Hoppa till innehåll

Socialdemokratins historiska kris

Det som händer inom socialdemokraterna har en magnitud som berör hela det politiska systemet i Sverige. Om det verkställande utskottet verkligen har beslutat att det som partisekreteraren beskriver som partiets största kris någonsin ska fortsätta återstår att se.

Det är i så fall inget litet beslut som det som med stor och oåtkomlig makt förknippade VU har tagit. Att låta den största krisen någonsin fortgå som om inget har hänt skulle vara lika historiskt som krisen. Och det skulle leda till förändringar av historiskt slag när det gäller den politiska geografin i Sverige. Där socialdemokratin tappar mark är det på lite längre sikt inte främst regeringspartierna som vinner utan andra oppositionspartier.

Så fungerar det politiska livet. Så för socialdemokraterna handlar hanteringen av den historiska krisen inte bara om möjligheterna att vinna kommande val utan också om vilken roll socialdemokraterna vill spela i framtiden. Och hur dagens opposition ska formera framtida regeringsalternativ. Det återstår att se vad det verkställande utskottet beslutade. Även frånvaron av beslut innebär beslut och ansvar.

Bloggar: Böhlmark, Andersson, Torstens blogg samt Abrahamsson.