Hoppa till innehåll

Smogg och spektrum

En dag med smoggvarning i Bryssel. Dimmigt och kyligt. Mötte en portugis på hemväg från ett kvällsmöte som klagade på kylan och berättade om en skräckupplevelse i Stockholm då det varit 9 minusgrader. Började dagen med en diskussion kring hur regionpengar används. Det är inte upplyftande och visar att vi kan göra mycket för att prioritera andra uppgifter men också för att få en bättre användning av de pengar som ändå går till regionalfonderna.

I kommittén för långtidsbudgeten var ämnet i dag hur vi utvecklar den gemensamma energimarknaden. Jag sa i mitt inledningsanförande att utgångspunkten måste vara ett minimum av pengar för maximum av nytta. Det är ett kriterium som vi bör ställa på all offentlig verksamhet, oavsett vilken nivå. Jag bad energikommissionären peka på de utgifter han var beredd att skära ner på men fick inte ett helt tydligt ansvar. Det är tyvärr ett genomgående problem. Nya utgifter och områden kan gärna prioriteras men gamla utgifter prioriteras sällan ner. De har nämligen alltid sin skara av mottagare som känner varmt för dem.

I ekonomiska utskottet hade vi utfrågning av kandidaterna för de olika europeiska tillsynsmyndigheterna på finansmarknaden. Nu kommer vi ytterligare ett steg på vägen mot en europeisk gränsöverskridande tillsyn och övervakning. Det är den bästa erfarenheten vi kan dra av krisen.

Däremot har jag lite mindre förståelse för de krav som nu förs fram, bland annat av Riksbankschefen Stefan Ingves, på ännu högre kapitaltäckningskrav på banker än vad som redan är beslutat. Vi får inte stabilitet genom att vi försvårar utlåning, det kan tvärtom bidra till en kreditåtstramning som skapar instabilitet och problem. Och det är minst av allt svenska bankers bostadsutlåning som skapar problem. Det är den minst riskfyllda utlåningen som sällan som knappast skapar några risker.

Dagen dominerades för min del av hearing kring spektrumpolitiken. Genomgående är att många aktörer vill ha mer spektrum men inte på bekostnad där den egna verksamheten är. Tydligt är att många TV-bolag hellre ser att vi avstår från att delta i utvecklingen av mobila bredband och den digitala agendan än att vi tilldelar dem nya frekvenser. Det är en gammaldags syn på media som bortser från att Internet har blivit en ledande kanal för att distribuera både information, nyheter, underhållning och kultur.

Under veckan tänkte jag försöka finna en balans i det förslag som jag om någon vecka lämnar in för översättning och presenterar i slutet av månaden. Kanske blir det så att dagens TV kommer att stå i vägen för ett Europa som står i ledningen för den globala utvecklingen. Jag är inte säker på att det stärker europeisk kultur.

Etiketter: