Hoppa till innehåll

Östeuropa behöver EU för demokratin- Krönika i NT

”Jag sa till honom: ’Sluta ljuga, inta en annan hållning!’ Om oppositionen fortsätter att ljuga och ignorera folket, kommer köerna framför åklagarmyndigheten att bli långa. ”

Så säger premiärministern i ett land i det gamla Europa där den tidigare regeringen förlorade ett fredligt och demokratiskt val. Och han förklarar för den franska tidningen Le Monde att han misstänker att hans huvudmotståndare som än så länge är folkvald president i landet förmodligen kommer att fängslas. Regeringens gruppledare i parlamentet har i hotfulla ordalag föreslagit att presidenten ska hålla sig i presidentpalatset eftersom det är bäst för honom själv.

Den tidigare premiärministern och oppositionsledaren har redan fängslats innan rättegång. Och en lång rad av oppositionens företrädare är föremål för skattemyndigheternas och åklagarmyndigheternas undersökningar. Andra har arresterats och dömts till fängelsestraff medan en del har frikänts.

Justitieministern har förklarat att de domare som har frikänt misstänkta är idioter vars avgång eller pensionering man bör invänta innan man fortsätter med nya processer. Den vice gruppledaren viftade med några dokument i ett panelsamtal vi hade för en tid sedan och sa att hon där hade underlag för att dra olika oppositionsföreträdare inför domstol om de fortsätter att opponera.

Efter valet frisläppte regeringen ett antal dömda huliganer som attackerat homosexuella och minoritetsgrupper eftersom man rubricerade dem som politiska fångar. Och våldet mot homosexuella i samband med gay-demonstrationer har ökat, med stöd från den traditionalistiska och ortodoxa kyrkan som ser det västliga som ett hot mot samhällets värden.

Det är en utveckling man måste känna oro inför. Det handlar inte om ett land inom Europeiska unionen men om ett av de länder som ingår i vårt Östliga samarbete, nämligen Georgien. Där har en tidigare rysslandsbaserad oligark, Bidzina Ivanishvili, vunnit valet över den tidigare regeringen och anslagit en ny inriktning som tyvärr påminner om den som präglar Ryssland och Ukraina. Ett ökat inflytande från den ortodoxa kyrkan över samhället. Påtryckningar, hot och rättsprocesser mot oppositionens företrädare.

Georgien har fram till nu varit ett av de största hoppen av länderna i det Östliga samarbetet – Ukraina, Vitryssland, Armenien, Azerbajdzjan och Moldavien är de övriga – och har fungerat som ett föredöme när det gällt kampen mot korruption, organiserad brottslighet och reformer för ekonomisk tillväxt. Och man har till den ryska regimens förtret vänt sig till Europa och Västvärlden för att forma sin framtid. Demokratins framsteg kom till uttryck genom det fredliga maktskiftet. Men nu är demokratin osäker när oppositionsföreträdare hotas med att få köa till åklagarmyndigheten och oppositionsledaren är arresterad.

Det kan inte ursäktas med att vi har problem med demokrati och rättstat även i andra länder, även inom EU. I Rumänien försökte regeringen förra sommaren avsätta domare i Högsta Domstolen för att den vägen kunna avsätta den folkvalde presidenten under hans mandatperiod. Det var ett försök till statskupp som medlemskapet i EU hindrade.

I Ungern har den folkvalda regeringen två tredjedelar av väljarna bakom sig och använder sin makt för långt när det gäller att dominera rättstatens institutioner men medlemskapet i EU har tvingat dem till förändringar och kommer leda till rättsliga processer inför EU-domstolen om man inte accepterar våra gemensamma regler.

Men för länder som Ukraina och Georgien har hoten mot demokratin och rättstaten en annan magnitud för här är det demokratin som sådan som hotas. Därför måste vi utveckla ett regelverk som vi värnar i handling om vi ska utveckla samarbetet och vi måste använda samarbetet för att stärka demokratin. Det måste vi göra oavsett vilka partifärger som dominerar i olika länder. Annars sviker man medvetet eller omedvetet demokratin. Och då kan det som händer i Georgien ta nya steg in i Europa.

Gunnar Hökmark Europaparlamentariker (M)

Etiketter: