigare riksdagsman och Europaparlamentariker för Moderaterna

Stefan Stern
Ledamot i Valfrihetskommissionen, tidigare statssekreterare och biträdande partisekreterare i Socialdemokraterna