Den socialistiska dogmatiken skapar uppenbarligen en blindhet inför verkligheten. I Malin Björks värld är de åtstramningar, besparingar och reformer som präglat Grekland enbart av ondo och har skett på grund av ond vilja. Det är en ”åtstramningshets” som är ideologiskt förankrad, tror hon. Därför tror hon att blotta det faktum att Syriza nu säger sig vilja höja lönerna, återställa sjukvården, bidragen, återställa pensionerna, återställa allt som det en gång var är tillräckligt. Tillräckligt för att få Grekland på fötterna, alla i arbete och lönerna precis så höga som man vill att de ska vara.
Det är bara ett problem som Malin Björk och populister världen runt vägrar se. När man inte har råd har man inte råd. När det inte finns pengar finns det inga pengar att ge löften för. När lånen är slut är de slut. Det finns inga pengar. Ingen som vill låna ut. Ingen som vill investera sina pensionsbesparingar hos någon som inte brukar betala tillbaka sina lån. Och hon förklarar vare sig för läsaren, eller för grekerna, vem som ska betala det man inte har råd med och inga pengar till.
Det är samma förvridna verklighetsbild som ledde planekonomierna in i fattigdom och förnedring, en väg som hyllades av Malin Björks parti, och det är samma politik som lett till elände, förtryck och fattigdom i socialistiska paradis som Kuba och Venezuela. När Syriza nu vill göra för Grekland, vad socialistisk ekonomisk politik har gjort för en lång rad andra länder, hyllar Björk detta som en ideologisk ljusning, istället för att se det mörker som det blivit varje gång politiken prövats.
Syriza tänker nämligen höja offentliga utgifter, pensioner och bidrag med pengar som inte finns. Deras politiska tro är att man genom politiska beslut kan bestämma sig för att göra ett land rikare bara genom att man bestämmer det i riksdagen. Man vill nu upprepa precis de misstag som ledde Grekland in i kris, djupa sociala problem och arbetslöshet Det är tragiskt. Björk vill på fullt allvar göra denna grekiska tragedi till ett europeiskt drama. Den politik som Vänsterpartiet hyllar i Grekland vill man också se i Sverige.
Greklands kris kom sig inte av att man spenderade för lite eller ville för lite utan för att man sedan Pasoks storhetstid drabbades av tron, och det kom att gälla regeringar av olika politisk riktning, att politik handlar om att höja bidrag och pensioner, ständigt ökade offentliga utgifter i en klientilistisk politik där man delade ut statens pengar till sina egna samtidigt som man värnade om olika monopol och statligt ägande. Därför tvingades man låna och låna, skuldsätta sig och skuldsätta sig. Och när pengarna var slut var pengarna slut. Lånen tog slut. Och räntekostnaderna för skuldberget trängde undan viktigare offentliga utgifter.
Hade EU inte gått in med garantier hade Grekland varit i fritt fall och en samhällskollaps. Nu har man genomfört reformer, anpassat kostnader och offentliga utgifter så att man har tillväxt, över snittet i EU, och har för första gången på 40 år det som kallas strukturell balans i de offentliga utgifterna, det vill säga mellan utgifter och inkomster, exklusive räntekostnader för de lån man har.
Tidigare regeringar gasade på så att man körde slut på bensinen och ner i diket. Så länge det gick bra klagade ingen, allra minst socialister och kommunister. Arbetet med att bärga bilen skyller hon inte på det anvarslösa körandet utan på bilbärgningen. Nu när bilen står uppe på vägen igen vill Björk gasa iväg med den lilla bensin man har lånat pengar till, rakt in i nästa kurva.
Björk tror på fullt allvar att problemen beror på att man inte gasat tillräckligt mycket, inte kört tillräckligt fort och istället hanterat futtiga problem som att bensinen var slut, utan att det fanns pengar att köpa ny för. Bristen på pengar vill hon kompensera genom att låna från dem som inte längre vill låna ut pengar till Grekland. Ansvarslöst är bara förnamnet. Resultatet har vi sett och ser vi i alla de länder där denna populismens politik har praktiserats. Arbetslöshet, fattigdom, social förnedring. Men stora visioner och stora plakat på ledarna.
Gunnar Hökmark, delegationsledare moderaterna Europaparlamentet