Expressen Debatt, publicerad den 21 januari 2023
Sanningen om Putins illegala invasion, om krigets misslyckande, om krigsbrotten och om hur ett korrupt samhälle och styrelseskick har blivit regimens främsta fiende och hot. När sanningen tränger igenom faller Putin, hans rikedomar och ett samhällsystem som bygger på orättfärdighet och korruption.
Lögnen har blivit den fernissa som håller samman Putins styre. Det är därför sanningen är så farlig för Putin och så avgörande för var och en som vill ett bättre Ryssland.
Kriget drabbar Ukrainas folk genom ett avsiktligt massmördande i ett kriminellt krig med ständiga krigsbrott och terrorbombningar som syftar till att släcka ut människors liv.
Kriget och i krigsbrotten drabbar också det ryska folket. Det är inte bara ekonomin som nu undergrävs och förlorar sin framtid utan också det ryska folkets möjligheter att få leva i ett civiliserat samhälle som är en del av världen. Politiskt, ekonomiskt och moraliskt har Putin förstört Rysslands framtid för årtionden framåt.
Därför är det en viktig uppgift för den fria världen att hålla sanningen levande. Vi måste stödja dem i Ryssland står upp emot regimen och som vågar avslöja lögnerna. De får inte glömmas bort för att de kastas i fångläger eller i fängelse.
Mitt under brinnande krig har en mängd nya lagar införts i Ryssland i syfte att helt utradera den lilla spillra av opposition som vägrat att ge sig, samt att skrämma befolkningen till underkastelse, och som vi ser flykt ifrån landet. Putin har infört neo-stalinism i det ryska samhället.
I denna våg av grov repression kan varje lärare, forskare eller akademiker av något slag få sparken om man inför elever eller studenter nämner kriget. Som ett led i denna process uppmuntras studenter och elever att ange sina lärare. Angiveriet gäller hela samhället och innebär att den som har lyssnat till ukrainsk radio, skrivit om krigets offer på sociala medier eller nämnt något kritiskt om Putins krig kan anges och drabbas av drakoniska straff.
Det handlar om att avskräcka var och en som i regimens rädsla för yttrandefrihet anses underminera samhällsmoralen. Vi måste därför inför Putinregimens makthavare visa att omvärlden inte glömmer bort de politiska fångarna.
Det handlar om den välkände Aleksej Navalnyj som är ledare för den informella opposition som till stora delar tvingats ut ur landet samtidigt som han själv flyttas från det ena ökända lägret till det andra.
Det gäller den ledande oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza som under lång tid gått i täten för kritik av despotin och mot korruptionen, och nu riskerar 24 års fängelse för att han vägrat vara tyst. Han fick i oktober Europarådets Vaclav Havel pris för värnandet av mänskliga rättigheter. Han har också varit en ledande företrädare för den Magnitskij-lagstiftning som nu ligger till grund för att världen över blockera den kriminella ryska elitens personliga rikedomar.
Aleksej Gurinov, lokalpolitiker i Moskva, som dömdes till sju års fängelse i juli enligt dennya artikeln 207.3 som förbjuder tal om kriget. Konstnären Aleksandra Skotjilenko bytte ut prislappar i en affär mot lappar med budskapet: Nej till kriget.
Maria Ponomarenko, journalist, har skickats till en psykiatrisk klinik.
Vsevolod Koroljov, dokumentärfilmare, gjorde en film om anklagelserna mot Ponomarenko och en konsert till stöd för Skotjilenko.
Jurij Dmitrijev är historiker som lyft fram illdåden under Stalins tid. Förföljelserna mot honom har pågått i många år och har en fängelsedom på 15 år för att han berättat om Stalintiden. Listan på fängslade, torterade och avrättade är tragiskt nog mycket längre än så här.
Därför är det viktigt att i alla internationella fora påminna om hur Putin återinfört stalinistiska metoder för att värna sin makt, försvara lögnen och attackera sanningen. De politiska fångarna i Ryssland får inte glömmas bort. Det svenska ordförandeskapet i EU är en viktig plattform för att samla Europa i detta.
Gunnar Hökmark, ordförande i tankesmedjan Frivärld och tidigare Europaparlamentariker för Moderaterna.