Hoppa till innehåll

Om Ungern och rättsstaten

I förra veckan hade parlamentet en omröstning om synen på Ungern och den ungerska regeringens politik. Sakläget är att den ungerska regeringen har genomdrivit ett antal lagstiftningar som präglas av maktfullkomlighet och inte av tillräcklig respekt för de institutioner som ska vara självständiga i en rättstat och demokratiskt samhälle.

Från ungersk sida försvarar man sig med ett antal olika argument i dessa frågor och med hänvisningar till den gamla tiden under socialistregeringen som upprätthöll den politisering av rättsväsende som levde kvar från kommunisttiden. Men gamla fel balanserar aldrig nya fel. Varje medlemsstat i EU ska uppfylla högt ställda krav på rättsstat och demokrati.

Därför är det viktigt att varje sådan fråga blir prövad och kan avgöras i den rättsliga ordning som EU bygger på. Och där får inte finnas någon kompromiss.

Men den rättstatliga ordningen räcker inte för alla utan det finns betydande krafter som istället vill avgöra synen på vad som sker i Ungern genom beslut i Europaparlamentet. Det är ungefär som om riksdagen skulle fälla beslut i rättsliga frågor som rör kommuner eller landsting i Sverige. Riksdagen och Europaparlamentet är lagstiftande församlingar i samhällen där rättstatens princip om en oberoende rättsordning vid sidan om politiken gäller. I den rättsliga processen finns också en möjlighet för den som anklagas och kritiseras att försvara sig och lägga fram sina argument.

Detta räcker inte för dem som vill angripa Ungern, i vilket den ungerska oppositionen är en drivande kraft. De vill göra parlamentet till en överdomstol för medlemsstaternas politik och anser att rättsprocessen inte är tillräckligt snabb och effektiv. De vill fatta politiska majoritetsbeslut samtidigt som de anklagar andra för att inte respektera rättsstaten.

Men Europaparlamentet är vare sig överordnat nationella parlament eller en domstol för att pröva om fördraget uppfylls. Det har vi domstolen till och kommissionen som har inlett en rättslig process mot Ungern har ansvaret för att värna att fördraget upprätthålls. Det är mot den bakgrunden att de som säger sig värna rättsstaten är beredda att döma ut den som otillräcklig och ineffektiv till förmån för beslut genom politisk majoritet.

Det är förutom allt annat ett sätt att underminera allvaret i rättsprocessen. För den ungerska regeringen blir det lättare att hävda att det är en politisk kampanj som riktas mot den istället för en seriös rättslig granskning. Vi kan var och en ha olika uppfattningar om det som sker i Ungern, själv är jag kritisk och har förmedlat detta i tydliga ordalag, men parlamentets roll får inte användas till att gå förbi rättsordningen. Vare sig i EU eller i Sverige.