Om ökade kontakter med Sveriges baltiska grannländer – motion till riksdagen 1988

Publicerat av Staben den

I närmare tusen år fungerade Östersjön som en viktig kommunikationslänk mellan folken vid dess kuster. Efter andra världskriget gick dock järnridån ner mellan oss och våra grannländer i sydost. Samtidigt som perioden efter andra världskriget inneburit stora framsteg på kommunikationernas område så har kontakterna med Estland, Lettland och Litauen under hela efterkrigstiden stagnerat på en närmast obefintlig nivå. 

Detta hänger givetvis intimt samman med den sovjetiska ockupationen och det därav följande kulturella och politiska förtrycket i de baltiska länderna. Sovjets ockupation, som liksom Nazitysklands ockupation av Danmark och Norge skedde i skydd av Hitler-Stalinpakten, utgör i dag ett lika stort brott mot folkrätten som den tyska ockupationen av Danmark och Norge på sin tid utgjorde. 

Detta brott mot folkrätten blir inte mindre allvarligt av att det totalitära systemet i Sovjet synes vara inne i ett töväder. Tidigare töväder i Sovjet har aldrig lett till mer bestående lättnader – bara till att en ny ledargeneration kunnat befästa sin maktställning. 

Däremot ger förändringarna en utmärkt förevändning att ta upp frågor om de baltiska länderna i olika sammanhang. De nuvarande sovjetledarna kan ta avstånd från tidigare sovjetisk politik och de kan, genom reella reformer, visa om de menar allvar med glasnost och perestrojka. 

Situationen i dag 

Det finns också vissa positiva tecken i dagens Baltikum. En rad familjeåterföreningsfall har lösts. Några politiska fångar har släppts. Till och med har några öppna kritiska meningsyttringar tolererats. 

Samtidigt ska man vara medveten om att några grundläggande förändringar ännu inte inträffat. 

Familjeåterföreningsfallen har krävt ofta mångåriga förhandlingar mellan regeringar i väst och Sovjet, oftast i kombination med långtgående personliga insatser av de anhöriga, som till exempel i fallet med Kaisa Randpere, trots Helsingforsavtalet. 

Det har inte heller på något annat sätt blivit lättare för enskilda invånare i de baltiska länderna att resa till väst. Utrikespass är fortfarande mycket svårt – och dyrt – att få och fortfarande ställs det krav på att man lämnar nära anhöriga kvar som ”pant” i Sovjet. 

Även om någon meningsyttring kunnat genomföras, som i Tallinn på årsdagen av Hitler-Stalinpakten, den 23 augusti 1987, så blir andra förbjudna, som i Riga samma dag, och ytterligare andra blir nerslagna med våld, som i Lettland på nationaldagen den 18 november 1987. Och oavsett hur protesterna genomförs så blir påföljderna för de ansvariga fortfarande långtgående. Ledaren för demonstrationen i Riga den 14 juni 1987, Roiands Silaraups, utvisades till väst. Andra ledare fängslades. Ledaren för demonstrationen i Tallinn den 23 augusti, Tiit Madisson, fick välja mellan emigration till väst eller fångläger i Sibirien. Andra ledare för meningsyttringarna har blivit baktalade i de regimkontrollerade massmedierna, har sagts upp från sina arbeten eller trakasserats på andra sätt. 

Ytterligare tecken på att Sovjet inte har för avsikt att tillåta en växande öppenhet i Baltikum är att flera ledande sovjetiska befattningshavare byts ut för sin oförmåga – ibland ovilja – att hantera situationen. Senast var det Sovjets ”chefsideolog” i Estland, Rein Ristlaan, som avsattes på grund av sin ”oförmåga att hantera de nationalistiska tendenserna”. 

Sveriges roll 

För Sveriges del är de baltiska ländernas öde inte bara en fråga om moraliskt ansvar gentemot människor i vår omvärld. Sverige har ett direkt eget intresse av att för andra nationer klargöra att vi anser att små nationers rätt till självbestämmande är en självklarhet i det mellanfolkliga umgänget; likaså att vi anser att mänskliga rättigheter ska respekteras oavsett stormaktsintressen eller skillnader i politiska system. 

Därutöver är Sverige som grannland och som alliansfritt land i en bättre position än många andra när det gäller att föra de baltiska ländernas situation på tal i det internationella samhället, på samma sätt som Sveriges invånare skulle förvänta sig att Sveriges grannländer skulle göra om Sverige vore ockuperat av främmande makt. 

Det är därför naturligt att Sverige i samband med uppföljningsarbetet efter Helsingsforsöverenskommelsen och i bilaterala sammanhang med Sovjet framför som sin uppfattning att Estland, Lettland och Litauen bör ges rätt att själva i öppna och demokratiska former avgöra om de i fortsättningen önskar tillhöra Sovjetunionen eller återupprätta sitt nationella oberoende, samt att Sverige förväntar sig att även Sovjet respekterar Helsingforsavtalet samt FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. 

Därutöver bör Sveriges anmäla frågan om de baltiska ländernas självständighet till FN:s utskott för avkolonialisering samt i andra former ta upp frågan om respekt för de mänskliga rättigheterna i Baltikum. Till underlag för sådant agerande borde kunna läggas Europarådets Baltikum-resolution från föregående år, som vid rådets behandling stöddes även av Sverige.

Ökade kontakter 

Parallellt med framförandet av Sveriges principiella uppfattning i olika fora bör Sverige också söka underlätta enskilda människors kontakter över Östersjön. I det avseendet finns mycket att göra. T. ex. så har Sverige såväl autotomatisk teletrafik som flygförbindelser med Australien, men inte med något baltiskt land! 

Regeringen borde således i en rad avseenden kunna verka för bättre kontakter med Baltikum: 

  • Sverige bör snarast begära att automatisk teletrafik införs mellan Sverige och de baltiska länderna. Med tanke på de många invånare av baltisk härkomst som finns i Sverige torde det finnas ett gott kommersiellt underlag för berörda teleförvaltningar. 
  • Sverige bör uppta luftfartsförhandlingar i syfte att möjliggöra öppnande av flygförbindelser mellan städer i Sverige och i Baltikum, företrädesvis till huvudstäderna Tallinn, Riga och Vilnius. Det är naturligtvis svårt att i dagsläget klart kunna bedöma underlaget, men även i detta avseende torde de många invånarna såväl i Sverige som i andra västländer av baltisk härkomst utgöra ett väsentligt underlag, i synnerhet med hänsyn tagen till de betydande omvägar som resenärer i dag måste ta mellan Västeuropa och de baltiska länderna. 
  • Sveriges Radio bör återuppta sändningarna av utlandsprogrammet på de tre baltiska språken. Intresset för Sverige är stort i Baltikum, men möjligheterna att få vederhäftig information eller information över huvud taget via de politiskt censurerade sovjetiska medierna är mycket begränsade. Sändningarna på ryska är i det avseendet inget alternativ, eftersom ryska uppfattas som förtryckarnas språk och ofta möts med motvilja i Baltikum. Sändningar på de tre baltiska språken skulle också vara ett stöd mot de påtvingade förryskningsförsöken och för de estniska, lettiska och litauiska folkens kulturella överlevnad. 
  • Sverige bör eftersträva att inrätta konsulat i de tre huvudstäderna, såväl för att underlätta handel och andra kontakter som för att markera dessa städers betydelse som huvudstäder i Östersjöländer. Konsulat ger också direktkontakt med respektive nation, utan omvägen via ryska språket eller Leningrad eller Moskva. 
  • Som en logisk följd av bättre kontakter bör Sverige även begära ömsesidig visumfrihet för invånare i Baltikum och Sverige, det vill säga att det ska vara möjligt för svenska medborgare att besöka de baltiska länderna utan visum samtidigt som det ska vara möjligt för invånare i de baltiska länder att besöka Sverige utan visum. Detta innebär även att Sverige ska ställa krav på att Sovjet i Helsingsforsavtalets anda ger alla invånare reella möjligheter att skaffa utrikespass och resevaluta. 

Det är väl känt att de sovjetiska myndigheternas intresse för bättre förbindelser mellan Baltikum och Sverige länge varit obefintliga. Det har legat i diktaturens natur att avskärma sina undersåtar från omvärlden. På den senaste tiden finns dock vissa tecken på att myndigheternas intresse för kontakter har ökat, främst av ekonomiska skäl. Bland annat finns planer på att medge viss direkthandel mellan Estland och väst och på att öppna ett antal landsvägar genom Baltikum för biltrafik mellan Finland och Centraleuropa. Det torde därför i dag finnas bättre förutsättningar än på länge att aktualisera ovannämnda punkter. Vissa av förslagen torde med fördel kunna tas upp tillsammans med ett eller flera andra nordiska länder. 

Hemställan 

Med hänvisning till det anförda hemställs:

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i motionen anförts angående upptagande av frågan om de baltiska folkens öde till behandling i FN samt i andra multilaterala och bilaterala sammanhang,
  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkreta åtgärder för underlättande av enskilda människors kontakter mellan Sverige och de tre baltiska länderna. 

Stockholm den 26 januari 1988 

Gunnar Hökmark (m) 

Kategorier: Riksdag

9 kommentarer

kevin durant shoes · 07 januari 2022 kl. 16:55

My wife and i have been so fortunate when Ervin could do his basic research from your ideas he obtained while using the blog. It is now and again perplexing to simply be releasing steps that many other folks have been making money from. And we all acknowledge we’ve got the blog owner to thank because of that. The specific explanations you’ve made, the simple site menu, the relationships you make it easier to foster – it is mostly superb, and it’s really helping our son and our family reckon that this subject is cool, which is certainly extremely important. Thank you for all the pieces!

hermes handbags · 08 januari 2022 kl. 22:17

I am glad for commenting to make you be aware of of the extraordinary experience my girl experienced reading through your blog. She realized so many details, with the inclusion of what it is like to possess an awesome giving character to make most people just gain knowledge of specific advanced things. You actually surpassed our own expectations. Thanks for showing such productive, dependable, revealing and in addition fun thoughts on the topic to Sandra.

russell westbrook shoes · 10 januari 2022 kl. 3:20

I as well as my guys appeared to be reading through the best helpful hints located on your web site while all of the sudden came up with a horrible suspicion I had not expressed respect to the blog owner for those techniques. These boys ended up absolutely excited to study all of them and have clearly been loving them. Appreciation for really being simply thoughtful and then for using this kind of superior tips most people are really wanting to be aware of. My honest regret for not expressing gratitude to sooner.

jordan 1 low · 10 januari 2022 kl. 3:21

I together with my pals appeared to be checking out the excellent techniques on your website and all of the sudden developed an awful feeling I had not thanked the blog owner for them. Most of the men are actually as a result stimulated to study them and already have unquestionably been tapping into these things. Many thanks for being simply considerate and for getting variety of superb areas most people are really desirous to learn about. My very own honest apologies for not expressing appreciation to earlier.

jordan 4 · 14 januari 2022 kl. 2:46

Thank you so much for giving everyone remarkably superb opportunity to read in detail from this website. It can be very cool and jam-packed with a good time for me personally and my office friends to visit your web site at the least 3 times weekly to see the new things you have. And of course, I’m at all times motivated with all the fabulous points served by you. Certain 3 points in this article are unquestionably the most effective I have ever had.

lebron 18 · 14 januari 2022 kl. 2:46

A lot of thanks for every one of your effort on this site. My mum takes pleasure in getting into investigation and it’s really easy to see why. Many of us notice all of the compelling ways you present both interesting and useful tips through this web blog and even invigorate contribution from other individuals on that topic so my child is undoubtedly starting to learn a great deal. Enjoy the remaining portion of the new year. You’re the one conducting a superb job.

lebron james shoes · 18 januari 2022 kl. 21:59

Thank you so much for giving everyone a very breathtaking opportunity to check tips from here. It is often very sweet plus full of amusement for me and my office fellow workers to search your blog at the very least thrice in 7 days to study the fresh guidance you will have. Of course, I am just actually contented with all the mind-boggling concepts served by you. Some 2 ideas on this page are honestly the most efficient I have ever had.

kd 13 · 21 januari 2022 kl. 11:04

I precisely wished to thank you so much again. I do not know the things I would have implemented in the absence of these pointers revealed by you on that topic. This was the depressing problem for me, nevertheless finding out this well-written mode you dealt with it forced me to leap for happiness. Now i’m happier for this support and thus believe you really know what a great job you were doing training others with the aid of your webpage. I am certain you’ve never encountered all of us.

golden goose sneakers · 21 januari 2022 kl. 11:04

My spouse and i felt really comfortable when Michael could finish off his web research because of the ideas he gained through your site. It is now and again perplexing to just find yourself giving out points which usually most people may have been making money from. And we all do know we now have the website owner to thank because of that. The main illustrations you made, the simple website menu, the friendships your site make it easier to engender – it is all great, and it’s really aiding our son and the family feel that that theme is satisfying, and that’s wonderfully fundamental. Many thanks for all the pieces!

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *