Hoppa till innehåll

Valet avgör frihandelsfråga- Krönika Borås Tidning

I onsdags presenterade den nya EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sitt förslag till den nya kommissionens arbetsfördelning. Det säger något om och de utmaningar Europa möter.

 

För det första, fyra av de sex vice ordföranden som Juncker nu nominerar kommer från medlemsstater som för 25 år sedan levde under kommunistiskt förtryck. Andres Ansup och Valdis Dombrovskis, kommer från Estland och Lettland och de två andra från Bulgarien och Slovenien.

 

Samtidigt som Europeiska rådet har fått polacken Donald Tusk som ordförande får alltså EU-kommissionen fyra vice ordföranden av sex från det som en gång var Central- och Östeuropa. Gentemot Ryssland är detta viktiga markeringar. Det är en manifestation för ett enat Europa.

 

Det är ett stort steg framåt, inte minst för Sverige. Vår del av Europa är nu en integrerad och ledande del av Europeiska unionen. Det kräver nu en politik som hävdar fria länders rätt gentemot ett aggressivt Ryssland.

 

För det andra får svenska Cecilia Malmström ansvaret för handelsportföljen. Det är normalt sett en av de viktigare kommissionärsposterna. När handels- och investeringsavtalet med USA nu ska slutförhandlas de närmaste åren är det den viktigaste. Det handlar om att skapa en gemensam transatlantisk marknad, som förenar världens två största ekonomier och de i särklass viktigaste demokratierna.

 

Det är en historisk möjlighet. Genom ett avtal mellan EU och USA kommer den globala frihandeln att öka, våra ledande kunskapsekonomier kommer att kunna utveckla den globala ekonomin till fördel för alla samtidigt som den globala ekonomin får högre standards genom det EU och USA tillsammans kommer överens om.

 

Men det kommer inte räcka med att framförhandla ett avtal som man kommer överens om gemensamt. Det måste också få stöd av medlemsstater och Europaparlament. En svensk regering måste ge sitt stöd både till förhandlingsarbetet och till den färdiga överenskommelsen. Söndagens val blir avgörande för om Malmströms arbete kan ge resultat.

 

För det tredje inleds nu ett arbete med avreglering och krav på bättre fungerande regler. Det är ett krav på den nya kommissionen som jag tidigare i vårt europeiska parti EPP och nu i vår partigrupp fått stöd för. Därför känner jag extra mycket för de möjligheter detta ger.

 

Vi kan bli av med, eller i alla fall minska, de dumheter som all byråkrati tenderar att skapa, oavsett om det är i Bryssel eller Borås. Och minskade regler samt regler som är förenliga med den inre marknaden ger oss en mer dynamisk och öppen europeisk marknad. Men det kräver att medlemsstaternas regeringar verkligen vill ta bort regleringar som är onödiga och reglera mindre och att vi lyckas få stöd för det i Europaparlamentet samtidigt. Det är en partiskiljande fråga som vi avgör när vi röstar på söndag.

 

När vi ser på Junckers föreslagna kommission ser vi hur svensk och europeisk politik förenar sig till en gemensam agenda. I Bryssel och i Borås. Söndagens val påverkar den nya kommissionen möjligheter att lyckas.

 

Gunnar Hökmark, delegationsledare för moderaterna i Europaparlamentet

 

Länk:

http://www.bt.se/ledare/kronikorer/hokmark-valet-avgor-frihandelsfraga-(4443816).gm