En förmiddag med debatt kring hur vi skapar stabilitet i europeisk ekonomi och kontroll över budgetunderskott. I mitt anförande i plenum underströk jag att vi måste säkerställa att de som ökar utgifter och budgetunderskott också får betala för det genom högre räntor, det bör också gälla den gemensamma krismekanismen.
Finansieringen av den bör bygga på att de som skapar risker betalar en högre andel, genom att underskott och skuldbörda får påverka de kapitalkrav som måste ställas på medlemsländerna. Därmed blir det angeläget att hålla stabila offentliga finanser.
Jag pekade i debatten på att flertalet av de länder som nu har stora underskott och växande skuldbördor hade en medveten utgiftspolitik i tron att man därmed stimulerade ekonomin. Så ville även svenska socialdemokrater som nämnde Spanien som ett föredöme. Det finns ingen socialistisk/ socialdemokratisk regering som inte har fört en politik in i underskottskrisen, sa jag, till viss irritation från socialisterna som slog ifrån sig. Men de kunde inte förneka att samtliga socialistiska regeringar hade hamnat i underskottsproblem på grund av den förda politiken. Det hojtades en del men ibland gör det ont att höra sanningen. Socialistledaren Schultz kom inte längre än att hävda att även andra regeringar har fått underskott. Det är sant, Irland är ett exempel på ett land som drabbats av bankkrisen, lika sant som att alla socialistiska regeringar i EU har fört en medveten utgiftspolitik in i budgetkris.
I voteringen lite senare om bland annat energieffektivitet fick jag igenom krav på konkurrens i fjärrvärmeverk samt att långa lastbilssläp bör tillåtas av det enkla skälet att de sparar energi och leder till färre fordon på vägarna. På kontinenten har man fram tills nu tyckt att små lastbilar är bättre än långa. Det är vi nu på väg ifrån.
Nu blir det länderna i Sydöstra Europa efter ett möte med vår grupp för forskning och energi.