Hoppa till innehåll

Regeringens klimatpolitik låter andra länder släppa ut mer – replik Dagens industri

Sverige och EU ska gå före på klimatområdet. Men bara genom att visa resten av världen att det går att kombinera minskade utsläpp med tillväxt, jobb och välstånd kan vi få andra länder att ta sin del av ansvaret för klimatet.

Problemet är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet antingen inte förstår hur centrala beslut i klimatpolitiken fungerar eller också försöker föra svenska folket bakom ljuset och reducera klimatfrågan till att bara handla om vem som vill mest. Det är precis den här plakatpolitiken som står i vägen för en framgångsrik, målinriktad och kostnadseffektiv klimatpolitik.

Beslutet i Europaparlamentet för ett par veckor sedan handlar inte om ambition utan bara om hur det klimatmål vi redan kommit överens om ska fördelas. Sverige som redan gör mest ska nu göra ännu mer, medan stora utsläppsländer som Polen och Bulgarien får rabatt och tillåts släppa ut mer. Våra ansträngningar här hemma leder därför inte till minskade utsläpp i EU och världen utan till högre utsläpp i andra länder. Det beror på att regeringen accepterat att andra får göra mindre när Sverige gör mer.

Våra svenska ansträngningar kommer därför inte leda till att EU:s eller världens utsläpp minskar snabbare. Den enda konsekvensen är att Sverige får ta en större del av kostnaden för EU:s klimatpolitik. Visst kan vi göra mer i Sverige, men om det innebär att andra länder slipper göra sin hemläxa vinner varken Sverige eller klimatet.

S och MP hävdar att vi systematiskt motarbetat reformen av handeln med utsläppsrätter. Också det är ren osanning. Vi krävde en ambitiös reform av utsläppshandeln och ställde oss bakom genomförandet av klimatmålet från Paris. Vi krävde dessutom att EU ska plocka bort ytterligare utsläppsrätter motsvarande 15 gånger Sveriges årliga utsläpp. Det var S och MP som inte ställde sig bakom detta när Europaparlamentet röstade tidigare i år. De motiverade sitt nej med att reformen inte gick tillräckligt långt. Men med sitt nej undergrävde de också det mest ambitiösa budet i de förhandlingar som nu pågår mellan Europaparlamentet och EU:s ministerråd. Det är ingenting annat än plakatpolitik när den är som sämst och det skadar Sverige, jobben och klimatet.