Hoppa till innehåll

Anförande i parlamentet till minnet av offren i Norge

  • av

Europaparlamentet hade i dag en tyst minut för att minnas och hedra offren i Oslo och på Utöya i Norge. I samband med detta fick företrädarna från respektive partigrupp tala till minnet av offren och Gunnar Hökmark representerade parlamentets största partigrupp, EPP:

”Sommarens tragedi i Norge har berört oss alla djupt. Det har berört oss som människor, grannar, Européer och som deltagare i det politiska samhället. Oavsett politisk ståndpunkt känner vi alla till dem, de unga övertygade idealisterna som med framtiden i tankarna kämpar för vad som är rätt och fel. Och alla vi vet att de har rätt i sin övertygelse. Attacken i Utöya Norge var riktat mot några men slog mot oss alla.

Orden från den kända Norska poeten Henrik Ibseb, som uttrycktes till stöd för Danmark när de attackerades under Schleswig Holstein kriget under 1850 talet, sätter ord på vad vi alla kände när vi fick beskedet om sommarens fruktansvärda brutaliteter i Norge.

“En bror i nöd, hver mand på deck” a brother in need, all hands on deck!

I delar av Europas mörka historia fanns ett uttryck i Sverige att Finlands sak är vår. Idag är Norges sak alla Européers sak.

Trots att vårt medlidande, sympati och solidaritet aldrig kan jämföras med den sorg och smärta som våra medmänniskor i Norge känner, vill vi säga till alla berörda familjer och vänner i Norge som förlorat någon närstående att vi delar er sorg och smärta. Er sak är också vår.

Vi delar en historia av våld och intolerans, men har kommit till en gemensam övertygelse att samhällen enbart kan byggas på frihet, tolerans och respekt.

I svåra stunder såsom under det andra världskriget vänder sig norrmännen till deras poet Nordahl Grieg

Från otaliga begravningar för oskyldiga unga män och kvinnor som dödades på ett politiskt ungdomsläger av en galning med hemska idéer har vi hört Nordahl Grieg’s dikt “Til ungdomen”- to the Youth- being recited.

Krig er forakt for liv
Fred er å skape
Kast dine krafter in
Döden skal tape

Kan vi hedra alla de unga människoliv som gick förlorade på ön Utöya på ett bättre sätt än att slå fast vår övertygelse till dessa ord och det uppdrag det ger oss?

Norges övertygelse om att inte låta terror och skräck rubba det fria samhället, att försvara det öppna samhället mot attacker och mörka idéer måste vara alla Europeiska länders övertygelse.

Styrkan och värdigheten som det norska samhället har visat i sin övertygelse att bekämpa och övervinna hat och intolerans med kärlek och enighet är ett exempel för oss alla.

Det här handlar inte om tomma ord eller om naivitet, det handlar om att med kraft och realism skicka att gemensamt kraftfullt meddelande till alla de som hotar våra samhällen och invånare, enskilda eller organiserade terrorister – Ni förlorade och vi vann. Vi står eniga och vi kommer att segra eftersom våra värden är starkare en ert hat.

Herr ordförande, det är på detta sätt vi ska hedra alla de som förlorade sina liv och deras familjer i vårat Norge och vårat Europa”.