[BILD1]
Tidig resa från Prag ut till flyget för att komma före rusningen då det kan ta en timme till flygplatsen, nu uppstod den tidsmässiga paradoxen att ju tidigare man startar färden genom en storstad med trafik genom trånga gränder och mindre gator, desto mindre tid tar det. Ju senare man startar desto längre tid tar det. Nu tog det bara 20 minuter vilket ledde till att jag var på Prags flygplats en timme före boarding, hade jag däremot väntat en timme så hade transporten ut till flyget tagit 1 timme. Allt detta antyder ett matematiskt problem som bör lösas av någon.
I Prag märks det att man nu står inför ordförandeskapet. En logga för ordförandeskapet presenterades i förgår, och var föremål för annonsering på flygplatsen. Tjeckien blir det andra före detta Östblockslandet som får ansvara för ordförandeskapet, Slovenien var det i början av 2008. En viss oro finns för att det franska ordförandeskapet ska bita sig fast. Lite på den agendan har också Nikolas Sarkozy föreslagit att Euroländerna ska ha ett gemensamt ordförandeskap för att nu hantera den finansiella och ekonomiska krisen, med tanken att Frankrike skulle ha detta ordförandeskap under icke-euroländerna Tjeckoslovakiens och Sveriges ordförandeskap för EU. Det skulle underminera det mesta men är heller inte särskilt gillat av andra länder som inte tycker att det är lika självklart att fransk agenda ska styra. Den franska regleringsivern skulle dessutom försvåra de reformer som behövs för att rätta till brister i det internationella finansiella systemet.
I tidningarna i dag står det också om att socialdemokraterna överväger att acceptera att ha posten som talman i parlamentet i utbyte mot att regeringen inte utmanas under ordförandeskapets halvår, ett paket som också är förenat med krav på ratificering av fördraget och tid för eurointräde.
Svårare för regeringskoalitionen är den partikongress som det dominerande regeringspartiet ODS har den 6 december, på Sank Nikolaus dag, då sittande partiordförande, och statsministern, Mirek Topolanek utmanas av Prags borgmästare som är den EU-fientlige presidenten Klaus allierade. Klaus har i sin tur förenat sig med de mest ilskna kampanjaktivisterna på Irland emot Lissabonfördraget och vägrar att ha EU-flaggan på presidentpalatset eftersom han menar att det inte är en officiell flagga. Sådant smått och stort kommer inte göra det lättare för det tjeckiska ordförandeskapet. Kanske kommer det bli så att de etablerar en annan och mer öppen syn på ekonomiska reformer än vad som nu präglar det franska ordförandeskapet men att det mer leder till en agenda som kan underlätta för det svenska ordförandeskapet att prioritera reformer som stärker konkurrenskraft och kunskaper, en bättre budgetinriktning och att kanske under hösten 2009 få ihop fördragsprocessen.
Ovanpå en förhoppningsvis framgångsrik klimatkonferens i december 2009, förberedd genom ett konkret beslut hur Europa ska klara sina mål för minskade utsläpp under februari/ mars, och kanske en överenskommelse med den amerikanska administrationen om en inriktning för hur det internationella finanssystemet ska se ut i framtiden, ramarna för ett europeiskt forskningsområde, upptagna medlemskapsförhandlingar med Serbien och Island och beslutat medlemskap för Kroatien, ett nytt Stockholmsprogram för det rättsliga samarbetet, lösta problem med Turkiet vad gäller öppenhet för turkiska hamnar för grekcypriotiska fartyg, och en halvtidsöverenskommelse om den framtida budgetpolitiken och kanske till och med en uppgång i den europeiska ekonomin skulle detta ge det svenska ordförandeskapet mycket stora framgångar.
Det kommer dock kräva mycket samarbete och stöd till de tjeckiska vännerna.