Hoppa till innehåll

Regeringen måste skydda Slite hamn – artikel i Norrbottens Kuriren

  • av

Arbetet med den ryska gasledningen Nord Stream 2 fortsätter. Detta trots att den bryter mot målen för den europeiska energiunionen, ger Gazprom en dominerande marknadsposition och underminerar våra baltiska grannars ekonomiska självständighet och stabilitet. I förlängningen utgör den även ett hot mot den svenska säkerheten. Nu måste regeringen agera.

Det var snart tre månader sedan utrikesminister Margot Wallström hävdade inför riksdagen att regeringen samverkar med balterna och andra EU-medlemsstater för att säkerställa att det ryska gasprojektet inte bryter mot EU-rätt. Men kort därefter uppdagades det att regeringen så sent som i mars vägrat att skriva under ett brev till Kommissionen där detta krävdes.

Sverige är ett av de länder under störst press av den nya gasledningen. I Slite hamn på Gotland har Gazprom en egen kaj och ett eget hamnområde – utan sprängfickor som svenska hamnar normalt har. Samtidigt fortgår diskussionen om att även använda hamnen i Karlskrona. Det är förunderligt att diskussionen om att svenska hamnar ska upplåtas till ryska statens Gazprom fortsätter utan att de säkerhets­politiska konsekvenserna läggs till grund för besluten. Gotland och ­Blekinge är båda säkerhets- och försvarspolitiskt känsliga områden.

Det är inte en ny rysk strategi att genom statliga företag få tillgång till svenska strategiskt viktiga områden. I SvD:s nyöppnade arkiv kan man läsa hur den sovjetiska biltillverkaren Matreco under 1960-talet öppnade ett svenskt kontor i Ulvsunda, bokstavligen ett stenkast från Bromma flygplats. Kontoret var på 6 000 kvm och verkstadsdelen utformad för att serva tung transport. Nästan inga bilar såldes, men Matreco tilläts ändå expandera sin närvaro och hade snart flera kontor, i Gävle utrustades det med en radiomast.

Under flera år uppmuntrade den svenska regeringen affären. Det beskrevs som en uppskattad investering för de områden där kontoren öppnade. Men efter nästan tio år förstod man vad som var i görningen. Detta efter att Matreco försökte köpa 4,2 hektar i Boden – med tillgång till både landsväg och järnväg – för att uppföra en terminal för att montera ryska bilar som ingen köpte. Dåvarande ÖB och försvarsutskottets ordförande protesterade högljutt och allvarsamt, och till slut satte regeringen ner foten och refuserade deras etableringsansökan.

Dagens planer på Nord Stream 2 påminner starkt om de av Matreco. Gasledningen har knappt något kommersiellt värde, då den första ledningen inte använder sin fulla kapacitet. Däremot ges nu den ryska regimen tillgång att disponera viktiga svenska hamnar, samt att Ryssland med en andra gasledning enklare kan stänga av gasen till länder som Ukraina och Polen utan att riskera leveransen till storkunden Tyskland.

Regeringen behöver nu agera för att stoppa Nord Stream 2, både genom att sätta press på Kommissionen och ­utreda rimligheten i Gazproms när­varo på Gotland.