Hoppa till innehåll

Svenskt ordförandeskap och EU:s utmaningar

Dagen här har dominerats av det svenska ordförandeskapets presentation av sina prioriteringar genom Fredrik Reinfeldts anförande i parlamentet. Det var tydliga prioriteringar av behovet av stabila offentliga finanser, motstånd mot protektionism och behovet att nu få på plats en global klimatpolitik.En viktig del var också uppgiften att transformera EU från det nuvarande Nice-fördraget till den verklighet som gäller när och om Lissabonfördraget blir verklighet.

Den socialistiska sidan i form av deras gruppledare Martin Schultz och Marita Ulvskog slog mer ett slag för mer av regleringar och hotade också att motverka ett val av kommissionsordförande i september. Om socialisterna lyckas hindra det innebär det att man försöker handingsförlama EU mitt i den finansiella krisen och behovet av en kraftfull återhämtningspolitik.

Ulvskog kritiserade kraven på offentliga finanser och krävde större budgetunderskott samtidigt som hon inför lätt förvånade parlamentariker från Europas 27 medlemsstater återstartade diskussionen om vem som ansvarade för den svenska 1990-talskrisen. Hon menade, kan jag informera om, att det var de svenska moderaterna. Det var inte uppenbart att alla tyckte detta var det mest brännande inför det svenska ordförandeskapet 2009. Ulvskog själv kan läsa den bilaga som fanns med i den socialdemokratiska budgeten 2001 som redovisade att det var politiken under 1980-talet inte regeringsskiftet i oktober 1991 som ledde till att krisen bröt ut 1990.

I mitt anförande pekade jag på vikten av att både klara utmaningen att leda Europa ur krisen men också säkerställa att Europa efter krisen är en konkurrenskraftig och ledande ekonomi som kan hävda europeiska värden på den globala värden.

Något senare i dag blir det en mottagning med European Friends of Israel, samt möten i EPP- grupperna i Industriutskottet och Ekonomiska utskottet. Och så ska några medarbetare tackas av.