Inför toppmötet i Lissabon när det är meningen att stats- och regeringscheferna ska samla sig till en överenskommelse om ett nytt fördrag, la Europaparlamentet i går med en mycket stor majoritet fram principerna för fördelningen av antalet ledamöter från varje land.
Eftersom den så kallade regeringskonferensen gett i uppdrag till parlamentet att lösa den knuten så bör man nu kunna slå fast att vid nästa val till Europaparlamentet väljer vi 20 representanter för Sverige, vilket är en mer än sist trots att antalet ledamöter i parlamentet minskar totalt.
Sveriges representation stärkts kraftigt, särskilt i förhållande till det usla resultat Göran Persson uppnådde i Nice för snart sex år sedan.
I gryningen måndagen den 11 december 2001 träffade Göran Persson i Nice svenska journalister för att berätta vad som beslutats under det mest utdragna och stökiga EU-toppmötet någonsin. Kohandeln hade pågått i tre dygn.
De som bevakade mötet rapporterade att den svenske statsministern inte föreföll ha följt med vad som hänt.
Till exempel verkade han ointresserad av hur många ledamöter Sverige skulle få i Europaparlamentet. Sverige var nämligen den stora förloraren. Från 22 mandat beslutades att Sverige skulle få 19 ledamöter vid valet 2004 för att sedan minska till 18 den mandatperiod som börjar med valet i juni 2009.
Stora länder får betala mer per mandat än mindre länder, så var det då och så kommer det att vara senare. Men i Nice gjordes ett undantag där fyra länder som är större än Sverige fick betala mindre per mandat än vi.
Det är ett tydligt hack i kurvan som visar hur mycket sämre utfall Sverige fick än jämförbara länder.
Ungern med en miljon flera invånare än Sverige fick fyra mandat mer. Belgien, Portugal och Tjeckien som har ytterligare en halv miljon invånare fick också tjugotvå. I princip förhandlade Göran Persson bort minst tre mandat den natten.
Regeringskonferensen har nu uppdragit åt Europaparlamentet att presentera en lösning på hur antalet ledamöter skall fördelas. Jag har i det arbetet, i egenskap av vice gruppledare i parlamentets största partigrupp EPP-ED, drivit igenom att mandaten skall fördelas strikt proportionellt mellan ett tak inget land får fler än 96 ledamöter, och ett golv inget får färre än 6. Nu har parlamentet med bred majoritet ställt sig bakom den principen.
Det betyder för svensk del att vi till valet 2009 får 20 mandat två fler än de 18 som vi skulle ha fått om Göran Persson förhandling hade stått fast.
Vi betalar mindre än de lite större länderna per mandat och skillnaden mellan oss och Ungern, Belgien, Portugal och Tjeckien blir två mandat, inte fyra.
Med en bred majoritet i parlamentet vore det konstigt om inte också regeringskonferensen ställer sig bakom förslaget.
Och jag vet att Fredrik Reinfeldt både är mer intresserad av och bättre på att försvara svenska intressen än Göran Persson var.
Gunnar Hökmark
Vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp EPP-ED och moderat delegationsledare