Protesterna i Rumänien är inne på sin åttonde dag efter att den rumänska regeringen lade fram ett dekret för att avkriminalisera korruption. Det var ett medvetet försök av den socialdemokratiske premiärministern Sorin Grindeanu att underminera rättsstaten och med det utmana demokratins gränser.
Trots det har Marita Ulvskog (S) med svenska kolleger valt att inte kritisera sina partikamrater i Bukarest. De har valt tystnaden. Nu behöver Socialdemokraterna i Europaparlamentet ryta ifrån.
Protesterna tog fart efter att den rumänska regeringen lade fram ett dekret för att i praktiken avkriminalisera korruption. Det var ett medvetet försök att förhindra lag och rätt ha sin gång: de senaste åren har en stor anti-korruptionskampanj pågått i Rumänien. Över 2 000 personer har åtalats och en del menar att det kan vara slutet för det Socialdemokratiska PSD. Utredningarna och rättegångarna har redan kostat miljarder och flera försök har gjorts av tongivande politiker för att undgå rättvisan.
Regeringens dekret var tänkt att innebära att flera korruptionsbrott skulle avkriminaliseras om det rörde sig om under 420 000 kronor. Det är i alla meningar att utmana det rumänska samhällets demokratiska institutioner – ett land där medellönen ligger på cirka 4 000 kronor i månaden.
Över en halv miljon gick man ur huse. Men den rumänska regeringen sade sig inte se något problem. Den socialdemokratiska justitieministern Florin Iordaches skrev att det ”inte är något hemligt, olagligt eller omoraliskt” med lagändringen, med partiledare Liviu Dragnea (också PSD) sade att han “inte förstår vad demonstranterna är upprörda över”.
Detta är alltså Socialdemokraternas partivänner i Europaparlamentet. Med det kommer ansvar. Marita Ulvskog behöver ta bladet från munnen och tydliggöra var gränsen för demokrati går och att inget annat accepteras.
Det bör även tilläggas att det socialdemokratiska PSD länge drivit en uttalad anti-zigansk politik, som bidragit till den situation romer lever i, både i Rumänien och som tiggare Sverige. Men även här har kritik uteblivit.
Det är att brista i sitt uppdrag. Oavsett partipolitisk tillhörighet finns det på grund av brist på utveckling och modernitet utrymme för populism i våra Central- och Östeuropeiska grannländer.
Kommunismens arv försvinner inte över en natt och en stabil demokrati tar tid att bygga upp. Men det gör att det är vårt ansvar att markera när så sker. Det är ett ansvar jag vid många tillfällen tagit vad gäller Viktor Orbán och det ungerska Fidesz. Tillsammans med mina moderata kolleger har vi tagit avstånd från Viktor Orbán och hans uttalanden offentligen och med skärpa i vår partigrupp och direkt riktat till Orbán.
Vårt försvar av demokrati får inte stanna vid skenhelig partipolitik. Nu behöver Marita Ulvskog – innan regeringen låter protesterna dö ut – bära det ansvaret inom S&D.
Så långt har deras tystnad varit dånande.
Gunnar Hökmark, delegationsledare för Moderaterna i Europaparlamentet