Hoppa till innehåll

Öresundsregionen kan bli centrum för forskning – artikel i Skånska Dagbladet

  • av

Det finns i grunden två alternativ för Europa i framtiden. Antingen konkurrerar vi med kunskap, forskning och innovationer eller så konkurrerar vi med lönekostnader.

Det är det första alternativet som under lång tid har präglat Europas och USA:s ekonomiska utveckling. Det är på de två sidorna om Atlanten som den globala ekonomins utveckling har kretsat, genom innovationer, uppfinningar, forskning, kunskap och genom en öppen marknadsekonomi med konkurrens och förnyelse.

Nu förändras i ett slag allt detta. I Kina och i Indien ser vi en ekonomisk utveckling som drivs av företagande, kunskap och forskning och som föder en allt större konkurrenskraft när det gäller innovationer, avancerade produktion och nya marknader. Den ekonomiska kris vi nu ser i Västeuropa och USA och hänger samman med under lång tid vikande konkurrenskraft.

Europa kan enbart möta detta genom en politik som strävar till att vara ledande när det gäller forskning, företagande och innovationer. Annars kommer arbetslösheten att konstant ligga på höga nivåer och lönerna på låga.

Vi behöver en politik som kan göra Europa global ledare för forskning och kunskapsutveckling, som attraherar investeringar i nytt företagande, där europeiska universitet och forskningsinstitut får de förutsättningar som krävs.

I de stora satsningar som nu görs på båda sidor av Öresund, och som kan bidra till att göra hela Öresundsregionen till en ledande forskningsregion, är det uppenbart att de stora satsningarna bara kan göras genom flera länder tillsammans. Det gäller samarbetet kring världens största mikroskop, ESS, som nu etableras i Lund och Köpenhamn – det kommer att kunna attrahera en hel världs forskare. Samma sak gäller Maxlab IV, och det bör vara målet även med andra projekt, nationellt eller gemensamt finansierade. Köpenhamnsregionen och Region Skåne samarbetar med stöd från EU om ett gemensamt forskningscenter som siktar på förbättringar av behandlingen av hjärtinfarkter.

Ett viktigt steg är att skapa en modern EU-budget som prioriterar europeisk forskning och tillväxt framför jordbruk.

I förhandlingarna om EU:s sjuårsbudget 2014-2020 agerar tyvärr flertalet europeiska ledare just nu tvärtom. Flera medlemsstater vill kraftigt minska de an-slag om 80 miljarder euro som EU-kommissionen föreslagit till forskning och innovation för att i stället slå vakt om jordburk och regionalpolitik.

Det är goda nyheter för Kina, Indien med flera tillväxtekonomier, men dåliga nyheter för Europa. Att attrahera världsledande forskare och bygga globala forskningscentra i Europa är helt avgörande för framtidens jobb och tillväxt.

EU:s nuvarande forskningsprogram från 2007 har hittills finansierat företag, institut och universitet i Skåne och Köpenhamn med cirka 1,4 miljard kronor Forskningspengar som bland annat har bidragit till ledande forskning för att söka svaren på morgondagens samhällsutmaningar inom til exempel teknologi- och hälsoområdet, förutom de stora europeiska satsningar som sker i samarbete mellan olika länder.

Europaparlamentet stödjer stöd för en kraftig ökning av EU:s nästa sjuåriga forskningsbudget från 50 till 100 miljarder. Det är den prioriteringen som nu måste prägla den långtidsbudgeten som kommer förhandlas mellan parlamentet och medlemsstaterna de kommande månaderna.

Genom att satsa på världsledande spjutspetsforskning kan vi skapa förutsättningar för framtidens tillväxt. Globalt konkurrenskraftiga forskningscentra i EU skapar synergier och positiva effekter för unionen i sin helhet. Om framtidens innovationer ska skapas i Lund, Köpenhamn, Heidelberg, Oxford eller någon annanstans i Europa, istället för att utvecklingen leds från Kyoto, Kalifornien eller Shanghai, måste vi investera för framtiden.

Europeiska ledare som menar allvar med sin tillväxtvänliga retorik måste väl-ja. Vill de ha en EU-budget som cementerar föråldrade strukturer eller vill de ha en budget för framtiden? Vill man ha tillväxt och nya jobb måste man investera för det, inte subventionera jordbruk som kan utvecklas av egen kraft. Gör vi rätt kan Öresundsregionen bli ett viktigt centrum för europeisk forskning, till nytta för hela Europa.

Gunnar Hökmark och Bendt Bendtsen
Medlemmer av EPP-gruppen i Europaparlamentet. (EPP – Group of the European People’s Party består av borgerliga partier i EU-parlamentet)

Publicerad i Skånska Dagbladet den 9 februari 2013.