Hoppa till innehåll

Öppenhet i världens största ekonomi – krönika i NT

  • av

Öppenhet i världens största ekonomi

Till skillnad från vad som ofta sägs är det Europeiska Unionen som är världens största ekonomi, inte USA eller Kina. Vårt problem är däremot att vi inte har världens största marknad. Istället för en stor marknad som man kan marknadsföra och lansera nya produkter på har vi 27 olika. Eller egentligen 30 olika om vi räknar in Liechtenstein, Island och Norge.

Så istället för en marknad på 500 miljoner har vi många olika marknader där den största är Tyskland med 80 miljoner och där Sverige har 9 miljoner och Luxemburg 400 000 invånare. Jämför det med nära 300 miljoner köpstarka konsumenter i USA eller 1,3 miljarder kineser där allt fler har en köpkraft som i andra delar av världen.

Den största teleoperatören i världen är China Telecom med nära 700 miljoner abonnenter. Den som lanserar en ny mobiltelefon eller smartphone och får en marknadsandel på 10 procent i Kina har sålt 70 miljoner telefoner. Det innebär i sin tur att man kan lansera en ny generation mobiltelefoner ännu snabbare, i Kina. Eller om man väljer vilken annan produkt som helst.

Och det är detta som är Europas utmaning mitt i skuldkrisen. Vi måste öppna upp våra marknader till en stor gemensam marknad så vi utnyttjar det faktum att vi är världens största ekonomi. Då kan vi plötsligt bli den del av världen som har den snabbaste utvecklingen av tjänster och produkter, som utvecklar och utnyttjar nya kunskaper på ett sätt som ger tillväxt och nya jobb och därmed möjligheter att växa ur skuldkrisen.

Men vi måste också avreglera och liberalisera så det blir enklare och lättare att starta nytt och utveckla nytt, framförallt inom tjänstesektorn och kunskapsekonomin. Vi måste helt enkelt göra Europa till ett tillväxtcentrum med världens bästa klimat för nyföretagande.

Då kan vi växa ur skuldkrisen förutsatt att vi håller ordning på de offentliga finanserna. Men om man tror, som tyvärr alltför många tror, att vi löser problemen genom en finansiell transaktionsskatt och gemensam upplåning för att betala underskottsländernas underskott hjälper det inte med aldrig så starka regler för de offentliga finanserna.

Det är dags att vi nu börjar etablera en politik för att få Europa att växa genom öppenhet och utveckling. Öppenhet över gränserna, öppenhet för konkurrens, öppenhet för nyföretagande och öppenhet för handel.

När vi lyckas sätta den agendan kommer vi visa andra delar av världen styrkan i det öppna samhället.

Gunnar Hökmark

Läs gärna gästkrönikan på NT:se med läsarkommentarer