Hoppa till innehåll

Om den kritiska granskningen

En dag som vad det gäller utfrågningar av kommissionärer i Europaparlamentet har avlöpt utan några större omskakningar.

Gårdagens stora rubriker i svenska media handlade om kandidaten Jeleva från Bulgarien som mötte nya anklagelser istället för de gamla, som ingen tog upp, från sina inrikespolitiska motståndare. När det gäller de nya anklagelserna handlade de om att hon hade haft ett företag före sin tid som Europaparlamentariker, som någon hävdade att hon haft även senare. Det får väl visa sig hur det var med detta men anklagelserna om kontakter med rysk maffia och organiserad brottslighet som samma personer tidigare hade hävdat fördes inte fram alls. Det förändrar inte att hon som kandidat kanske inte är den starkaste, men det tyder likväl på att det är en kampanj som riktas emot henne utan att det finns saklig grund för det. Då borde förtalskampanjen som metod vara något att skriva om, liksom om dem som använder den som politiskt verktyg.

I miljöer där korruption är alltför vanligt är det  alltför vanligt att man använder sig av anklagelser som inte kan styrkas för att tysta motståndare. Det förvånade mig något i går att inga media gjorde den enkla analysen kring varför de allvarliga anklagelserna om samröre med organiserad brottslighet överhuvudtaget inte fördes fram när det var allvar. På det viset framstår det som att alla är lika skyldiga, både de som bekämpar korruption och de som bevisligen har ägnat sig åt den.

Nu hakade media istället utan kritisk granskning på nästa paket av anklagelser som heller inte har kunnat visa sig vara något annat än anklagelser. Kritisk granskning bör ibland riktas även mot dem som använder sig av förtal och skvaller, inte bara mot dem som drabbas av det. Skvaller är en dålig metod för att bekämpa brottslighet och korruption.

Hemkommen efter en lång dag såg jag på  Sveriges Radios hemsida ändå den goda nyheten att vänsterkandidaten i Chile kanske trots allt kan vinna, att allt kanske inte var så hopplöst, även om högerkandidaten fortfarande har en stor ledning. Ibland ger rubriker uttryck för annat än nyhetssammanfattning. Än är inte allt hopp ute, verkar redaktören vilja glädja oss med. Vänstern kanske kan vinna ändå! Det känns som om någon har glömt det här med opartiskhet när det framstår som ett objektivt hopp för oss alla att vänstern  trots att man ligger under i opinionssiffror kanske ändå kan vinna.